Conferinţă naţională la Orhei: Uniţi pentru educaţie de calitate

În organizarea Direcţiei Generale Educaţie, pe 30 martie 2019, la Orhei, a avut loc cea de a doua ediţie a Conferinţei naţionale Uniţi pentru educaţie de calitate. Au participat manageri şi lideri din instituţiile de învăţământ din raion, oaspeţi din România, şefi de Direcţii din alte raioane.

După ce a salutat participanţii în numele primăverii, dna. Silvia Mustovici, şefa DGE, a vorbit despre obiectivele Conferinţei: „Într-o lume din ce în ce mai globalizată şi digitalizată sunt necesare activităţi inovatoare şi relevante, menite să promoveze şi să dezvolte abordări interdisciplinare, colaborative şi creative, este nevoie de mai multă deschidere în sistemele de învăţământ, care să asigure împărtăşirea ideilor şi a bunelor practici. Într-o societate bazată pe cunoaştere, educaţia de calitate este o componentă esenţială a dezvoltării personale, culturale, sociale şi profesionale, garantul unei predări de calitate fiind, în primul rând, Profesorul.Formarea pedagogică, psihologică şi metodologică de înaltă calitate a cadrelor didactice este o condiţie esenţială pentru asigurarea unei educaţii de succes a viitoarelor generaţii, iar importanţa cooperării internaţionale constituie o adevărată pledoarie pentru învăţământ, în general, şi pentru calitate, în special.Şcoala de astăzi are nevoie de aliaţi pentru a-şi redefini rolul, a maximiza impactul formativ şi a contribui în mod eficient la dezvoltarea competenţelor de gândire critică, colaborare, comunicare şi creativitate, competenţe ce au un impact profund asupra dezvoltării abilităţilor de învăţare pentru secolul XXI, susţinând în mod efectiv categoria abilităţilor de viaţă şi carieră.

Să încercăm să gândim, cum altă dată medita Nicolae Iorga: Ca să fim noi oameni, au fost alţi oameni, şi ca să fie alţi oameni, suntem noi oameni.

Moderatorul conferinţei, Sergiu Opaeţ,directorul IP Gimnaziul Teleşeu, a oferit, rând pe rând, microfonul conferenţiarilor: Geanina SpiriduşCapacitatea dinamică a cadrului didactic în asigurarea calităţii în educaţie; Viorica Goraş-PosticăEducaţia pentru integritate, ca element al culturii generale; Ecaterina Moga – Managementul eficient – factor prioritar al educaţiei de calitate; Lucia Argint – Autoevaluarea instituţiei – un impuls direct spre îmbunătăţirea calităţii educaţionale; Viorica Andriţchi – Aspecte metodologice privind promovarea politicii educaţionale naţionale şi locale prin intermediul proiectului managerial; Lilia Hacina şi Isabela Jinaru – Stabilirea parteneriatelor şcolare – condiţie a unei educaţii de calitate.

Înainte de prânz, Direcţia Generală Educaţie Orhei a pregătit un moment special, o surpriză – echipa de la Teatrul Social din cadrul Fondului pentru tineri Orhei a susţinut un spectacol axat pe momente reale din activitatea educaţională.

În continuarea lucrărilor conferinţei au mai luat cuvântul Silvia Matasâ, şefa Direcţiei Generale Educaţie, Făleşti, Valentina Tonu,şefa Direcţiei Învăţământ Hânceşti, iar Ana Ceban,directorul LT Onisifor Ghibu, şi Veronica Chiperi,de la aceeaşi instituţie, şi nu numai, şi-au expus unele reflecţii vizavi de eveniment. Doamna Silvia Mustovici a înmânat diplome şi certificate de participare. (N. R. – Text prelucrat după articolul pentru săptămânalul „Făclia”, Chişinău).

 R. VULTURESCU