Eveniment AGIRo – Academia Învăţătorului Modern din Basarabia

Staţiunea Dacia din orăşelul Vadul lui Vodă, municipiul Chişinău, Republica Moldova a găzduit în perioada 3-5 august 2012 sesiunea de vară a Academiei Învăţătorului Modern, organizată de Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România (AGIRo), filiala din Republica Moldova.

Au răspuns invitaţiei gazdelor educatoare, învăţători şi profesori din Ucraina, România şi Basarabia. Asociaţia Învăţătorilor din judeţul Neamţ a fost reprezentată de profesorii Gheorghe Amaicei, preşedintele Asociaţiei, Liviu Rusu de la Grupul Şcolar Economic-Administrativ şi Alexandru Rusu de la Şcoala nr. 3 din Piatra Neamţ. Ne-am revăzut cu prieteni şi colegi din Arad, Botoşani, Iaşi, Vaslui.

Activităţile, dense, dar deosebit de interesante şi recreative, s-au desfăşurat sub deviza „Educaţie, Inovaţie, Pasiune”.

Performanţă în educaţie a reprezentat dezideratul sub care participanţii la Academie s-au întâlnit cu diriguitorii învăţământului de pe cele două maluri ale Prutului: Maia Sandu şi Ecaterina Andronescu. A fost un dialog deschis, sincer, optimist.

Inovaţia a fost cuvântul care a ordonat conferinţa ştiinţifico-metodică Bune practici în şcoala pro-activă. Pornindu-se de la premisa că „un profesor cu adevărat bun este acela care mai întâi se învaţă pe sine pentru a putea să-i înveţe pe alţii”, s-a discutat, s-au prezentat exemple de bune practici despre managementul educaţional, proiectarea activităţii educaţionale, strategii didactice interactive sau evaluarea performanţelor şcolare.

Pasiunea am regăsit-o în tot ceea ce au făcut colegii noştri basarabeni, de la organizarea activităţilor la grija pentru a ne simţi bine. Filmul „Portrete de dascăli”, lansat la acest eveniment, a fost realizat pe baza unui scenariu simplu, pasiunea de aţi face meseria de dascăl. Cu pasiune au lucrat cei care au amenajat pe aleile staţiunii o expoziţie cu materiale didactice realizate de elevi şi profesorii lor.

Am avut bucuria de a ne întâlni cu scriitorul Nicolae Dabija care ne-a prezentat romanul Temă pentru acasă, o tulburătoare dramă prin care trece un profesor român din Basarabia în anii terorii staliniste. A acceptat invitaţia de a fi, în viitorul cât mai apropiat, alături de „confraţii” din judeţul Neamţ.

Ne-am simţit tare bine în „oraşul Academia Învăţătorului Modern”. Ne-am plimbat pe Aleea Competenţei. Pe faleza Sănătăţii am discutat cu prietenii de suflet. Teatrul de vară „Învăţătorul” ne-a pregătit destule surprize… iar piscina „SpaEducaţional” ne-a oferit clipe de relaxare la vreme de seară.

Şi a mai fost o plimbare cu vaporul pe Nistru. O seară minunată alături de oameni dragi, cu muzică şi voie bună. Plăcintele moldoveneşti au fost udate cu un vin negru de la tanti Lenţa. De pe dealurile însorite ale Basarabiei am gustat prune, mere galbene ca ceara, struguri acrişori de tămâioasă, harbuji dulci ca mierea. Hora moldovenească s-a transformat într-o horă a bucuriei. Bucuria de a auzi o vorbă bună, de a lega o nouă prietenie, de a revedea pe cineva drag.

Ne-am convins încă o dată că AGIRo Moldova este Asociaţia celor mai buni învăţători. Vă mulţumim!

 

Prof. Liviu RUSU