Mai întâi trebuie să precizez că revista Apostolul a mai avut o serie interbelică (noiembrie 1934 – decembrie 1943), – o revistă a Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Neamţ.
Surprind aici bogăţia tematică a sumarului, calitatea intelectuală a textelor, corectitudinea gramaticală. Revista cultivă elevii talentaţi de la Şcoala Normală, se află în schimburi de idei şi recenzii cu Vieaţa Românească, Universul, Revista Fundaţiilor Regale, Gândirea (Bucureşti), dar şi cu Vieaţa Basarabiei (Chişinău), Cuget Moldovenesc (Bălţi), Biserica basarabeană (Hotin), Voinţa şcoalei (revistă a învăţătorilor din Bucovina), Semănătorul (Caliacra). Se traduce mult – literatură, pedagogie, psihologie – se publică monografii şi culegeri de folclor, studii sociologice, portrete de dascăli, relatări ale unor activităţi menite să cimenteze spiritul de castă: şezătorile şi cercurile culturale sau didactice.
Iar basarabenii, care pe vremea aceea se numeau români, semnează frecvent în revista învăţătorilor de pe Bistriţa.
De reţinut că unele ediţii au devenit repere ale istoriei noastre, ale românismului şi patriotismului. Astfel, un număr închinat Basarabiei, este deschis de Proclamaţia către ţară a Generalului Ion Antonescu (nr. 4-6, aprilie-iunie, 1941), iar un număr special este închinat memoriei învăţătorilor din judeţul Neamţ căzuţi pe câmpul de onoare (nr. 5, mai 1942).
Seria nouă a publicaţiei apare în martie 1999, prin colaborarea Sindicatului din Învăţământ cu Inspectoratul Şcolar, Casa Corpului Didactic şi Asociaţia Învăţătorilor Neamţ, o gazetă fără culoare politică (numai de inflaţie de partide n-am dus lipsă după ‘89!), dar care să poată susţine de pe poziţie de forţă un dialog neconvenţional cu Puterea. Şi iată că, după un sfert de veac, Revista a rezistat probei timpului, pentru că a fost clădită pe visul intelectualilor apostoli de a zidi o nouă Şcoală românească, de a reînvia spiritul unei comunităţi cu evenimentele şi emoţiile ei, de a pleda pentru unitate şi solidaritate în apărarea identităţii cetăţii.
Un vis frumos însă a fost şi rămâne cel al reîntregirii neamului, iar Centenarul revenirii Basarbiei la Patria-Mamă a fost evenimentul pe care s-au centrat toate ideile acestui vis…
Au avut loc, începând din mai 2016 şi până acum (mart 2024), numeroase vizite şi acţiuni sindicale, culturale, artistice, pedagogice care au bătătorit cărarea peste Prut şi ne-au reamintit de ce trebuie să ne ţinem de neamuri – vorba românului Mircea Snegur. Sunt lucruri pe care revista noastră le-a consemnat la timpul potrivit, cât de bine a putut…
Dar necesitatea de a extinde circulaţia informaţiei peste Prut, nu doar despre/din evenimente ci şi din cotidianul semnificativ, a impus ideea unui parteneriat de colaborare cu colegii din presă, de la Chişinău.
Astfel, în februarie 2019, o delegaţie a nemţenilor a fost primită de Angela Chicu, redactor-şef al ziarului „Vocea poporului” din Chişinău. La întrunire au participat Ghenadie Donos, preşedintele (FSEŞ), Nadejda Lavric, vicepreşedintă a FSEŞ, şi, din Neamţ, Gabriel Ploscă, preşedintele Sindicatului din Învăţământ, Gabriela Grigore, secretar, Alexandru Covasan, director economic şi Mircea Zaharia redactor-şef al revistei „Apostolul”.
Propunerea de colaborare a sindicaliştilor din educaţie din România a fost susţinută de colegii din Republica Moldova, fixându-se trei direcţii prioritare de colaborare: munca pedagogilor, reflectarea adevărului istoric, activitatea sindicală.
Protocolul de colaborare în acest sens, între (FSEŞ) şi Sindicatul din Învăţământ Neamţ, a fost finalizat pe 27 martie 2019, la Piatra-Neamţ la 101 ani de la unirea Basarabiei cu Patria-Mamă şi 20 de ani de la apariţia seriei noi a revistei „Apostolul”.
Din Basarabia a sosit domnul Ghenadie Donos – preşedintele FSEŞ, însoţit de o puternică delegaţie de lideri sindicali din Chişinău şi din alte raioane: Nadejda Lavric, Angelina Begu, Oleg Chihai, Victor Sânchetru, Simion Boţan, Ana Cimpoieşu, Silvia Stratan, iar din Neamţ au fost prezente toate oficialităţile locale.
După mesajele de felicitare şi lansarea numărului festiv al publicaţiei, redactorul-şef a vorbit despre menirea prioritară a revistei: „creşterea limbii româneşti şi-a patriei cinstire”, punerea şcolii româneşti în matca ei firească, reabilitarea morală şi socială a întregului corp didactic. Iar oaspeţii, dl. Ghenadie Donos, preşedintele FSEŞ, şi dna. Angelina Begu, viitor membru al Consiliului de redacţie al revistei Apostolul, şi-au exprimat încrederea în noul statut şi obiectivul principal al publicaţiei: acela de a se face purtătorul de cuvânt al dăscălimii de pe ambele maluri ale Prutului.
Aşadar, începând de la 1 aprilie 2019, caseta tehnică a revistei consemnează aceste modificări: Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei devine co-editor, iar Angelina Begu, redactor-şef adjunct, responsabil cu materialele din Republica Moldova. E o colaborare care funcţionează şi sperăm să dureze.
Mircea ZAHARIA