Zilele Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” Neamţ – 2023

Intrate în tradiţia vieţii spirituale nemţene, Zilele Bibliotecii Judeţene au curprins, şi în acest an (23-24 noiembrie 2023), un bogat şi divers program cultural-educativ. Deschidere oficială a Zilelor Bibliotecii a avut loc joi, 23 noiembrie 2023, în Sala Cupola, cu mesajul autorităţilor. S-au alăturat cu mesaje on-line Gheorghe-Gabriel Cărăbuş, managerul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava şi Ersilia Iacob, managerul Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu” Botoşani. În continuare, Mihaela Mereuţă, managerul Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” Neamţ, a vorbit despre „Bibliotecă şi comunitate”. Biblioteca Judeţeană oferă posibilitatea participării la un program diversificat de informare, documentare, comunicare şi socializare pentru toate categoriile de vârstă. Iar dezvoltarea interesului utilizatorilor de a accesa serviciile de bibliotecă, prin desfăşurarea unor activităţi cultural-educative şi artistice, face parte din strategia de atragere şi familiarizare a cititorilor cu serviciile bibliotecii. Astfel, programele şi proiectele literar-artistice şi social-comunitare, precum şi activităţile specifice desfăşurate sunt dintre cele mai diverse şi îşi propun să acopere o gamă cât mai diversificată de preferinţe şi arii de interes. A urmat un moment muzical susţinut la vioară de Inge Olaru, elevă în clasa a XII-a la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ. Ea a interpretat „Balada” de Ciprian Porumbescu.

Festivitatea a continuat cu lansarea cărţii „G.T. Kirileanu: Mărturii epistolare din orizontul «Mamei Bistriţa» şi al lui «Moş Ceahlău». Patimile unui ctitor de bibliotecă” de Constantin Bostan, apărută recent la Editura Timpul din Iaşi. Alături de autor, s-a aflat scriitorul Cassian Maria Spiridon, directorul Editurii Timpul, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iaşi: Îl felicit pe domnul Constantin Bostan pentru noul volum dedicat lui Gheorghe Teodorescu Kirileanu. Cartea a apărut în condiţii grafice foarte bune şi mă bucur că am fost implicaţi în editarea ei. Multe dintre scrierile domnului Bostan despre activitatea lui G.T. Kirileanu au apărut şi apar în revista Convorbiri literare. Domnia sa are o rubrică foarte bine structurată în care aduce mereu noutăţi de istorie literară, a spus Cassian Maria Spiridon.

A urmat lansarea antologiilor „Poezie. Poeţi, membrii ai Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România” şi „Proză. Prozatori, membrii ai Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România”, ambele supervizate de Cassian Maria Spiridon. Aceste antologii au apărut la Editura Timpul din Iaşi cu prilejul împlinirii a 75 de ani de existenţă a Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România, pe care îi vom marca la începutul anului viitor. Ele au fost lansate cu ocazia acordării Premiilor USR, Filiala Iaşi. Noi, ca filială, am luat fiinţă la 21 februarie 1949, a mai adăugat Cassian Maria Spiridon.

Prima zi a cuprins şi momentul aniversar: Nicolae Scurtu – 50 de ani de la debut ca istoric literar. Originar din judeţul Neamţ (n. 4 februarie 1951, la Văratic, comuna Agapia), Nicolae Scurtu a debutat publicistic în revista săptămânală Orizont, de la Timişoara, la 22 noiembrie 1973, cu un articol despre Cezar Petrescu şi Virgil Molin. Am publicat 27 de cărţi de istorie literară, 2.565 de articole şi am susţinut 1.600 de conferinţe în ţară şi străinătate. Eu zic că-i suficient pentru un intelectual pornit din lumea satului. Neamţul, după Iaşi şi Prahova, este al treilea judeţ din ţară care are cele mai multe case memoriale şi muzee de scriitori, a subliniat Nicolae Scurtu.

Dezbaterea profesională – dialog: De la BIBLIONET la PNRR, având ca invitate speciale pe Maria Magdalena Hisum, şef Serviciu Proiecte sociale, Consiliul Judeţean Neamţ, şi Ramona Borzoş, consilier Serviciul Proiecte sociale, Consiliul Judeţean Neamţ, a fost urmată de festivitatea de premiere a bibliotecarilor şi bibliotecilor publice din judeţul Neamţ şi de întâlnirea membrilor Reprezentanţei Neamţ a Uniunii Scriitorilor din România.

Manifestările culturale dedicate primei zile s-au încheiat cu un spectacol-recital de lieduri româneşti: Înşirʼte, mărgărite, în interpretarea studenţilor clasei de canto a conf. univ. dr. Anastasia Buruian, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ (invitat: baritonul Emanuel Stama; la pian: lector univ. dr. Cristina Şoitu; regia: Cătălin Brahonschi).

A doua zi, vineri, 24 noiembrie 2023, a început cu lansarea albumului de artă: „Jacques Hérold în ediţii bibliofile – o călătorie” . Prezentarea a fost asigurată de dr. Daniel Nazare, managerul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” Braşov şi de dr. Ruxandra Moaşa Nazare, curatorul expoziţiei pentru România. Cartea rezumă experienţa expoziţională în România a colecţiei de lucrări bibliofile realizate de Jacques Hérold, aparţinând colecţionarei şi curatoarei Cristina Simion. La fel ca pictorul Victor Brauner, Jacques Hérold s-a născut la Piatra-Neamţ.

Piatra-Neamţ poate deveni o Capitală a suprarealismului şi şi-ar merita din plin acest titlu pentru că aici s-au născut Jacques Hérold şi Victor Brauner. Periplul expoziţional al acestei interesante colecţii de lucrări multiple pe hârtie aparţinând artistului francez de origine română, cele mai multe incluse în ediţii bibliofile acoperind patru decenii creative, a început la Braşov. Colecţia a fost prezentată pentru prima oară în România, în 2021. Au urmat expoziţii şi evenimente la Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca. Albumul care rememorează această călătorie e o reverenţă adusă memoriei şi geniului creativ ale lui Jacques Hérold, contribuind la cunoaşterea operei sale în România, a specificat dr. Daniel Nazare, managerul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” Braşov.

Simpozionul „Dimitrie Cantemir – Istorie, Cultură, Patrimoniu”, dezbaterea – dialog: „Cultură şi civilizaţie egipteană. Mitologie egipteană” din cadrul proiectului „Cultură şi civilizaţie românească în lumea arabă”, şi prezentarea de carte veche, vizionare şi expoziţie de publicaţii: „Universul Sadovenian – 143 de ani de la naşterea scriitorului Mihail Sadoveanu” au fost alte puncte de reper pe agenda Zilelor Bibliotecii. De asemenea, spectacolele de teatru: „Cărţile – ferestre deschise spre suflet”, adaptare după piesa de teatru „Vrem să vă dăruim câte o fereastră” de Matei Vişniec, în interpretarea elevilor clasei a VII-a de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Piatra-Neamţ (prof. coordonator Elena Năsoi), şi „Cerere în căsătorie”, de Anton Pavlovici Cehov, în interpretarea clasei de teatru „ArtSim” a Clubului Artis (coordonator: Mioara Bostan, regia: Liliana Simion).

Zilele Bibliotecii „G.T. Kirileanu” au prilejuit, totodată, prezentarea mai multor expoziţii, activităţi de educaţie, formare şi loisir, ateliere creative pentru copii şi tineri, ateliere de lectură şi dezbatere, ateliere de pictură, cursuri de limba engleză şi ateliere ludico-creative pentru copii.

Red.