„Generaţia 9”- revista bobiţelor de grâu

+foto: lansare5.jpg

 

lansare5

La sfârşitul lunii noiembrie, a avut loc, la Şcoala Gimnazială Nr. 2, lansarea revistei „Generaţia 9”, publicaţie ajunsă la numărul 26. Alături de „sufletul” acestei reviste – doamna profesoară Monica Cristea – au participat la eveniment numeroşi copii, cadrele didactice ale şcolii, părinţi şi bunici, pentru care, prin tradiţie, lansarea a devenit un moment presărat cu multe surprize, cu muzică, dans şi voie-bună.

„Aici sunt nişte boabe de grâu. Ele sunt acum adormite. Ce ar trebui să fac eu ca aceste boabe să învie?”, a întrebat prof. Monica Cristea. „Trebuie să avem grijă de ele, să le dăm apă, soare…”, a răspuns o fetiţă. „Foarte bine. Aici am alte boabe, încolţite, de data aceasta. Iar aici, nişte spice de grâu, care au crescut din nişte bobiţe. Copiii din revista şcolii noastre sunt bobiţele acestea de grâu. Când au venit la şcoală, ei au primit aer şi apă şi soare, dar şi un lucru fără de care nu poate să crească nicio fiinţă. Care este acel lucru?”. „Iubirea!”, au răspuns toţi copiii într-un glas. „Aşa este, copii. Fără iubirea doamnei învăţătoare şi a domnilor profesori, voi, bobiţele, nu puteţi creşte armonios. Dar să ştiţi că şi bobiţele de grâu au o revistă a lor, numită … «Germinaţia 9»!”.

 

O revistă care aduce bucurie

 

Desigur, cele mai talentate „bobiţe de grâu” ale şcolii au fost evidenţiate, în cadrul lansării. Elevi premianţi la diferite concursuri, elevi merituoşi, elevi talentaţi, elevi conştiincioşi. Alături de ei, au fost prezenţi foşti elevi ai Şcolii Nr. 2, care fac deja performanţă în diferite domenii şi care reprezintă adevărate modele pentru „bobocii” claselor pregătitoare.

Această revistă este o minune pentru noi! Nu numai lansarea propriu-zisă, ci şi ceea ce se întâmplă în jurul ei. Este o modalitate de a scoate în evidenţă rezultatele copiilor, pentru că fiecare lansare înseamnă, de fapt, o trecere în revistă a rezultatelor obţinute în ultima perioadă. Rubricile sunt cele pe care le-am gândit la început, dar dacă mai apar nişte elemente de noutate, le facem loc în revistă. Sperăm ca revista să meargă mai departe, pentru că aduce multă bucurie celor mici, şi nu numai, ne-a spus doamna profesoară Monica Cristea.

Invitata de onoare a acestui număr al revistei este directorul Şcolii Nr. 2, prof. Ermilia Chiruţă, care a vorbit celor prezenţi despre dragostea faţă de şcoală şi faţă de copii. Iată şi câteva dintre rubricile numărului 26 al revistei „Generaţia 9”: „Excelenţa la ea acasă”, „Pagina credinţei”, „Pagina de originalitate”, „Pitici cu condei”, „Atelier literar”, „Misterele Terrei”, „Pasiuni şi performanţe” şi multe, multe altele. Un conţinut divers şi atractiv, o revistă realizată cu pasiune şi dăruire, din redacţia căreia fac parte, bineînţeles, elevi ai şcolii.

 

Fetiţa lui Moş Crăciun

 

Toţi copiii sunt foarte talentaţi şi merită să fie încurajaţi, dar nouă ne-au atras atenţia două fetiţe, care semnează la rubrica „Pitici cu condei”.

Iată ce spune „fetiţa lui Moş Crăciun”, Raluca Berbece, din clasa a II-a: „Mirela şi Cristian sunt doi tineri frumoşi, deştepţi, harnici şi iubitori de copii. Pentru că au fost cuminţi, Moş Crăciun le-a adus două daruri minunate: un băiat şi o fetiţă. Cei doi copii norocoşi îşi serbează aniversarea în prima zi de Crăciun, odată cu Naşterea pruncului Iisus. Eu sunt nespus de bucuroasă cu sunt fetiţa lui Moş Crăciun!!!! P.S. Mirela şi Cristian sunt părinţii mei”.

De asemenea, Sorina Harabagiu-Leporda, din clasa a IV-a, se remarcă printr-o imaginaţie bogată, dublată de talent narativ şi mult umor: „Ştiţi proverbul «Orice naş îşi are naşul»? Nouă ni se potriveşte de minune, fiindcă doamna ne dă poezii lungi de memorat: «Luceafărul», «Scrisoarea III», «Rapsodii de primăvară», «Rapsodii de toamnă» şi multe altele. Într-una din zile, Poetu’ a venit cu o propunere provocatoare: doamna să înveţe poemul «Mistreţul cu colţi de argint», ca să recite împreună. Doamnei nu i-a venit să creadă ce auzise, dar, ţinând la glu­mă, s-a apucat de învăţat. În secret, însă, doamna i-a dat şi lui George să memoreze această poezie, iar când s-a împlinit termenul, ne-au încântat cu o dramatizare pe cinste: Poetu’ era autorul, George era prinţul, iar doamna era slujitorul. Au mai venit şi alţi colegi cu astfel de propuneri. Cosmin a spus că el va memora «El Zorab», la întrecere cu doamna. –Soarta! A zis doamna. Şi s-a apucat de învăţat”.

Amintim şi colectivul redacţional al revistei, alcătuit din prof. coordonator Monica Cristea, prof. Senina Mihai şi elevii: Teodor Ioan Râtan, cl. a III-a C, Daniel Nedelcu, cl. a IV-a, Antonia Florina Chiruţă, cl. a VI-a B, Paul Afloarei, cl. a VI-a B, David Luca, cl. a VI-a C, Scutaru Vlad, cl. a VII-a A, Bogdan Iulian, cl. a VII-a A, Apetrei Ana-Cătălina, cl. a VIII-a C şi Ştefania Gavrilă, cl. a VIII-a C.

Şi în final, un îndemn pentru toţi elevii: nu renunţaţi la visele voastre! Fiţi creativi şi perseverenţi, munciţi, dedicaţi-vă idealului vostru! Şi nu uitaţi că primul redactor al revistei „Generaţia 9” a fost un şcolar îndrăgostit de matematică, pe nume Flavian Georgescu. În prezent, el este profesor de matematică la un colegiu de profil din Bucureşti şi antrenează echipa de olimpici ai României. Este un argument destul de puternic, nu-i aşa?

 

Irina NASTASIU