Frumoşi şi deştepţi, cel mai adesea detaşaţi de încorsetările cotidianului, imuni la mofturile demodate ale unor dascăli de la care doar pe la colţuri recunosc că nu au de învăţat mare lucru şi, cel mai important, exploratori în toate cele pe care ei le socotesc ziditoare pentru viitorul lor care, cel mai adesea, pentru cei maturi este diferit, născocit parcă din povestirile SF… Aceştia sunt tinerii puşi mereu să spargă şabloane, „tineretul din ziua de astăzi”, adesea hulit fără ca hulitorii să-şi pună cele mai elementare întrebări şi fără să le ofere punctul de sprijin de care au atîta nevoie pentru a se lansa în zborul lor nemărginit.
Peste un astfel de grup de tineri aveam să dau, nu de mult, la Colegiul Naţional „Roman Vodă” (CNRV), şcoala de la care se începe orice discuţie atunci cînd vine vorba despre performanţă în urbea muşatină, şi nu degeaba. M-au convins încă o dată despre asta Marian Spoială, Vlad Ungureanu, Andreea Lăzărescu, Valentin Ionuţ Cojocaru, Crenguţa Băcăoanu, Iulian Boboc şi cea mai galonată dintre ei, Florentina Muşat, cu toţii participanţi şi cîştigători, deopotrivă, în cadrul concursului Google Code-In, un concurs de faimă mondială unde nu se bagă chiar oricine, participarea fiind şi de data aceasta selectă, dacă este să avem în vedere faptul că la întrecerea organizată de colosul IT Google au fost prezenţi 360 de elevi, din 48 de ţări, de pe toate meridianele lumii. „Concursul a avut un grad de dificultate de la mediu spre greu. Eu n-am reuşit să rezolv probleme dintre cele mai grele deoarece se punea problema unor cunoştinţe de programare avansată, însă, chiar şi aşa, se poate face performanţă”, a mărturisit Marian Spoială, elev în clasa a XI-a la CNRV care, pentru ceea ce a reuşit la finele acestui concurs, s-a ales cu suma de 300 de dolari, care însă păleşte pe lîngă experienţa de excepţie dobîndită cu această ocazie…
O recunoaştere cît… America !
Întrecerea prilejuită de Google Code-In a constat în rezolvarea de către elevi a unor probleme concrete, propuse de mai multe companii, cu profiluri diverse. Romanvodiştii care s-au înscris la concurs au avut posibilitatea de a-şi alege singuri sarcinile de lucru, altfel foarte diverse, începînd de la programare, localizarea şi testarea unor produse soft, promovarea unor concepte, dar şi alte sarcini la care au lucrat singuri, fiecare alegînd ceea ce a socotit că i se potriveşte mai bine.
Cu toate că s-a înscris la concurs abia la începutul iernii, mai mult din curiozitate, Florentina Muşat, elevă în clasa a XI-a A la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, a reuşit performanţa de a se clasa în final a zecea între cei 14 cîştigători, dintre care doar doi concurenţi reprezintă România, a doua după SUA în ierarhia finală. În urma acestei performanţe, romanvodista este invitată împreună cu mama sa să viziteze sediul central al companiei Google, din Mountain View, California, această excursie reprezentînd premiul cel mare oferit de către organizatorii concursului Google Code-In. „Am realizat mai multe traduceri pentru interfaţă la o serie de sisteme de operare, efortul fiind destul de mare însă acum, la final, mă bucur mai ales de faptul că munca mea a fost recunoscută şi răsplătită”, a mărturisit Florentina Muşat, elevă în clasa a XI-a A la „Roman Vodă”, care nu ştie dacă va mai participa la concursul care i-a oferit prilejul să ajungă acasă la Google, însă consideră această experienţă „foarte interesantă”.
Înainte de a pune punct, mă simt dator să subliniez contribuţia aparte a profesorului de Informatică de la CNRV, Florin Moldovanu, recunoscut de către toţi romanvodiştii implicaţi în întrecerea Google Code-In chiar dacă maestrul lor a spus că nu-şi revendică decît meritul de a le fi prezentat acest concurs şi de a le fi spus mereu să creadă în şansa lor. Ca şi cum, cu asemenea tineri, mai era nevoie şi de altceva…
A. OPRIŞ