PIATRA-NEAMŢ – BRUXELLES şi retur

La începutul lunii iulie, am avut o şansă ce poate se va demonstra a fi unică de a face parte dintr-o delegaţie de tineri sindicalişti români, în vizită la Bruxelles pentru trei zile. Concret, am reprezentat Confederaţia noastră (CSDR) şi, implicit, şi federaţia, în cadrul unui seminar de informare. Seminarul s-a intitulat Young trade unionists from Romania şi a fost organizat de CESE, Comitetul economic şi social european. Criteriile de selecţie au fost vârsta (până în 35 de ani, inclusiv) şi cunoaşterea limbii engleze. Perioada de preşedinţie românească a Consiliului Uniunii Europene a avut plănuită şi această activitate, chiar dacă după încheierea mandatului.

Credem că sunt necesare câteva precizări, la început, privitoare la această instituţie pe care am vizitat-o şi despre care se ştiu puţine lucruri, din păcate. Comitetul economic şi social european (CESE) este un organism consultativ al Uniunii Europene, care a organizat această întâlnire în scop de informare, pentru ca tinerii din diverse confederaţii sindicale din ţară să afle ceea ce se hotărăşte şi se dezbate la Bruxelles, în ceea ce priveşte activitatea sindicală. CESE este format din 350 de reprezentanţi, din toate ţările membre ale Uniunii Europene şi este organizat în trei grupuri de lucru: grupul „Angajatori” (grupul I), grupul „Lucrători” (grupul II) şi grupul „Diversitate Europa” (grupul III). Membrii provin din toate mediile sociale şi profesionale şi sunt oameni cu vastă experienţă în domeniul pe care îl reprezintă. Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene şi Comisia au obligaţia legală de a consulta CESE la adoptarea legislaţiei într-o gamă largă de domenii. CESE analizează propunerile şi elaborează avize pe baza consensului dintre membrii săi. De asemenea, CESE adoptă avize din proprie iniţiativă pe teme considerate importante pentru interesele cetăţenilor UE. Este unul dintre cele mai vechi organisme ale Uniunii şi este unic tocmai prin faptul că trebuie să reflecte dorinţele tuturor categoriilor sociale care au reprezentanţi aici. Membrii din cele trei grupuri de lucru trebuie să negocieze şi să ajungă la un consens în ceea ce priveşte avizele elaborate, printr-un proces bazat pe compromis şi respect reciproc.

Revenind la vizita noastră, am fost o delegaţie alcătuită din 10 tineri, din mai multe zone ale ţării, câte doi de la fiecare confederaţie (noi, de la CSDR, doi de la: CNSRL Frăţia, Cartel Alfa, Meridiane şi BNS), din domenii diferite. Am ajuns la Bruxelles pe 1 iulie, după amiaza, dar programul şi întâlnirile au avut loc pe 2 şi 3 iulie. În primul rând, am asistat la două şedinţe „în plen”, la două dintre cele şase secţiuni de lucru ale CESE („ECO” şi „TEN”). Am văzut cum se desfăşoară şedinţele lor, ordinea de zi, subiectele abordate, avizele propuse de membri, intervenţiile pe care le au. Majoritatea intervenţiilor sunt în limba engleză sau franceză, dar există traducători şi interpreţi pentru toate limbile statelor membre. Apoi, am avut o întâlnire cu reprezentanţii noştri în CESE şi cu doamna Ana Dumitrache, când ni s-a explicat structura şi funcţionarea acestei instituţii. Noi am fost invitaţi ai grupului II de „Lucrători” („Workers”) şi i-am cunoscut pe reprezentanţii români din partea confederaţiilor sindicale: domnul Sabin Rusu, de la confederaţia noastră, secretar general CSDR (care ne-a şi însoţit, în timpul zborului şi la transfer), domnul Petru-Sorin Dandea, vicepreşedinte Cartel Alfa, domnul Minel Ivaşcu, vicepreşedinte BNS şi domnul Dumitru Fornea, secretar general Meridian. Toţi reprezentanţii români sunt oameni foarte competenţi, bine informaţi, interesaţi de viitorul sindicatelor şi de implicarea tinerilor. Am avut discuţii foarte interesante, atât formale, cât şi informale cu dânşii şi putem spune că sunt oameni deosebiţi, foarte implicaţi şi preocupaţi de ceea ce fac la Bruxelles.

Programul a inclus, de asemenea, întâlniri cu reprezentanţii ETUC (European Trade Union Confederation, Confederaţia Sindicatelor Europene) şi ETUI (European Trade Union Institute, Institutul Sindicatelor Europene), care ne-au explicat munca lor în cadrul confederaţiei, modul în care colaborează cu CESE şi publicaţiile pe care le editează. O altă activitate interesantă a fost întâlnirea cu preşedintele grupul II „Lucrători”, domnul Oliver Röpke, care a fost foarte interesat de prezenţa noastră, a grupului de tineri sindicalişti, la Bruxelles. Discuţiile au fost foarte deschise, fiecare a vorbit despre problemele din România, din fiecare domeniu, dar şi despre cele care ar putea fi reglementate la nivel european. Au fost prezenţi şi reprezentanţii confederaţiilor noastre, precum şi alte persoane din organizarea şi secretariatul general al grupului II „Lucrători” din CESE. Le mulţumim tuturor pentru organizarea ireproşabilă şi pentru deschiderea şi bunăvoinţa pe care le-au arătat delegaţiei noastre. Ataşăm nişte fotografii de la aceste întâlniri.

În concluzie, putem spune că sunt multe lucruri pe care tinerii, din orice domeniu, ar trebui să le ştie, să profite de diverse oportunităţi, pentru că Uniunea Europeană oferă multiple posibilităţi de dezvoltare şi de participare la programe de formare, trebuie doar ca cei interesaţi să se informeze şi să se implice.

Pe această cale şi prin intermediul revistei Apostolul, vrem să mulţumim mai ales celor din ţară care ne-au selectat şi ne-au acordat încredere, domnului profesor Gabriel Ploscă, doamnei Gabriela Grigore, pentru sfaturile date, doamnei inspector Gabriela Puşcalău, pentru alegerea făcută şi, nu în ultimul rând, domnului Sabin Rusu, secretar general în confederaţia noastră şi reprezentantul CSDR la Bruxelles, în CESE, pentru că ne-a aşteptat, ne-a ghidat şi ne-a oferit sprijin. A fost o experienţă foarte plăcută şi foarte utilă.

Marina-Melania IRIMIA şi Alexandru RUSU