Festivalul „Lada cu zestre”

Suceveanca Veronica Hojbotă, câştigătoarea Premiului, ,Neculai Popa” pentru artă populară autentică

Veronica Hojbotă, din localitatea Mănăstirea Humorului, realizează cămăşi, poale, catrinţe, iţari, ciorapi, dar şi ştergare, năframe, feţe de pernă, feţe de masă, păretare, scoarţe. Ea a primit Premiul „Neculai Popa” cu lacrimi în ochi şi cu un discurs încărcat de emoţii.

„Le mulţumesc organizatorilor! Am rămas foarte surprinsă, nu mă aşteptam, mi-au dat lacrimile. Mă „luptam” cu nişte aţă încâlcită şi chiar atunci doamna Florentina Buzenschi a venit şi mi-a spus să las un pic lucrul pentru că am fost desemnată câştigătoarea Premiului „Neculai Popa”. Am rămas fără aer”, a spus Veronica Hojbotă.

„Demna reprezentantă a Bucovinei a învăţat să ţeasă şi să coasă de la mama sa, care a desprins meşteşugul de la bunica, ţesătoarea satului. La rândul ei, Veronica Hojbotă a transmis mai departe această îndeletnicire tradiţională fiicei şi nepoatelor. În îndelungata sa activitate, sute de cămăşi de sărbătoare, catrinţe şi trăistuţe au fost lucrate în stative sau cusute cu acul. Când vorbim despre Veronica Hojbotă, vorbim de pasiune, migală şi măiestrie, vorbim de frumosul suflet al ţărăncii noastre pus într-o ţesătură!”, a menţionat Florentina Buzenschi, coordonatoarea Festivalului de Artă Populară „Lada cu zestre”.

Ajunsă la ediţia a XV-a, manifestarea reprezintă şi-n acest an un punct de atracţie pentru pietreni. Organizat de Consiliul Judeţean Neamţ şi Complexul Muzeal Naţional Neamţ, evenimentul pune din nou în valoare varietatea îndeletnicirilor tradiţionale.

Cei 40 de participanţi din Botoşani, Maramureş, Galaţi, Harghita, Suceava, Vrancea, Prahova, Mureş, Bucureşti, Iaşi şi Neamţ expun piese reprezentative pentru principalele domenii ale artei populare: port popular, textile de interior, ceramică, împletituri din diverse materiale, ouă încondeiate, măşti, podoabe, icoane pe sticlă şi lemn.

„Prin Festivalul de Artă Populară „Lada cu zestre” promovăm meşterul autentic, cel care foloseşte metode arhaice, care îşi prelucrează singur materia primă, care coase ii adevărate”, a mai adăugat Florentina Buzenschi.

Violeta MOŞU

Foto: Florin GHIMIŞ