Congresul al VIII-lea al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei

• FSEŞ şi-a trasat priorităţile pe următorii cinci ani şi şi-a ales noua conducere

La data de 5 martie anul curent, la Chişinău, în incinta Casei Sindicatelor, s-a desfăşurat Congresul al VIII-lea al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei (FSEŞ), fiind discutate realizările FSEŞ din ultimii ani şi provocările din perioada anilor 2020-2025 întâmpinate de sistemul educaţional şi de cercetare. Totodată, au fost trasate priorităţile strategice pentru următorii cinci ani, cu accent pe apărarea drepturilor angajaţilor, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, creşterea finanţării în educaţie şi promovarea unui dialog social eficient în ramură.

Evenimentul a reunit delegaţi din întreaga ţară, reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale din domeniul educaţiei şi ştiinţei, precum şi invitaţi din partea autorităţilor publice centrale şi organizaţiilor partenere. La lucrările Congresului au participat Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Dan Perciun, ministru al Educaţiei şi Cercetării, Igor Zubcu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), John MacGabhann, preşedintele Comitetului Sindical European pentru Educaţie, un şir de delegaţii, reprezentante ale sindicatelor partenere din România şi Ucraina.

Pe agenda Congresului au fost incluse următoarele subiecte: evaluarea activităţii Federaţiei în perioada 2020-2025; stabilirea priorităţilor strategice pentru noul mandat – 2025-2030; alegerea preşedintelui, vicepreşedintelui şi a noilor organe de conducere ale Federaţiei; adoptarea Rezoluţiei Congresului al VIII-lea al FSEŞ.

Potrivit FSEŞ, Congresul al VIII-lea este un moment de maximă importanţă pentru mişcarea sindicală din ramura educaţiei şi ştiinţei, care reafirmă angajamentul FSEŞ pentru un sistem educaţional echitabil, modern şi bine finanţat, în care drepturile şi interesele angajaţilor sunt respectate.

Prezent la eveniment, Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a subliniat că prioritatea autorităţilor statale este de a construi un sistem educaţional puternic, iar munca profesorilor şi tuturor angajaţilor din învăţământ şi cercetare să fie apreciată la justa valoare. Igor Grosu s-a referit la mai multe realizări obţinute în cadrul dialogului dintre partenerii sociali din ramură: modernizarea şi renovarea a circa 200 de şcoli şi grădiniţe; salariile tuturor pedagogilor şi educatorilor din ţară au fost majorate cu 15%, din 1 ianuarie 2024 şi cu încă 15% în 2025 pentru cei care deţin grade didactice; de la 1 ianuarie 2025 cadrele didactice din învăţământul profesional tehnic primesc sporuri mai mari.

La rândul său, Dan Perciun, ministru al Educaţiei şi Cercetării, a trecut în revistă realizările obţinute în ultima perioadă în cadrul procesului de consultări şi negocieri dintre MEC şi FSEŞ, subliniind că în pofida unor disensiuni, partenerii sociali au reuşit să identifice soluţii la mai multe revendicări ale FSEŞ, altele urmând a fi soluţionate în următoarea perioadă. Ministrul s-a referit şi la problemele existente în sistemul educaţional, menţionând rolul important al FSEŞ în dezvoltarea sistemului educaţional pentru a creşte calitatea acestuia la nivel naţional.

În mesajul adresat participanţilor la Congres, Igor Zubcu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a apreciat eforturile FSEŞ, MEC, conducerii statului, de a îmbunătăţi condiţiile de muncă în ramură, de a creşte nivelul de salarizare şi de a dezvolta un parteneriat social veritabil, european. Liderul sindical a subliniat importanţa majorării investiţiilor în educaţie, adaptarea la schimbările care au loc în societate, pentru a spori gradul de protecţie social-economică a salariaţilor, membrilor de sindicat, care au un rol esenţial în formarea noilor generaţii, educaţia şi ştiinţa fiind pilonul stabilităţii unei societăţi.

Conform ordinii de zi a Congresului, Ghenadie Donos, preşedintele FSEŞ, a prezentat un raport detaliat, un bilanţ al activităţii Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova în mandatul 2020-2025. Nadejda Lavric, vicepreşedinta FSEŞ, a prezentat priorităţile strategice ale Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei pentru anii 2025–2030. Dumitru Eni, preşedintele Comisiei de cenzori, a prezentat raportul de activitate al Comisiei de cenzori a Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei în perioada de referinţă.

Potrivit lui Ghenadie Donos, preşedinte FSEŞ, motivarea muncii pedagogilor este esenţială, iar FSEŞ a utilizat toate mijloacele disponibile pentru a obţine constant majorări salariale. Chiar dacă salariile din sectorul educaţiei au crescut, ele rămân, totuşi, neatractive în contextul inflaţiei şi a diminuării capacităţii de cumpărare.

Pentru a obţine majorarea veniturilor, FSEŞ a înaintat propuneri către autorităţi pentru modificarea Legii nr. 270/2018, vizând majorarea veniturilor salariaţilor din educaţie. Aceste propuneri au fost în mare parte acceptate, având ca scop creşterea sporurilor şi a ajutoarelor materiale.

Totuşi, principala revendicare salarială înaintată de FSEŞ, şi anume – a aduce valoarea salariului mediu din educaţie şi cercetare la valoarea salariului mediu din economia naţională – rămâne în agendă pentru următorii cinci ani. Pentru aceasta e necesară, la ora actuală, majorarea salariile din învăţământ cu cel puţin 20%.

FSEŞ a avansat propuneri către autorităţi care au dus la modificări legislative menite să combată violenţa, inclusiv cea fizică, asupra personalului din învăţământ. Aceste propuneri s-au concretizat în adoptarea Legii nr. 108/2024, care a întărit dreptul la asistenţă psihologică pentru personalul didactic în caz de violenţă şi a introdus sancţiuni pentru abaterile disciplinare ale elevilor (art. 137 prim din Codul educaţiei nr. 152/2014).

FSEŞ a contribuit la modificarea Codului muncii nr. 154/2003 şi a Legii sindicatelor nr. 1129/2000, obţinând reglementări mai favorabile pentru salariaţi, inclusiv stabilirea de zile nelucrătoare şi îmbunătăţirea condiţiilor de concediu.

„În faţa tuturor provocărilor, solidaritatea rămâne arma noastră cea mai puternică. Ştim că drumul către un sistem educaţional şi ştiinţific rezilient este presărat cu obstacole: de la resurse limitate la necesitatea urgentă de a ne adapta la dinamica globală. Ne reafirmăm angajamentul de a lupta pentru condiţii de muncă şi salarii decente, pentru securitate profesională şi respectul cuvenit oferit cadrelor didactice şi cercetătorilor. Prin solidaritate şi colaborare, putem transforma provocările în oportunităţi, în unitate, puterea noastră este de neclintit”, a subliniat Ghenadie Donos.

Mai multe informaţii, detaliate, despre realizările centrului sindical naţional-ramural în perioada de referinţă le puteţi accesa pe pagina web a FSEŞ şi pe pagina de Facebook a FSEŞ.

În calitate de preşedinte al FSEŞ, pentru următorii 5 ani, a fost reales Ghenadie Donos, iar în calitate de vicepreşedintă a FSEŞ a fost realeasă Nadejda Lavric. De asemenea, delegaţii la Congres au ales componenţa Consiliului General al FSEŞ şi a Comisiei de cenzori a FSEŞ.

Congresul al VIII-lea al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova a stabilit un şir de priorităţi strategice de acţiune ale Federaţiei în anii 2025-2030 focusate pe următoarele domenii de activitate: management sindical, educaţie şi (in)formare sindicală, parteneriat social, drepturi sindicale şi de muncă, tineretul în sindicat, relaţii internaţionale, management financiar.

Mai multe informaţii despre subiectele abordate în cadrul Congresului al VIII-lea al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, le puteţi accesa pe pagina web a federaţiei şi pe pagina de Facebook a FSEŞ.

(N. R.Comunicat oficial. Text prescurtat)

Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei, Republica Moldova