Premiile revistei APOSTOLUL

Prima ediţie a Premiilor Revistei Apostolul ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu doi ani, în luna martie, cu prilejul aniversării a 80 de ani de la apariţia revistei şi a 15 ani de la editarea seriei noi. Apoi premiile ar fi urmat să fie decernate anual, ele însele devenind o sărbătoare. Diligenţele pentru paginarea şi realizarea presupusului eveniment au început din decembrie 2013; a fost gândit un regulament cadru, au fost fixate domeniile de excelenţă vizate, s-au dat numele premiilor, s-au făcut ciornele corespondenţei oficiale cu unităţile performante din învăţământ şi posibilii parteneri implicaţi, s-a fixat un calendar de lucru. Apoi, exact aşa cum se întâmplă în România, copilul a rămas cu buricul netăiat, mai întâi pentru că nu dau turcii, mai apoi pentru că dacă într-un loc se munceşte, se transpiră alături, pentru că toată lumea e cu ochii în curtea vecinului şi, în final, dar nu în cele din urmă, pentru că şedinţele ne reuşesc mult mai bine decât treburile.

La începutul acestui an, dl. Gabriel Ploscă, preşedintele Sindicatului din Învăţământ, a reluat ideea, subsemnatul şi dl. Liviu Rusu, Preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor, ne-am mobilizat şi ne-am înţeles repede, între noi şi cu cei din jurul nostru.

Premiile Revistei Apostolul se vor acorda anual, pe 30 iunie, cu prilejul Zilei Învăţătorului. Aceasta înseamnă nu doar că Sindicatul din Învăţământ Neamţ recunoaşte această sărbătoare a Asociaţiei Învăţătorilor, ci şi că i se şi alătură, încercându-se astfel ca împreună să dea un plus de importanţă şi solemnitate evenimentului.

Nota comună a premiilor este că ele nu se decernează pentru activitatea de la catedră – asta o fac ISJ-ul, Ministerul, Primăria sau partidele politice cu febră electorală – ci încearcă să sesizeze şi să puncteze performanţa şi pasiunea dincolo de sala de clasă. Şi mi se pare normal ca această performanţă să fie cunoscută cititorilor noştri chiar din paginile revistei. Prin urmare, numele premianţilor nu au fost extrase din căciulă, la o cafea, ci sunt susţinute de argumente publicate deja. Astfel, cele cinci premii decernate în această ediţie princeps vizează activitatea literară, plastică, muzicală, sportivă, de cercetare şi valorificare a spiritualităţii nemţene. Ele vor fi prezentate şi argumentate de colegii noştri profesori, care nu fac parte din redacţia revistei, dar care au o voce destul de greu de contestat. Cel puţin aşa sperăm.

Menţionăm că decernarea acestor premii se va produce joi, 30 iunie, ora 11,00 în cadrul unei festivităţi care va avea loc în sala Teodor Macarie a Liceului de Arte Victor Brauner din Piatra-Neamţ sau, cel puţin, aşa credem înainte de plecarea revistei la tipar.

 

Mircea ZAHARIA