Expoziţie aniversară Ioan Popei, la Biblioteca Judeţeană

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ a găzduit, până la mijlocul lunii iulie, expoziţia de pictură cu lucrări realizate de Ioan Popei, sub genericul „La aniversară”, în Sala Cupola. Pictorul a împlinit joi, 15 iulie, 67 de ani. Tablourile au provenit din colecţiile particulare Victor Kirileanu, Nicolae Gherasim, Ghiţă Popescu, Monica Iosub, Tincuţa şi Emil Neagoie, Elena Popa-Burcă, Cecilia şi Valentin Andrei şi Mădălina Mariuţac.

Vernisajul a avut loc marţi, 6 iulie, în prezenţa familiei pictorului, a colecţionarilor şi a numeroşi iubitori ai artei plastice. Prezentarea critică a fost realizată doct şi sentimental: Lucrările lui Ioan Popei au luminozitate, au o perspectivă cu totul specială, o muzică şi-o poezie care le definesc ca alcătuire, ca impact vizual şi de ce nu ca virtuozitate. Artistul excelează prin diafanitate, este o bucurie la care participă şi sufletul şi trupul. Ioan Popei este un contemporan care ne recită acest amplu poem al culorii şi al liniştii, a apreciat preotul poet Dorin Ploscaru.

„Nevoia de a picta face parte din nevoile mele. Am foarte multe lucrări în străinătate, întrucât mi-am făcut tot felul de legături cu lumea artei europene. Portretul mamei mele este cea mai recentă lucrare pe care am făcut-o. Un vernisaj nu înseamnă doar să îţi prezinţi lucrările, ci şi o întâlnire de suflet cu cei care vin şi te apreciază”, a spus Ioan Popei.

Pictorul s-a născut la 15 iulie 1954, la Agapia, judeţul Neamţ. A absolvit Liceul de Chimie şi Şcoala Populară de Artă din Piatra-Neamţ. S-a lansat în arta plastică în 1976, la Galeriile ziarului Ceahlăul, ca membru al Cenaclului plastic al amatorilor „C.D. Stahi”, coordonat de ziaristul Eugen Tureschi.

Violeta MOŞU