Înfiinţată în anul 1912 de către Leon Mrejeriu, Asociaţia Învăţătorilor din Judeţul Neamţ, a funcţionat până în perioada celui de al Doilea Război Mondial, când şi-a întrerupt activitatea, reluând-o la sfârşitul anului 1990. Aniversăm, deci, într-un cadru festiv, un sfert de veac de la reînfiinţarea ei.
Cu acest prilej, mă voi referi pe scurt la câteva din sutele de activităţi realizate de membrii săi în această ultimă perioadă. Pare exagerat numărul de acţiuni, dar, dacă admitem că lunar, în afara adunărilor ordinare ţinute cu regularitate, mai realizăm (teoretic) cel puţin încă o activitate, deşi practic în unele luni au fost mai multe, înseamnă că am efectuat cel puţin 24 de activităţi anual şi, deci, cel puţin 600 în totalul celor 25 de ani. Parte dintre ele le-am grupat în 10 categorii prezentate în mod aleatoriu, unele mai deosebite fiind însoţite şi de fotografii realizate de membrii asociaţiei. Iată câteva exemple:
- Simpozioane, mese rotunde, adunări generale, întâlniri cu mass-media.
Amintim în ordinea desfăşurării lor, cu caracter anual, următoarele simpozioane: „Eminescu – luceafărul poeziei româneşti” şi „Unirea – naţiunea a făcut-o!” în luna ianuarie, „Omagiu doamnei învăţătoare” sau „8 Martie – Ziua mamei” în martie, „Dascăli nemţeni de altădată” în colaborare cu Muzeul Judeţean în mai, în iunie, „Ziua învăţătorului”, iar în decembrie, „Ziua Naţională a României” şi altele.
- Lansări şi editări de cărţi.
În anul 1996 a fost tipărit şi lansat de către asociaţie primul volum al cărţii „Locuri, oameni, şcoli”, de Constantin Luchian. Au fost lansate cărţi ale foştilor şi actualilor membri ai asociaţiei, printre care enumerăm: Mihai David-Ghindăoani, Ioan Zenembisi, Vasile Solomon-Ţilică, Constantin Tomşa, George Grigorică, Constantin Baroi, Matilda Teodorescu, Dumitriţa Vasilca, Viorel Nicolau, Gheorghe Radu ş. a.
- Vernisaje expoziţii.
Anual, în jurul datei de 1 februarie pictorul Gheorghe Vadana, fost vicepreşedinte şi actual membru de onoare al asociaţiei prezintă, cu ocazia zilei de naştere, ultimele tablouri realizate. Colegul nostru, profesorul de matematică Dan Pobereznic, ne-a impresionat cu colecţia sa de Curiozităţi Numismatice, iar inginerul Viorel Nicolau cu expoziţiile filatelice şi de cartofilie.
- Participare la congresele A. G. I. Ro (Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România).
Începând cu anul 2006, când a avut loc la Arad primul congres de la reînfiinţarea AGIRo (al XXVIII–lea de la existenţa asociaţiei), la fiecare congres a participat şi câte o delegaţie a asociaţiei noastre. Congresele, care conform tradiţiei se desfăşoară anual, au avut loc în oraşele: Bucureşti în 2008 şi 2009, Constanţa în 2010, în 2011 la Slobozia şi Amara, anul următor la Buşteni, apoi la Slatina, în 2014 la Suceava, Cernăuţi şi Chişinău, iar anul trecut la Cluj.
- Sărbătorirea unor zile festive.
Menţionăm, în primul rând, centenarele Asociaţiei Învăţătorilor Neamţ (2012), a Liceului Pedagogic „Gheorghe Asachi” Piatra-Neamţ (2012) şi a profesorului de matematică nemţean, Constantin Borş (2012), apoi aniversarea a 80 de ani de la apariţia primului număr şi 15 ani de la reeditarea revistei cadrelor didactice „Apostolul”, a Zilei Învăţătorului la asociaţie şi în unele şcoli din judeţ (Ruginoasa, Roman), a zilei de 8 Martie ş. a.
- Colaborare şi parteneriat cu instituţii şi asociaţii judeţene, naţionale şi internaţionale.
În afară de colaborarea firească cu Primăria Municipiului Piatra Neamţ şi Consiliul Judeţean Neamţ, trebuie să remarcăm în mod deosebit şi pe cea cu Sindicatul din învăţământ, colaborare materializată din martie 1999 şi prin editarea revistei „Apostolul”.
Nu putem omite colaborarea cu Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, nici relaţiile strânse cu Asociaţiile Învăţătorilor din Bacău, Rădăuţi, Vaslui sau cele din Nisporeni, Orhei şi Chişinău din Republica Moldova.
Am încheiat parteneriate cu multe şcoli din judeţ (Ruginoasa, Români, Dulceşti, Girov, Roman, Bicaz etc.) privind desfăşurarea unor activităţi didactice comune.
- Excursii şi pelerinaje.
Pentru petrecerea plăcută şi utilă a timpului liber am organizat mai multe excursii pe trasee pitoreşti din ţară, cu vizitarea unor monumente istorice, case memoriale etc. Dăm câteva exemple:
- Piatra-Neamţ – Gheorghieni – Izvoru Mureşului – Miercurea Ciuc – Braşov – Râşnov – Bran (cazare) – Câmpulung – Curtea de Argeş – Piteşti – Slatina (cazare două nopţi) – Râmnicu Vâlcea – Călimăneşti (cazare) – Sibiu – Sighişoara – Lacu Roşu – Piatra-Neamţ;
- Piatra-Neamţ – Topliţa – Recea – Râmeţ – Aiud – Alba Iulia – Blaj – Praid – Piatra–Neamţ;
- Piatra–Neamţ – Târpeşti – Humuleşti – Târgu Neamţ – Casa Memorială Mihail Sadoveanu – Mănăstirile Neamţ, Agapia, Văratec.
Am efectuat pelerinaje de o zi la mănăstiri din judeţul nostru şi judeţele limitrofe: Secu şi Sihăstria, Petru Vodă, Tarcău, Rarău.
- Aniversare colegi.
A devenit o tradiţie ca periodic să sărbătorim colegii care s-au născut într-o anumită perioadă a anului sau au prenumele, în zile de sărbători religioase. De exemplu, în ianuarie îi aniversăm pe Ştefan, Vasile, Ioan sau cei născuţi în această perioadă (Adrian şi Tatiana). În aprilie şi mai pe cei cu prenumele Gheorghe, Georgeta, Elena sau Constantin, iar în septembrie şi octombrie pe Ana, Maria etc.
- Comemorări.
Nu i-am uitat nici pe cei plecaţi dintre noi. În colaborare cu Cultul Eroilor, anual la biserica Sfântul Ioan Domnesc de Ziua eroilor, comemorăm învăţătorii şi profesorii căzuţi în al Doilea Război Mondial şi dăm de pomană în memoria lor. Pentru trei dintre colegii noştri (Romel Bârjoveanu, Dumitru Dan Ursache şi Ştefan Lucian Corneanu), care au avut activităţi deosebite în cadrul asociaţiei, am realizat în sediul de pe strada Mihail Sadoveanu panouri memoriale.
- Ofertele Asociaţiei Învăţătorilor Neamţ.
În pliantul de prezentare a asociaţiei noastre, care se află în mapa fiecărui participant şi care poate fi consultat şi la sediul nostru, pentru a da posibilitatea mai multor cadre didactice să fie alături de noi, sunt enumerate câteva oferte pe care le avem în vedere în relaţiile cu membrii noştri şi modalităţi de perfecţionare a pregătirii lor didactice. Lansăm şi pe această cale chemarea adresată tuturor cadrelor didactice de a se implica şi mai mult în activităţile asociaţiei pentru desăvârşirea pregătirii lor profesionale şi personale.
Prof. Constantin ANTONOVICI, membru al Consiliului Director