În cadrul Galei Premiilor TVR Moldova „Români pentru români”, care se desfăşoară, tradiţional, la fiecare sfârşit de an, Televiziunea Română premiază performanţa, excelenţa şi dedicaţia personalităţilor care activează în beneficiul societăţii şi promovează valorile şi cultura românească în Republica Moldova. Cea de-a V-a ediţie a Galei Premiilor TVR Moldova a avut loc pentru prima dată în format online.
În acest an, 12 personalităţi şi instituţii din Republica Moldova, care au dat dovadă de rezultate notabile în domeniile lor de activitate, au fost distinse cu trofeul TVR Moldova, care reprezintă, simbolic, cele două state de pe ambele maluri ale Prutului: România şi Republica Moldova, care rămân unite prin Luceafăr – simbolul tuturor românilor:
Premiul pentru promovarea limbii române – scriitorul, publicistul şi lingvistul Vlad Pohilă (post-mortem);
Premiul pentru performanţă în educaţie – directoarea Liceului „Alexandru cel Bun” din oraşul Bender, Maria Roibu;
Premiul pentru promovarea istoriei neamului – directorul Muzeului de istorie şi etnografie din Soroca, Nicolae Bulat;
Premiul pentru promovarea patrimoniului cultural românesc – eseistul, publicistul, prozatorul, scriitorul, traducătorul Vladimir Beşleagă;
Premiul pentru excelenţă în artă – prim-dirijorul Filarmonicii naţionale „S. Lunchevici”, Mihail Agafiţa;
Premiul pentru responsabilitate socială – Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină din Republica Moldova, USMF „Nicolae Testemiţanu”;
Premiul Tânărul anului – membrul Asociaţiei „Youth Cancer Europe”, Victor Gârbu;
Premiul pentru excelenţă în cinematografie – regizoarea, scenarista Leontina Vatamanu;
Premiul pentru cooperare România – Republica Moldova – Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz”;
Premiul pentru diasporă – preşedinta Asociaţiei obşteşti „Helmut Wolf”, Valentina Geamănă;
Premiul special pentru jertfă în lupta cu pandemia – medicul Ecaterina Litvinschi (post-mortem);
Premiul special pentru dedicaţie în lupta cu pandemia – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”.
Maria Roibu: Vom depune toată străduinţa pentru a învăţa copiii să cunoască limba străbunilor
Fără unitate în acţiune nu există putere, aşa precum nu există eficienţă în procesul educaţional fără exemple demne de urmat. Acest profesor este un astfel de exemplu pentru generaţii de elevi care au dobândit cunoştinţe şi au preluat valori precum verticalitate, demnitate, conştiinţă de neam. Predă nu doar materiile şcolare, dar şi lecţia modestiei, a iubirii faţă oameni şi, mai ales, lecţia CURAJULUI. A apărat cuvântul românesc şi a fost la straja Educaţiei şi acum 26 de ani, când forţele separatiste din regiunea transnistreană au sechestrat clădirea instituţiei de învăţământ. În 2004 a fost din nou pe baricade împreună cu părinţii, elevii şi profesorii, stând zi şi noapte în liceul asediat de miliţia transnistreană. Şi de această dată a reuşit să apere drepturile copiilor la educaţie în limba română. A fost decorată cu cea mai înaltă distincţie a Statului, Ordinul Republicii. Este deţinătoarea medaliei Meritul civic şi a Ordinului Serviciul Credincios din România, în grad de Comandor.
„Consider că acest premiu este, în primul rând, al cadrelor didactice care depun străduinţe enorme pentru a-i învăţa pe copii limba română, pentru a cultiva dragostea şi a-i învăţa să o vorbească corect. Este al părinţilor care au maxim curaj de a-şi aduce copiii în unica instituţie cu predare în limba română din oraşul Bender şi înfruntă diferite greutăţi. Este al elevilor care, unii din ei, parcurg zilnic peste 20 de kilometri pentru a veni la şcoală, pentru a învăţa în limba maternă, limba română. Mulţumesc pentru acest premiu şi zic, promit, părinţilor, elevilor, că atât timp cât inima este aptă de a lupta cu cuvântul, de a educa copiii să cunoască limba străbunilor, noi o vom face-o, ne vom pune toată străduinţa pentru a-i învăţa”, a fost o parte a discursului directorului Maria Roibu.
În ciuda condiţiilor dificile în care îşi desfăşoară activitatea, sub presiunea separatiştilor din regiunea transnistreană, elevii, dar şi cadrele didactice din instituţiile de învăţământ în limba română din stânga Nistrului, obţin an de an rezultate frumoase la examene. (Red.)