Pictorul Arcadie Răileanu a lansat primul album de artă

Dublu eveniment în viaţa artistică pietreană! De curând, plasticianul Arcadie Răileanu a organizat o expoziţia de pictură, la Sestri Art Gallery, prilej cu care a lansat şi primul album de artă pe care l-a dedicat maeştrilor Mihai Grecu şi Andrei Sârbu. Prezenţă originală în spaţiul cultural de la noi, Arcadie Răileanu a primit în 2018 titlul de „Artistul anului”. Distincţia i-a fost acordată de Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Neamţ.

Mă bucur ori de câte ori un artist îşi scoate un album, pentru că este o confirmare a mitului cărţii. Un astfel de album e un vehicul mai eficient pentru opera plastică chiar decât muzeul. Acest album se rostogoleşte în biblioteci, în librării, la prieteni, la familie şi transportă imaginile inventate, visate de Arcadie Răileanu peste tot, ceea ce un tablou nu poate să o facă, a precizat scriitorul Emil Nicolae, critic de artă.

Apărut la Editura Cetatea Doamnei, albumul este prefaţat de scriitorul Mircea V. Ciobanu. „Ca orice om care a mâncat toată viaţa mai mult cultură pe pâine, Arcadie Răileanu şi-a topit, într-un fel sau altul, vasta experienţă culturală şi existenţială în lucrările sale”.

Ec. Carmen Nastasă, directoarea Centrului pentru Cultură şi Artă „Carmen Saeculare” Neamţ, i-a înmânat artistului o diplomă aniversară, în semn de recunoştinţă şi apreciere. „Vă mulţumim pentru tot ce am învăţat de la dumnevoastră şi pentru colaborarea foarte frumoasă pe care am avut-o”, a menţionat Carmen Nastasă.

Albumul îl datorez unor prieteni şi le sunt recunoscător. Locul pentru pictura abstractă parcă mi-a fost rezervat. Lucrurile au mers bine până acum şi sper să meargă în continuare. Să ştiţi că nu m-am lenevit, după ce m-am pensionat de la Şcoala Populară de Artă. Am făcut multe expoziţii, lucrez zilnic, atelierul este exploatat la maxim, a afirmat Arcadie Răileanu.

„Experienţele şcolii ruseşti în spiritul căreia s-a format şi câştigurile artei româneşti au devenit o originală sinteză stilistică între reflexivitatea primilor şi spontaneitatea celor din spaţiul românesc. (…) Compoziţiile anilor din urmă au cedat vremelnic în favoarea structurării ima­ginii în planuri muzical îmbinate, încât ele lasă impresia unei cerebralităţi detaşate şi pozitive. În ansamblu, pictorul are argumentele profesionalismului şi bucuria de a fi urmat în artă de admiratorii fideli…” – Valentin Ciucă, critic de artă.

„Arcadie Răileau e absolut conştient de „calibrul” talentului său, de profunzimea şi proporţiile pe care le poate atinge actul creator. (…) Căci picturile lui A. Răileanu se cer examinate în grup. Fără a-şi subaprecia valoarea lor aparte, ele se doresc întrunite într-un ansamblu. Abia atunci ne dăm seama de proporţiile şi diversitatea „improvizaţiilor” sale” – Mihai Ştefan Poiată, scriitor, cineast.

„Răileanu împroaşcă în noi cu bulgări de naivitate şi optimism, şi, deşi bulgării aceştia sunt abstracţi, te miri câtă Bucurie poate da celor care vor Bucurie pentru mica noastră Basarabie” – Andrei Vartic – regizor de teatru.

„Pentru Arcadie Răileanu, pictura este ca o necesitate interioară, ca un exerciţiu de mers funambulesc între vis, realitate şi aparenţă, ca un mod de a rămâne în jocul vieţii” – Ioan Serendiuc, comentator de artă.

Violeta MOŞU