Telegrame

TELEGRAME

* Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Neamţ, în topul obrăznicăturilor nemţene, în luna septembrie s-au înregistrat 56 de cazuri de violenţă, din care 22 vizează violenţa verbală şi psihologică, 11 sunt de natură fizică, iar 7 intră în categoria „ofensă adusă cadrului didactic”. Totodată, au fost semnalate 13 cazuri de comportament deviant în relaţia cu şcoala, precum şi trei situaţii care intră sub incidenţa legii. Cele 56 de cazuri de violenţă au fost comise de 48 de elevi: 42 băieţi şi 6 fete. Pe primul loc în topul celor mai obraznici s-au aflat elevii din învăţământul gimnazial -26, urmaţi de cei din învăţământul profesional -10 şi de elevii de liceu – 9. Cei mai cuminţi au fost şcolarii din învăţământul primar, unde s-au înregistrat doar trei cazuri de violenţă.

* La începutul lunii noiembrie, de ziua naşterii lui Sadoveanu, Liceul „Ion Creangă” din Pipirig a organizat la Şcoala Gimnazială Stanca cea de a VII-a ediţie a simpozionului „Domnul Trandafir – Chipul dascălului meu”. Au fost prezenţi reprezentanţi ai ISJ Neamţ, ai Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, cadre didactice din Pipirig, oficialităţi locale. Încadrată în categoria concursurilor cultural-artistice, manifestarea s-a desfăşurat pe două secţiuni: creaţii plastice/colaje şi o sesiune de comunicări ştiinţifice şi referate. Iniţiatorii proiectului, care promovează atât literatura, folclorul cât şi personalitatea locului, sunt directorii Elisabeta Grămadă şi Nadia Sângeap. Următorul proiect „Datini şi obiceiuri de iarnă” este un concurs naţional care se va desfăşura la Pipirig, în parteneriat cu Şcoala Vorona din judetul Botoşani, Şcoala Adâncata din judeţul Suceava şi alte şase şcoli din Neamţ.

* Cea de-a 43-a ediţie a manifestării „Sadoveniana” a debutat, vineri, 25 octombrie, la Centrul cultural din comuna Tupilaţi şi la Hanul Ancuţei şi s-a încheiat la Muzeul memorial „Visarion Puiu – Mihail Sadoveanu” de la Vovidenia – Mănăstirea Neamţ. „Sadoveniana” 2013, la care au participat profesori universitari, scriitori, critici şi istorici literari, cadre didactice din Iaşi, Piatra Neamţ, Roman, Tazlău, a fost organizată de ANTREC Neamţ, în colaborare cu Societatea Scriitorilor din judeţul Neamţ şi Centrul cultural Tupilaţi. Simpozionul „Mitologia muntelui în opera sadoveniană” a marcat împlinirea a 133 de ani de la naşterea clasicului român şi a 80 de ani de la apariţia romanului „Creanga de aur”. A fost evocată de asemeni personalitatea prozatorului I. I. Mironescu (130 de ani de la naştere), originar din Tazlău, prieten cu M. Sadoveanu şi a fost lansat nr. 33 al revistei „Antiteze”, cu o secţiune dedicată lui M. Sadoveanu,

* Asociaţia Pro Democraţia Club Târgu Neamţ a organizat în perioada 31 octombrie – 4 noiembrie la Târgu-Neamţ, tabăra de Cultură şi Civilizaţie românească în cadrul proiectului E.Tnos Românesc, finanţat de către MAE – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. Au participat tineri din România, Serbia, Ucraina şi R. Moldova, au avut loc seminarii şi ateliere despre identitate naţională, despre democraţie şi drepturile omului, românism vs. europenism şi cultura română în viziunea tinerilor români din jurul României, subiect care face obiectul şi unui studiu sociologic printre tinerii etnici români din ţările participante, au fost vizitate obiective istorice şi culturale din zonă. Cristian Tabără, a insistat pe ideea că România trebuie să facă mai mult pentru etnicii români de peste hotare, iar Iuliana Iliescu a punctat momentul Vilnius ca reper capital pentru drumul european al Moldovei şi Ucrainei. (Prof. Emanuel Bălan, preşedinte Asociaţia Pro Democraţia Club Tîrgu Neamţ)

* La începutul acestei luni, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Borca a sărbătorit 60 de ani de existenţă. Au marcat evenimentul foşti şi actuali elevi, cadre didactice, oficialităţi nemţene prezente la dezvelirea statuii patronului spiritual al liceului şi la o slujbă de pomenire şi de binecuvântare susţinută de un sobor de preoţi, în frunte cu Pr. protopop Ionel Cuţuhan de la Protopopiatul Ceahlău. A avut loc un spectacol susţinut de grupul vocal „Allegria” şi ansamblul folcloric „Drumul Baltagului” şi au fost decernate diplome de excelenţă unor foşti dascăli ai liceului şi unor personalităţi nemţene: Viorel Stan, inspector general, Maria Lungu, Gheorghe Ţigău, Alexandru Ţăranu, Elena Condurat, foşti profesori, primarului Ovidiu Geo Niţă, Ionel Cuţuhan, preot protopop, Dumitru Alămâiei şi Culiţă Tărâţă, preşedintele CJ Neamţ. Mai merită menţionat că, dacă în 1953 exista o singură clasă de liceu, astăzi numărul cadrelor didactice este de ordinul zecilor, iar al elevilor trece cu mult peste 600.

* Prin generozitatea holdingului TCE 3 Brazi, şase elevi nemţeni eminenţi au fost premiaţi pe 22 octombrie, de către Mihai Tărâţă. Felicitările (şi plicurile cu bani) au fost preluate de părinţii premiaţilor care, acum, studiază în alte oraşe: Diana Alexandra Dumitrescu, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Monica Elena Popa, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, din Târgu Neamţ, Ana Elena Scurtu, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Daniel-Ionuţ Şoldan, de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, toţi patru absolvenţi ai examenului de bacalaureat cu media 10. Cele două olimpice internaţionale premiate au fost Mara Ieşanu, de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă” – care a luat medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie, şi Maria Cristina Dedu, elevă în clasa a noua la Colegiul Naţional „Petru Rareş” – care a obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie.

* După ce în anul şcolar 2013-2014, din lipsă de candidaţi, în Neamţ nu au fost înfiinţate 6 clase de profesională, la sfârşitul lunii octombrie, directorii tuturor unităţilor de învăţământ tehnologic din judeţul Neamţ s-au întrunit, într-o şedinţă de lucru convocată de inspectorul general al ISJ Viorel Stan. S-a pus la cale fundamentarea planului de şcolarizare pentru anul 2014-2015 la învăţă­mântul profesional şi au fost dezbătute problemele curente ale managementului şcolar. Dincolo de dispariţia iremediabilă a chefului de muncă al tinerii generaţii, remediabilă ar putea fi punerea în concordanţă a programelor elaborate de către Ministerul Educaţiei cu cerinţele agenţilor economici, de pe piaţa muncii.

* Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” este implicat într-un proiect european, Leonardo Da Vinci „EUROPE DEFINES UNITY AND DIVERSITY IN FOOD CULTURE”, în parteneriat cu alte instituţii de învăţământ dinTurcia, Kayseri Halide Nusret Zorlutuna Kız Teknik ve Meslek Lisesi, Polonia, Zespół Szkół im.T.Kościuszki w Wysokiej şi România, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”. În perioada 21-26.10.2013 a avut loc a doua întâlnire de proiect în Polonia. Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” a fost reprezentat de către 12 elevi şi 4 profesori care au participat la activităţi care au vizat: prezentarea gastronomiei locale; identificarea asemănărilor şi deosebirilor dintre gastronomia turcă, română şi polonă; vizitarea unor întreprinderi cu domeniu culinar şi restaurante cu mâncare tradiţională. Obiectivele concrete ale parteneriatului sunt: creşterea abilităţilor de comunicare într-o limbă străină şi consolidarea conştiinţei cetăţeniei europene, creşterea toleranţei şi a respectului faţă de alte culturi şi moduri de viaţă.

* Ziua de 25 Octombrie 2013 a fost dedicată de elevii Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş” celor două repere morale legate de această dată: Armata Română şi Regele Mihai. A avut loc o expunere pe tema „Rolul armatei de-a lungul istoriei”, şi prezentarea personalităţii regelui Mihai (singurul şef de stat monarh implicat în cel de al Doilea Război Mondial). De asemenea, a fost organizată şi o expoziţie tematică de carte, fotografii şi obiecte militare. Ambele manifestări au fost organizate de către Catedra de istorie, reprezentată de prof. dr. Daniela Mătăsaru şi prof. Irina Gireadă, Clubul de istorie „Calistraţii” şi Biblioteca CNCH, având drept partener Centrul Militar Piatra-Neamţ. Scopul declarat al acestei acţiuni îl reprezintă sporirea gradului de interes pentru cunoaşterea evenimentelor legate de istoria recentă a neamului, şi, implicit, conştientizarea identităţii noastre naţionale.