Omagiu Unirii Principatelor Române

Pe 22 ianuarie în sala de festivităţi a Muzeului de Istorie şi Arheologie din Piatra-Neamţ, sub egida Inspectoratului Şcolar Judeţean, Asociaţiei Profesorilor de Istorie, Primăriei Piatra-Neamţ, Colegiului Naţional „Petru Rareş” şi Complexul Muzeal Neamţ, a avut loc o remarcabilă acţiune dedicată omagierii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.

În cuvântul de deschidere a manifestării, prof. Elena Preda, inspector şcolar pentru disciplina istorie a subliniat importanţa evenimentului evocat şi a mulţumit tuturor cadrelor didactice care s-au implicat în acţiunile dedicate Centenarului Marii Uniri.

O conferinţa referitoare la Mica Unire a fost susţinută de Conf. Univ. Dr. Cristian Ploscaru, de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi, iar Dr. Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Neamţ a vorbit despre rolul profesorului de istorie în formarea şi educarea sentimentului naţional al tinerei generaţii. „Sunteţi persoane dragi muzeului – a declarat domnia sa – pentru că de fiecare dată vizita la muzeu porneşte de la cadrul didactic, de la cel care ştie ce înseamnă istoria şi cât poate să facă istoria pentru un elev. Astăzi, când ne referim la împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, considerăm că nu era alt loc mai potrivit pentru o prelegere decât muzeul.”

Apoi, în numele Asociaţiei „Cultul Eroilor” din Neamţ, prof. Ioan Popescu, purtătorul de cuvânt al asociaţiei, a omagiat activitatea dascălilor de istorie oferindu-le tuturor diplome de excelenţă „pentru activitatea deosebit de laborioasă şi pentru felul în care slujesc istoria nea­mului românesc.”

A urmat lansarea Albumului istoric Centenar Piatra-Neamţ – 2018, realizat în cadrul proiectului educaţional, cu acelaşi nume, o carte de referinţă care sintetizează informaţii cu privire la modul în care s-a desfăşurat Centenarul Marii Uniri în judeţul Neamţ. În cuvântul său, Dorina-Luminiţa Drexler, managerul proiectului, a menţionat că volumul prezentat va fi donat tuturor bibliotecilor şcolare nemţene. (Red.)