(Scrisori din Basarabia)
Pe 29 noiembrie, în incinta Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chişinău, preşedintele Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova, Ghenadie Donos, a organizat o acţiune de pre-grevă cu o conferinţa de presă. Acesta a solicitat majorarea salariilor pentru cadrele didactice cu circa 20%, până la nivelul mediei pe economie, dar a şi accentuat necesitatea adoptării cât mai grabnice a legii antiviolenţă, care să protejeze profesorii de toate felurile de abuz. Conducerea Federaţiei a menţionat că ar putea ieşi la proteste în următoarea perioadă, dacă negocierile cu Guvernul şi Ministerul Educaţiei nu vor da roade.
* * *
Liderii sindicali naţionali şi-au făcut întotdeauna conştiincios datoria. Nu e nevoie să reamintim că în Republica Moldova nicio majorare salarială, nu s-a făcut niciodată în Educaţie fără strigătele de protest ale impunătoarei cohorte de pedagogi, indignaţi de sărăcia lor cronică. De decenii în şir, conducătorii statului nu s-au mişcat din loc fără să nu fi simţit în mod real presiunea solidară a acestei extrem de luminate cohorte de intelectuali. Care, mai mult şi mai profund decât alte categorii de bugetari, au văzut în repetate rânduri cum în politică şi la timona statului rămân la suprafaţă cei care au reuşit să-i înece pe alţii, să folosească aşanumita „statalitate” pentru propriile buzunare. Sindicaliştii din educaţie nu au jucat niciodată cracoveacul cu guvernanţii. La conducerea FSEŞ s-au perindat pe parcursul deceniilor doar 4-5 lideri sindicali, pe când miniştri ai Educaţiei poţi număra acum peste 20, câţiva fiind complici ai mahmurelii de umilire a actanţilor din Educaţie.
Toate trebuie să aibă un sfârşit! – aşa repetau, pe 29 noiembrie curent, activiştii sindicali din întreaga republică.
Ceea ce au organizat liderii FSEŞ în această zi poate fi avanpremiera unei greve generale. Zecile de mii de cadre didactice din R. Moldova sunt pregătite pentru ea. Ziua de 29 noiembrie 2023 poate fi una de cotitură crucială în politica guvernanţilor de tratare a semănătorilor de lumină.
„Nu doar la «Asachi» are loc o astfel de activitate. Toate şcolile, grădiniţele şi universităţile în care avem comitete sindicale desfăşoară acum aceste activităţi. Mesajul nostru este clar, vrem mai multă atenţie faţă de problemele şcolilor, faţă de problemele educaţiei. Din păcate, am ajuns într-o criză de sistem, legată de lipsa de cadre. Există necesitatea de a vota de urgenţă o lege care să protejeze profesorii. Sperăm că acţiunea de astăzi va accelera procesul. Sperăm mult să avem un dialog bun cu actuala conducere a Ministerului Educaţiei”, a declarat Ghenadie Donos, preşedintele FSEŞ.
Ecoul excepţionalei manifestări sindicale desfăşurate simultan în organizaţiile sindicale din învăţământ a fost auzit în aceeaşi zi de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Reacţia a survenit rapid – o cunoaşteţi. Se poate întâmpla ca acţiunea mobilizatoare a sindicaliştilor să se soldeze cu o majorare mai mare decât salariul pe economia naţională. Căci salariul despre care e vorba – de 15 mii de lei pe lună, depăşeşte doar un pic salariul mediu pe economie.
În acest context, ne amintim de ceea ce declara anul trecut în luna decembrie la o şedinţă a Biroului Executiv al FSEŞ, Igor Zubcu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, că una din priorităţile Confederaţiei pentru anul 2023 este obţinerea majorării salariilor lucrătorilor din învăţământ cu cel puţin 50 la sută.
Interesant, de ce tocmai 50%, în timp ce astă vară pedagogii români au revendicat (şi au obţinut!) 25% majorare salarială? Probabil, cu speranţa că odată şi odată salariul profesorului moldovean se va egala cu cel al profesorului român…
Sindicatul cadrelor didactice şi celorlalţi angajaţi ai şcolii e decis să salveze Educaţia. Din câte s-a dat de înţeles, statul vrea să supravieţuiască, căci autorităţile nu au întârziat să anunţe că vor fi întreprinse măsuri urgente. Margareta Sârbu, liderul sindical municipal, în numele celor 17.000 de membri sindicali ai şcolii din Chişinău, la acţiunea de avertizare de la Liceul Teoretic „Gh. Asachi”, le-a reamintit încă o dată tuturor: „Dacă vrei să distrugi statul, distruge educaţia”.
Nu credem că autorităţile moldave ar putea aştepta cu naivitate încă o indulgenţă din partea celor condamnaţi a-şi duce viaţa în mizerie şi sărăcie lucie. Din nou răsună: „Ceasul deşteptării a sunat!” Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei cheamă corpul didactic la solidaritate.
Revendicările pedagogilor moldoveni sunt clare – să fie majorat salariul cu 20%. Adică, să se acorde corpului didactic naţional acea remunerare salarială promisă de atâtea ori. Cum să-ţi ascunzi disperarea, dacă este evident: oricât te-ai zbuciuma şi ai asculta autorităţile moldave că, de mâine, chipurile, vor decreta educaţia Prioritatea Numărul Unu a statului, ea nu se produce – vorbe aruncate în vânt. Sindicatul demonstrează acum că el îşi conştientizează misiunea.
Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei îşi respectă deviza sa, sloganul mobilizator: „Uniţi prin diversitate şi misiune, puternici în acţiune”.
Aşadar, în această zi FSEŞ a declarat răspicat că nu va mai admite umilirea. Dacă şi după această demonstraţie a indignării Guvernul nu va trage concluziile de rigoare, se va purcede la ultimul argument. Sindicaliştii s-au săturat de pichetări fără rost. Învăţătorimea e hotărâtă să dezaprobe prin fapte concrete desconsiderarea şi umilirea. De mulţi ani ea s-a convins: cei de la conducere costă exact atâta cât costă cuvântul lor.
Vor cere prin toate mijloacele să şi-l respecte.
* * *
A doua revendicare, de o importanţă excepţională la manifestaţie, ca şi prima, a fost conştientizarea imperativului adoptării Legii cu privire la combaterea violenţei multiple împotriva cadrelor didactice, al cărei proiect a fost prezentat de liderii FSEŞ în Parlament. Dacă FSEŞ va obţine îndeplinirea ambelor revendicări, solidaritatea membrilor sindicali, unirea lor în jurul nucleului sindical naţional va deveni pentru multă vreme una de monolit. (N. R. Preluare din ziarul „Făclia”, Chişinău, 1 dec. 2023)
Adrian RUSU