Descălicare în Maramureș

Doar două zile am păşit pe plaiuri maramureşene, porniţi de acasă pentru a ne mângâia dorul de Neam şi Ţară. Două zile, care au trecut în goana clipelor, dar au fost pline cât o veşnicie de Dor.

Am pornit la drum lung, de peste 1000 de km, pentru a ajunge la colegii noştri, membri ai Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş (SLIMM), cu scopul de a face schimb de bune practici în domeniul educaţional, cultural, sindical.

În cadrul proiectului s-a derulat o sesiune de formare cu subiectul „Comunicarea şi inteligenţa emoţională”. Tematicile sesiunii au fost abordate într-o atmosferă caldă, dinamică şi stimulativă, interactivă şi inovatoare, cu scopul de a înţelege rolul contextului în viaţa şi experienţele anterioare în procesul de relaţionare, componentele inteligenţei emoţionale, respectiv de a identifica principiile comunicării şi căile de dezvoltare a inteligenţei emoţionale.

Prin tematica abordată, cursanţii au avut posibilitate de a-şi valorifica informaţiile ştiinţifice acumulate, precum şi experienţa personală pentru a identifica puncte de incidenţă între semnificaţia comunicării (descrise de şcoala de la Palo Alto) şi inteligenţa emoţională (viziunea lui Daniel Goleman), respectiv de a contura o idee de bază cu privire la importanţa celor două procese pentru obţinerea echilibrului emoţional, profesional şi social.

Formatoarele activităţii au fost prof. Florentina Baciu, consilier şcolar la CJRAE Maramureş şi prof. Doina Konta, metodist CCD Maramureş.

Activităţile s-au desfăşurat la data de 20 aprilie 2024 la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Baia Mare şi la Muzeul Ţărăncii Române din Dragomireşti.

La sediul SLIMM am avut o întâlnire cu membrii Biroului Operativ – oameni frumoşi şi generoşi, care ne-au întâmpinat cu pâine şi sare. Am admirat noul sediu SLIMM, am urcat în balcoanele lui şi le-am cântat gazdelor câteva cântece româneşti, pe care le-am tot repetat în lungul drum de la Hânceşti la Baia Mare. Ne-au copleşit emoţiile, pentru că am întâlnit oameni de acelaşi crez şi identitate românească.

A urmat şi o cină, la care am stat împreună, ne-am cunoscut mai bine şi ne-am dat o nouă întâlnire la Hânceşti, în Republica Moldova.

A doua zi am vizitat mai multe obiective turistice din zonă, inclusiv am făcut o drumeţie la Cascada Cailor: ne-am contopit cu natura, cu obiceiurile şi tradiţiile maramureşene.

Ţin neapărat să mulţumesc colegilor noştri din Maramureş, în special Ioanei Petreuş, preşedinta SLIMM, pentru calda primire, pentru efortul şi timpul acordate întâlnirii noastre, pentru dragostea pe cate am simţit-o pe deplin, pentru că „sângele apă nu se face”.

Ana CIMPOIEŞU, preşedintă a CSRT Hânceşti din DEŞ