• Interviu cu dl Ionel Hociung – preşedinte al Sindicatului din Învăţământ Neamţ
– Domnule Ionel Hociung, aş putea spune că în ultima vreme suntem victime ale unor întâmplări nefericite ce afectează major personalul din educaţie şi care fac totodată să ne crească îngrijorarea în legătură cu lipsa de predictibilitate a guvernanţilor, care vin „peste noapte” cu decizii de multe ori aberante.
– Împărtăşesc aceleaşi sentimente şi îngrijorarea dvs. şi încep prin a-mi exprima indignarea şi revolta faţă de decizia Ministerului Educaţiei de a sista, începând cu luna ianuarie 2025, indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor. Acest drept a fost câştigat de noi în instanţă, prin acţiuni iniţiate de Sindicatul din Învăţământ Neamţ, pentru cadrele didactice care au dobândit acest titlu înainte de 01.07.2017 (n.r. – data intrării în vigoare a Legii 153/ 2017), colegi care, conform legii, au avut posibilitatea echivalării doctoratului cu gradul didactic I şi primirii indemnizaţiei pentru acest titlu.
Trebuie precizat faptul că, după intrarea în vigoare a Legii 153/2017, toţi deţinătorii acestui titlu trebuie să aleagă între acordarea indemnizaţiei de doctor şi echivalarea acestuia cu gradul didactic I.
Am acceptat cu toţii, fără prea multe discuţii această prevedere, fără să ne imaginăm că şi cei care şi-au luat doctoratul înainte de 01.07.2017, şi au beneficiat şi de echivalare şi de indemnizaţie, ar putea fi obligaţi vreodată să alegă între una dintre cele două. Dar iată că ceea ce părea absurd şi imposibil se produce, iar Ministerul Educaţiei adoptă în data de 16.06.2021 Ordinul de Ministru nr. 3993/2021, care prevede că: „Art. 14. Alin (3) din Legea cadru nr.153/2017 se aplică şi cadrelor didactice care au obţinut gradul didactic I prin echivalare, anterior datei de 01.07.2017.”
Nouă, celor de la sindicat, ni s-a părut că această decizie este o oroare (o eroare?) pentru că ştiam că în ştiinţa dreptului există un principiu care spune că o lege nu poate produce efecte retroactiv, ci doar pentru viitor.
Astfel, la solicitarea colegilor care erau afectaţi în mod direct de acest ordin, am iniţiat o acţiune în instanţă prin care am câştigat ambele drepturi: atât echivalarea, cât şi plata indemnizaţiei pentru viitor. Toate bune, frumoase şi la locul lor, colegii au început să-şi primească indemnizaţia cuvenită, echivalarea a rămas „în picioare”, hotărârile judecătoreşti fiind definitive. Toate acestea, până în data de 7.02.2025, când prin adresa 7050/2/07.02.2025, Ministerul Educaţiei „opinează” că aplicaţia EduSal trebuie să aplice, pentru toată lumea, OM 3993/2021, cel pe care, noi la Neamţ, „l-am bătut” în instanţă. Aşa se întâmplă atunci când abuzul devine un instrument de lucru, fapt ce a condus printre altele, ca în România democrată a anului 2025, o adresă şi un program informatic, ambele ale Ministerului Educaţiei, să poată opri punerea în executare a unor hotărâri judecătoreşti definitive.
I.S.J. Neamţ, structură descentralizată a Ministerului Educaţiei transmite mesajul unităţilor de învăţământ vizate, iar acestea execută întocmai şi la timp comunicarea cu caracter de ordin, venită pe cale ierarhică tocmai din birourile compartimentului juridic al ministerului, via ISJ Neamţ.
Stupoare totală pentru noi şi pentru toţi cei vizaţi în legătură cu argumentele invocate în celebra adresă a Ministerului Educaţiei. Caz clasic de abuz din partea autorităţilor, numai bun de studiat în anul I la facultatea de drept.
– Bănuiesc faptul că sindicatul nu va asista pasiv nici de această dată la încălcarea flagrantă a drepturilor câştigate în instanţă şi va lua anumite măsuri. La ce v-aţi gândit?
– Demersurile Sindicatului Liber din Învăţământ Neamţ adresate unităţilor şcolare, ISJ Neamţ şi ministerului prin care atenţionăm asupra încălcării flagrante a normelor de drept consacrate în legislaţia actuală au rămas fără rezultat, ceea ce ne-a determinat să trecem la contraatac. Astfel, în urma solicitării cadrelor didactice prejudiciate în această speţă şi consultându-ne cu avocaţii noştri, am hotărât începerea acţiunilor de executare silită a unităţilor de învăţământ care, puse la înaintare de Ministerul Educaţiei şi ISJ Neamţ, sunt responsabile în totalitate de nepunerea în executare a ordinelor judecătoreşti.
– Concret, pentru colegii care se află în această situaţie, ne puteţi spune în ce fază vă aflaţi acum cu demersurile?
– Acum ne aflăm în faza în care am întocmit împuternicirile şi am obţinut semnăturile necesare din partea colegilor membri de sindicat care ne mandatează în numele lor să iniţiem procedura de executare silită. Deci, în viitorul extrem de apropiat, pe rolul instanţei de judecată se vor afla o serie de solicitări ale executorului judecătoresc prin care se începe procedura de executare silită. Aceeaşi cerere, adresată instanţei, va avea în cuprinsul ei şi solicitarea acordării de daune pe fiecare zi de întârziere pentru nepunerea în executare a hotărârilor judecătoreşti. Conform legislaţiei în vigoare, sumele cu titlul de daune sunt cuprinse între 100 şi 1000 lei pe zi de întârziere la dispoziţia instanţei.
Se pare însă că nimeni nu este interesat de faptul că „daraua este mai mare decât ocaua” şi că deciziile Ministerului Educaţiei, ISJ Neamţ şi ale unităţilor şcolare vor genera costuri greu de estimat în acest moment. Acest lucru se petrece pentru că în România nu există instituţia răspunderii personale a funcţionarilor, care îşi permit să nesocotească o hotărâre judecătorească. Sau, poate că acesta este viitorul spre care trebuie să ne îndreptăm? Oricum, bugetul de stat suportă orice cheltuială, iar statul este solvabil oricând.
– Şi totuşi şirul abuzurilor nu s-a încheiat. Doar câteva zile au trecut de la vestea ce loveşte persoanele pensionate care au ales să mai lucreze în sistemul bugetar. Despre ce este vorba?
– Este vorba despre acelaşi registru al incoerenţei autorităţilor în care trebuie menţionată adoptarea OUG nr. 9/2025, care, la art. IV stabileşte că tuturor persoanelor pensionate, angajate într-o unitate bugetară, şi care cumulează pensia cu salariul trebuia să le înceteze contractul individual de muncă, începând cu data de 07.03.2025. Asta ar fi însemnat ca unui număr semnificativ de cadre didactice, personal auxiliar sau administrativ să le înceteze contractul individual de muncă, în condiţiile în care sistemul de învăţământ suferă de un deficit major de cadre. Urmare a demersurilor FSLI, guvernul a intervenit printr-un act normativ care repară această problemă.
– Oare am putea încheia discuţia de astăzi cu câteva veşti pozitive?
– Ar fi de menţionat şi câteva lucruri îmbucurătoare care s-au petrecut în ultima perioadă:
SLLICS Neamţ a reuşit să finalizeze a doua serie de formare a liderilor de sindicat din unităţile şcolare, care s-a desfăşurat în perioada 31 ianuarie – 2 februarie şi pregătim cea de-a treia serie şi ultima, care este programată în intervalul 04 – 06 aprilie 2025;
Au apărut mult aşteptatele Norme de punere în aplicare a prevederilor articolului V, alin (1) şi (2) din OUG nr. 53/2024, stabilite prin HG nr. 64/2025, care vorbesc despre decontul celor 500 lei pentru cheltuielile cu achiziţia de ochelari sau alte dispozitive optice de corecţie.
A consemnat Gianina BURUIANĂ