Tot mai mulţi absolvenţi ai învăţămîntului liceal romaşcan se gîndesc să ia calea străinătăţii pentru studiile superioare, „ispita” fiind motivată de contextul foarte ofertant al mediului universitar pentru care tinerii din România, în general, se dovedesc a fi nu doar pregătiţi ci şi capabili să se întreacă, de la egal la egal, cu colegii lor de generaţie din universităţile pentru care optează.
Fie că este America, Anglia sau Danemarca, în topul colegiilor şi liceelor municipiului care au îngroşat deja rîndurile universităţilor străine conduc Colegiul Naţional „Roman Vodă” şi Grupul Şcolar „Vasile Sav”. Aşa stînd lucrurile, visul străinătăţii pentru absolvenţii de liceu romaşcani nu mai este de mult o poveste, singura barieră fiind, eventual, cea de natură materială, care pare-se că nu mai sperie pe nimeni, avînd în vedere programele de burse puse la dispoziţie de universităţile europene, ca şi cele de peste ocean. „M-am gîndit la varianta de a studia în străinătate şi chiar am aplicat printr-un program pe care l-am găsit pe internet. Deocamdată am depus aplicaţia pentru o universitate din Anglia şi aştept răspunsul. Nu mă inhibă deloc, într-o astfel de perspectivă, decît faptul că este departe de casă, dar lucrurile se compensează avînd în vedere mediul universitar de acolo, tot ceea ce presupune acesta şi ca şcoală şi ca nivel de relaţionare cu tinerii de vîrsta mea. Problema legată de costurile studiilor nu este atît de inaccesibilă deoarece pot să beneficiez de o bursă şi chiar de un împrumut care-ţi permite să acoperi toate taxele de şcolarizare, avantajul fiind că acest împrumut îl pot rambursa după terminarea studiilor, ceea ce face mediul universitar din afară mult mai atractiv decît cel de la noi, din toate punctele de vedere”, a mărturisit Alina Tatar, elevă în ultima clasă de liceu la Colegiul Naţional „Roman Vodă” Roman.
Faptul că opţiunile elevilor romaşcani se îndreaptă tot mai des către studiile universitare din alte ţări poate fi probat şi prin prezenţa lor masivă la Tîrgul Universitar Internaţional desfăşurat la mijlocul lunii martie 2011, la Iaşi, unde cîteva mii de tineri din licee din toate judeţele Moldovei aproape că s-au călcat în picioare pentru a se interesa despre ofertele „străine”. Faptul că nici o universitate din România nu este inclusă în Topul 500 al universităţilor din Europa, lucru care spune multe despre diferenţele de pregătire, dacă este să comparăm ofertele. Cu toate acestea, nu toţi tinerii absolvenţi de liceu şi-au propus să… emigreze, pentru studii, unii optînd pentru traiul de-acasă, chiar dacă inima le spune că nu pare a fi alegerea cea mai potrivită pe termen lung. „Părerile sunt destul de împărţite, depinde mult însă de ce domeniu alegi să studiezi şi, nu în ultimul rînd, în ce ţară. Eu am ales o facultate din România, respectiv din Iaşi, şi cred că facultăţile de-acasă sunt încă foarte bune, au profesori foarte buni, au programe atractive de studiu, doar că, din păcate, nu avem foarte multe oportunităţi create aici. Majoritatea absolvenţilor aleg acum să studieze în străinătate, mai ales pentru avantajele materiale care-ţi asigură perioada studiilor. Practic, acolo te asiguri pe viaţă, or, aici, te paşte un risc foarte mare de a termina o facultate şi de a rămîne acasă sau, în cazul… fericit să ajungi să-ţi cumperi un loc de muncă cu bani făcuţi tot în străinătate”, a spus Bianca Gal, absolventă tot la Colegiul Naţional „Roman Vodă”. Dixit!
A. OPRIŞ