Împlinirea a 137 de ani de la întemeierea primei biblioteci publice la Roman reprezintă o ocazie fericită de a sublinia rolul fundamental al acestei instituţii în dezvoltarea culturii şi educarea tinerilor. Considerând că Romanul are destule şcoli primare şi secundare, publice şi private, distinsul profesor şi publicist George Radu Melidon, donează Primăriei, pe 2 aprilie 1885, 216 volume, unele româneşti, altele străine, punând, astfel, bazele primei biblioteci din oraş, încredinţat fiind de utilitatea unui astfel de aşezământ cultural.
De-a lungul timpului, chiar s-a dovedit că biblioteca a fost şi rămâne cel mai de nădejde aliat al şcolii, întrucât bibliotecarii şi profesorii au colaborat permanent pentru a realiza activităţi extracurriculare, complementare materiilor predate. Este adevărat că elevii au o legătură mai strânsă cu biblioteca şcolii, însă biblioteca municipală reuşeşte să-i implice în evenimente culturale notabile (lansări de carte, recital de poezie, miniconcerte, festivaluri etc.) şi să-i motiveze să participe la concursurile organizate în parteneriat cu Primăria Municipiului Roman, cu muzee, cu asociaţii, cu fundaţii şi cu universităţi. Astfel, pentru a stimula ideile tinerilor, pentru a le cultiva interesul pentru lectură şi pentru a le dezvolta creativitatea, Biblioteca „George Radu Melidon”, reprezentată de director Cristina Panaite, i-a atras pe elevii romaşcani în Concursul de lectură Biblioteca ZF, realizat în parteneriat cu Asociaţia KULTHub. Adolescenţilor le-au fost puse la dispoziţie 200 de cărţi de dezvoltare personală şi profesională, acestea urmând a fi promovate printr-o postare creativă pe pagina de facebook a proiectului. S-au întrecut 61 de elevi din liceele romaşcane şi au câştigat cei mai pasionaţi cititori, cea mai originală şi cea mai populară postare, premii constând în diplome, cărţi şi bani.
În plus, în luna mai, cu ocazia zilelor oraşului Roman, Biblioteca Municipală va organiza pentru elevi concursuri de cultură generală. Pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele şi pentru a conştientiza importanţa moştenirii culturale, se desfăşoară concursul Speranţă pentru mâine, elevii trebuind să rezolve un test de 100 de întrebări grilă, din diferite domenii, iar pentru încurajarea dialogului intercultural şi pentru păstrarea tradiţiei are loc Concursul de tradiţie, legendă şi istorie locală, De la Dragobete la Rusalii, la care participă fiecare liceu din oraş cu câte un echipaj format din trei elevi. De fiecare dată, elevii sunt răsplătiţi cu diplome, cărţi, bani şi cu multe, multe aplauze.
Misiunea bibliotecii se întregeşte de-a lungul anului prin evenimente culturale importante (Ziua Culturii Naţionale, Ziua Poeziei, Ziua Bibliotecarului, celebrarea/comemorarea personalităţilor culturale etc.) care pun în valoare, sub diferite forme, patrimoniul cultural naţional şi universal. În acest sens, lăudabilă este colaborarea dintre doamna bibliotecar Stoleriu Iulia şi Cercul de lectură Buchiniştii de la Colegiul Tehnic Miron Costin, coordonat de prof. Vasiliu Roxana.
Biblioteca Municipală se impune prin arhitectura impresionantă (este cea mai frumoasă clădire din oraş), prin activităţile culturale, educaţionale şi recreative (desfăşurate chiar şi în timpul vacanţelor elevilor), prin deschiderea către colaborare cu diferite instituţii şi prin semnele vădite de modernizare a dialogului.
Îi urăm acestui templu de cultură şi de învăţătură ani mulţi, fond de carte bogat, cititori mulţi, dedicaţi şi tot mai inspiraţi!
Prof. Paraschiva BUCIUMANU, dir. adj. al Colegiului Tehnic „Miron Costin”, Roman