La Colegiul Naţional Petru Rareş, Ambasadoarea Finlandei a „predat” lecţia de patriotism

Vineri, 2 decembrie, Excelenţa Sa doamna Ulla Väistö, Ambasadorul Finlandei la Bucureşti, a efectuat o vizită la Piatra Neamţ, la invitaţia unui grup de elevi de la Colegiul Naţional Petru Rareş (CNPR) din Piatra Neamţ şi a domnului Alexandru Cumpănaşu, de la Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei. Vizita înaltului oficial finlandez -care a venit însoţită de secretarul său şi de patru reprezentante ale Consiliului Naţional de Integritate de la Bucureşti – a avut loc în cadrul proiectului „Tineri lideri cu integritate în societatea românească” implementat de un grup de elevi ai colegiului pietrean, în parteneriat cu Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID). Între vizitele efectuate de elevii colegiului la diferite instituţii naţionale, ministere, consulate, în octombrie anul acesta a avut loc şi o vizită la reşedinţa Ambasadei Finlandei din Capitală.
În prima parte a vizitei de la Piatra Neamţ, Excelenţa Sa a purtat discuţii cu prefectul de Neamţ, Mihai Archip, viceprimarul municipiului Piatra Neamţ, Ana Monda şi cu inspectorul general şcolar al judeţului, Luminiţa Vîrlan, prezenţa sa avînd în primul rînd un scop educaţional.
La Palatul Administrativ din Piatra Neamţ, coordonatoarea educaţiei nemţene, Luminiţa Vîrlan, i-a oferit Excelenţei Sale „Diploma de onoare” şi Trofeul de Excelenţă al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Neamţ în cultură şi educaţie, pentru contribuţia adusă prin implicarea în acest proiect. Trofeul de Onoare al ISJ Neamţ a fost oferit şi secretarului Excelenţei Sale, domnul Marco Pribilla, prezent în cadrul delegaţiei finlandeze, întreaga delegaţie primind şi cîte un superb buchet de flori cu bentiţa tricoloră care să le amintească de această vizită.

„Europa vă aşteaptă!”

La Colegiul Naţional Petru Rareş, Excelenţa sa a fost întîmpinată cu căldură de conducerea liceului, directorul Mihai Obreja şi adjuncţii acestuia, Dorel Haralamb şi Grigoruţă-Dan Oniciuc, dar şi de Alexandru Cumpănaşu, promotorul proiectului, elevi şi cadre didactice.
La începutul spectacolului oferit delegaţiei finlandeze, a fost intonat Imnul de stat al celor două ţări. Elevii şi cadrele didactice au oferit oaspeţilor de seamă un spectacol deosebit, care a început cu dansuri sportive, a continuat cu o scurtă prezentare a proiectului „Tineri lideri cu integritate în societatea românească”, realizată de echipa de elevi în limba engleză şi a continuat cu prezentarea unei demonstraţii de karate, un concert la xilofoane al elevilor clasei a V-a B, muzică, poezie etc.
La finalul prezentării proiectului, Alexandru Cumpănaşu a ţinut să precizeze faptul că, dintre toate rezultatele imediate obţinute prin acest proiect, remarcabil a fost faptul că unul dintre tinerii elevi de la Rareş s-a reîntors la lectură, la carte, ambiţionat de oamenii deosebiţi de succes pe care i-a cunoscut, prin intermediul proiectului, în vizita efectuată la Bucureşti. „Ceea ce este mai important din acest proiect este faptul că aceşti tineri au reuşit nu să înveţe, pentru că ei învaţă la cursurile de la liceu, dar să experimenteze, să-şi îmbogăţească cunoştinţele prin întîlnirea cu toţi aceşti oameni de succes. Au avut oportunitatea de a cunoaşte nu neapărat miniştri secretari de stat, ci omul de succes din spatele acestor funcţii şi astfel să înţeleagă cum trebuie să se orienteze în alegerea unei cariere”.
Invitată să adreseze cîteva cuvinte tinerilor ce au umplut pînă la refuz Sala de festivităţi, Excelenţa Sa Ulla Väistö şi-a arătat încîntarea de a se afla în mijlocul atîtor tineri, care îi dau din energia lor deosebită şi le-a transmis acestora un mesaj: „Trebuie să înţelegeţi că niciodată nu este prea tîrziu pentru schimbarea lucrurilor în bine. Şi eu mă aflu astăzi aici ca să vă transmit acest mesaj: lumea este a voastră, viitorul vă aparţine, România este a dumneavoastră, Europa vă aşteaptă. Luaţi-le şi faceţi din ele un loc mai bun!”
A. BRUDARU