Nimic fără lege

Interviu cu domnul Gabriel Ploscă, preşedintele SLLICS Neamţ

 

– Domnule Gabriel Ploscă, păstrând un obicei bun al revistei noastre, vă propun să rememorăm evenimentele agendei SLLICS Neamţ din ultima vreme…

– Ce am făcut în ultima vreme? În primul rând am avut probleme foarte grave legate de faptul că, pentru a ne încadra în numărul de norme aprobat de MEN, a trebuit să disponibilizăm circa 260 de oameni, în special personal nedidactic şi personal didactic auxiliar. N-am dorit niciodată acest lucru, dar dacă nu ne-am putut opune actului în sine, cel puţin am încercat ca aceste disponibilizări să se facă cu respectarea integrală a legislaţiei muncii. Adică în urma unei evaluări obiective a muncii oamenilor, încercând să se perturbe cât mai puţin buna funcţionare a unităţilor din învăţământ, asigurarea protecţiei elevilor, profesorilor şi a patrimoniului.

– Nu-i un lucru prea plăcut să fii implicat în aceste disponibilizări, indiferent de care parte a baricadei te afli…

– În general s-au respectat cu rigoare prevederile legii, dar există şi persoane care ni s-au adresat, considerând că evaluarea lor nu a fost obiectivă. Pentru aceşti oameni noi am deschis deja acţiuni în instanţă şi sperăm să obţinem reîncadrarea celor nedreptăţiţi prin nerespectarea legii sau aplicarea ei eronată. Nu cerem decât respectarea legii şi evitarea unor atitudini sau decizii subiective.

– E un teritoriu destul de greu de cuantificat. Cred că se poate derapa uşor, cu sau fără bună ştiinţă…

– Mai există o problemă generatoare de stres. Pentru încadrarea într-un buget eronat calculat, dintr-un exces de zel din partea conducerii unor şcoli, s-au făcut uneori abuzuri suficient de grave. Obligarea unor colegi să renunţe la plata unor ore suplimentare, pe care ei efectiv le-au făcut, şi obligarea altora să treacă la încadrarea de 16 ore – deşi aveau aprobată încadrarea pe 18 ore – au culminat cu diminuarea salariilor colegilor noştri, de la Urecheni de pildă, chiar cu 10%. Dincolo de abuzurile semnalate, ceea ce ne-a îngrijorat pe noi a fost tăcerea colegilor noştri direct afectaţi. Practic sindicatele s-au autosesizat şi am rezolvat toate problemele împreună cu Inspectoratul Şcolar. Dacă liderul nostru de sindicat Ciprian Murariu nu auzea întâmplător despre unele abuzuri şi nu se deplasa la faţa locului pentru a se documenta, oamenii rămâneau cu salariile tăiate.

– Alte iniţiative?

– În tot acest timp am strâns peste 4500 de semnături pentru o petiţie, în ideea de a schimba Legea Salarizării astfel încât la personalul nedidactic să poată fi pus în evidenţă şi sporul de vechime. Tot în această idee, am avut o întâlnire la Prefectură, dar problema ar putea fi rezolvată prin aplicarea în integritatea ei a Legii nr. 284, care prevede încadrarea personalului nedidactic pe cinci gradaţii, în funcţie de vechime.

– Probleme la Comisia Paritară?

– Principala discuţie a ultimei întâlniri a avut ca obiect stabilirea punctajului de pe grilele de autoevaluare pentru obţinerea gradaţiei de merit. Astfel mai mult de 80% din punctaj se referă la rezultatele obţinute prin activitatea la clasă, în restul de 20%, pentru alte activităţi, cea sindicală fiind evidenţiată cu 1,25 puncte.

– Satisfacţii?

– O preocupare importantă a noastră este aceea de a monitoriza modul în care se face plata pe hotărârile judecătoreşti, fiind ştiut faptul că, acum, în luna martie, trebuie să se plătească restanţele din anul 2015 precum şi tranşa 1 şi 2 pentru anul 2016. La nivel de Federaţie s-au purtat discuţii cu Ministerul de Finanţe, şi avem semnale că lucrurile se chiar se îndreaptă pe calea cea bună…

– Să nădăjduim….

 

A consemnat Mircia ZAHARIA

 

(N.R. Interviul a fost realizat pe 17 martie, dar a doua zi, Guvernul a alocat MEN suma de 24,626 milioane de lei pentru plata hotărârilor judecătoreşti)