La una dintre întâlnirile membrilor Biroului Operativ al Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică Neamţ, cineva a exprimat ideea că trebuie, ba chiar ar fi o datorie, să ne cunoaştem mai bine fraţii sindicalişti de dincolo de Prut. Am discutat despre acest lucru în Consiliul Judeţean al sindicatului nostru şi toţi colegii au hotărât să trecem la fapte.
Aşa că, în 19 mai 2016, membrii Consiliului Judeţean au trecut, cu multă emoţie, Prutul şi au poposit la Chişinău şi Orhei pentru un schimb de experienţă, de viaţă şi de atitudine sindicală cu fraţii şi colegii noştri din sistemul educaţional basarabean. Au fost zile pline de trăire românească, am vizitat instituţii sindicale şi unităţi de învăţământ, unde am fost primiţi cu pâine şi sare, am fost martorii unor activităţi cultural-educative de o înaltă calitate, am schimbat opinii despre preocupările noastre şi am învăţat unii de la alţii. Şi, totul s-a întâmplat într-o atmosferă cu adevărat frăţească, de sinceritate şi respect reciproc. Am realizat încă de la această primă întâlnire că gândim la fel, că simţim la fel, că avem nevoie unii de alţii şi trebuie să continuăm întâlnirile noastre şi să bătătorim dumurile peste Prut în ambele sensuri. În acelaşi timp, ne-a încercat regretul că legăturile noastre nu au avut începutul mai de demult.
În mod firesc, a urmat, în perioada 15-18 decembrie 2016, întâlnirea de suflet românesc de la Neamţ, când o delegaţie a Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova a venit în ospeţie în judeţul Neamţ. Au avut loc vizite oficiale, vizite la unităţi şcolare şi obiective istorice şi, nu în ultimul rând, schimburi de experienţă şi de bune practici sindicale. Pentru noi, cei din sindicatul nemţean, a fost un eveniment de referinţă pe care ne-am străduit să-l organizăm cât mai bine şi să creăm aceeaşi atmosferă de dragoste frăţească, asemănătoare celei trăite de noi la prima întâlnire.
Ceea ce a urmat, poate fi sintetizat prin spusele de maestru ale domnului Mircia Zaharia, redactorul – şef al revistei „Apostolul” şi participant la toate întâlnirile noastre: „Iar din mai 2016 am făcut lucrurile cele mai bune: am dat buzna peste colegii basarabeni şi i-am chemat şi pe ei încoace. Atât ne-am vânturat peste Prut, că nici nu mai ştiam care mai înseamnă acasă”.
În continuare, voi face o trecere succintă în revistă, a celor mai importante activităţi comune desfăşurate de sindicatele noastre:
♦ În data de 23 martie 2017 am primit la Piatra-Neamţ o vizită a unei delegaţii din raionul Orhei, în frunte cu şefa Direcţiei de Educaţie şi Ştiinţă a raionului Orhei şi cu Simion Boţan, liderul sindical al raionului. Au fost programate întâlniri de lucru cu Inspectorul general al ISJ Neamţ, cu Directorul CCD Neamţ şi cu reprezentanţi ai Sindicatului nostru, în cadrul cărora s-au discutat probleme legate de formarea continuă a personalului din învăţământul preuniversitar.
♦ La sfârşitul lunii noiembrie 2017, o delegaţie a SLLICS Neamţ s-a deplasat la Chişinău în scopul de a perfecta detaliile unei acţiuni comune pentru celebrarea Centenarului Unirii cu Basarabia.
♦ În martie 2018, am organizat împreună cu Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova şi Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” Neamţ, o întâlnire de suflet, pentru a marca ziua de 27 Martie, Centenarul unirii Basarabiei cu Ţara-Mamă, primul pas în înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 şi a României Mari. În alocuţiunile lor, invitaţii au vorbit despre actul istoric petrecut în urmă cu 100 de ani dar şi despre speranţa de a aduce Basarabia la Patria-Mamă. Doamna Ana Cimpoieşu din Hânceşti a citit Declaraţia de Unire, care a ridicat asistenţa în picioare. S-a scandat „Unire! Unire!” şi pe multe chipuri au curs lacrimi.
♦ În perioada 18-19 octombrie 2018, la Chişinău a avut loc un curs de formare sindicală desfăşurat sub genericul „Metodele educaţiei non-formale, eficiente şi în educaţia sindicală. Manipularea pozitivă”. Manifestarea a fost organizată de Consiliul General al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei (FSEŞ), a fost susţinută de formatori din cadrul Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi Sindicatului Liber din Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică Neamţ (SLLICS) şi s-a adresat liderilor sindicali din cadrul Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova.
♦ Reprezentanţi ai Sindicatului din Învăţământ Neamţ, împreună cu reprezentanţi ai Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei au participat la evenimentele desfăşurate în ziua de 1 decembrie 1918 la Alba Iulia, care au marcat Centenarul Marii Uniri şi făurirea României Mari.
♦ În februarie 2019, conducerea FSEŞ şi a SLLICS Neamţ s-au întrunit la Chişinău pentru a pune în discuţie perspectivele de colaborare în domeniul informaţional. Cu acest prilej, s-a decis înfiinţarea, la Chişinău, a unei subredacţii a revistei „Apostolul”, care a început să funcţioneze din aprilie 2019.
♦ În 27 martie 2019, la Piatra-Neamţ, împreună cu fraţii de peste Prut, am sărbătorit 101 ani de la unirea Basarabiei cu Patria Mamă şi 20 de ani de la apariţia seriei noi a revistei „Apostolul”.
♦ În perioada 5-7 aprilie 2019, a avut loc un schimb de experienţă şi de bune practici la Piatra-Neamţ, la care a participat activul sindical din instituţiile educaţionale ale raionului Hânceşti din Republica Moldova.
♦ La sfârşitul lunii mai 2019, reprezentanţi ai FSEŞ au participat la Seminarul internaţional cu genericul: „Tinerii – o categorie vulnerabilă pentru integrarea pe piaţa muncii”, organizat de Confederaţia Sindicatelor Democratice din România.
♦ În data de 20 septembrie 2019, o delegaţie a Sindicatului din Învăţământ Neamţ a participat la Conferinţa organizaţiei regionale Hânceşti.
♦ În data de 5 martie 2020, la Chişinău, s-a desfăşurat Congresul VII al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova, la care a participat şi o delegaţie a Sindicatului din Învăţământ Neamţ.
♦ În data de 30 noiembrie 2020, reprezentanţii FSEŞ din Republica Moldova şi cei ai Sindicatului din Învăţământ Neamţ, s-au reunit timp de două ore, prin intermediul platformei Zoom, pentru a sărbători Ziua Naţională a României.
♦ În data de 27 martie 2021, tot pe platforma Zoom, sindicaliştii din învăţământul basarabean şi nemţean, împreună, au sărbătorit 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
♦ În cadrul parteneriatului dintre Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică Neamţ şi Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei, s-a colaborat la susţinerea unui prim modul din cele patru ale cursului de instruire în domeniul formării formatorilor sindicali de nivel ramural din Republica Moldova, ce a avut loc în zilele de 23 şi 24 martie 2023, la Institutul Muncii din Chişinău.
♦ În data de 19 mai 2023, pentru prima dată, premiile revistei „Apostolul” s-au decernat la Chişinău, într-o atmosferă încărcată de emoţii şi trăiri profunde.
♦ Un schimb de experienţă sindicală şi bune practici s-a desfăşurat la Institutul Muncii din Chişinău, în data de 20 mai 2023, la care au participat importanţi militanţi sindicali din cadrul FSEŞ, precum şi reprezentanţi ai CSDR şi SLLICS Neamţ.
Toate întâlnirile noastre au avut un impact deosebit asupra activităţii sindicale de pe ambele maluri ale Prutului, dar, mai presus de orice, au fost deschise drumuri şi punţi între fraţi, care, sperăm, vor fi întreţinute prin legături permanente şi de asemenea, s-a reuşit o unitate de conştiinţă românească, care va rămâne veşnică.
Nu pot încheia însă, fără să nu reamintesc cele mai înălţătoare şi pline de emoţii unice, trăite împreună cu fraţii de peste graniţa nedreaptă: sărbătoarea prilejuită de aniversarea Centenarului Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, sărbătoarea Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia, precum şi decernarea premiilor revistei „Apostolul” la Chişinău.
Prof. Gabriel PLOSCĂ