„Roman Vodă”, ECO…

La puţină vreme după lansarea în programul ECO-ŞCOALA, Colegiul Naţional „Roman Vodă” o ţine tot într-un şir de acţiuni menite să ofere elevilor oportunitatea de a investiga, de a  identifica probleme de mediu şi de a lua decizii, conştientizînd, astfel, faptul că natura reprezintă o sursă incontestabilă de sănătate şi frumuseţe. În acest context, luna martie a fost plină de activităţi specifice, tenta ECO a acestora avînd, peste toate, scopul de a-i sensibiliza pe cei din jur, de la romanvodişti şi pînă la membrii comunităţii locale, asupra problemele de mediu existente la această oră – probleme care, din păcate, nu au graniţe şi care necesită soluţii urgente de rezolvare.

Din calendarul lui Mărţişor se pot remarca acţiunile scoase la rampă cu ocazia unei expoziţii de ecomărţişoare, protagonişti fiind elevii clasei a V-a B de la Colegiul Naţional „Roman Vodă”, sub îndrumarea dirigintelui lor, prof. Beatrice Lăpuşneanu, care au realizat mărţişoare din materiale reciclabile, acelaşi grup de elevi sub îndrumarea aceleiaşi profesoare fiind şi „vedeta” de la ECO-fashion, acţiune în cadrul căreia copiii au organizat o paradă a modei cu costume realizate din materiale reciclabile.

Pe aceeaşi agendă se înscrie şi acţiunea sub genericul „Să iubim şi să ocrotim mediul înconjurător” la care şi-au dat concursul liceenii Teodora Ancuţa, Bianca Bălăiţă, Andra Dobjenschi, Ana Maria Dominte, Viviana Slabu şi Dana Tătaru care, sub îndrumarea prof. Aurica Enescu au dedicat această acţiune „Zilei Pămîntului”, parteneri fiindu-le colegii lor de la gimnaziu, respectiv cei care învaţă în clasele a II-a şi a III-a la „Roman Vodă”. Iar cum Planeta Pămînt fără apă nu poate fi nicicum de imaginat, nici liceenii din clasa a XI-a A nu s-au lăsat aşteptaţi, aceştia punctînd în calendarul acestui şir de acţiuni o manifestare dedicată „Zilei mondiale a apei”, sub îndrumarea profesorilor Cristina Gheorghiţă şi Aglăiţa Bontaş. În urma concursului dedicat elementului vital al planetei cîştigători s-au dovedit echipajul clasei a IX-a I, urmat de cel de la a IX-a A, respectiv concurenţii clasei a IX-a H, însă, dincolo de premii şi de diplome, toţi cei implicaţi în toate aceste activităţi de la „Roman Vodă” au cîştigat prin faptul că, astfel, contribuie din plin la sensibilizarea tuturor privind problemele ecologice cu care ne confruntăm cu toţii…

A. OPRIŞ