Duminică, 12 martie 2023, s-a întors cel de-al doilea flux aflat în mobilitatea din cadrul proiectului Erasmus+ 2021-1-RO01-KA121-VET-000011452, coordonat de Şcoala Postliceală Sanitară Piatra-Neamţ şi implementat în parteneriat cu Vitalia Home Centro de Mayores, Vitalia RGA, Grandevita, Residencia Pinares de San Anton şi Centro Residenci al Elite (Malaga). Beneficiarii acestui flux au fost 18 elevi ai şcolii, din anii I, II, III, specializările asistent medical de farmacie şi asistent medical generalist, care au efectuat un stagiu clinic de patru săptămâni (160 de ore de specialitate) la clinicile menţionate. Aceştia s-au adăugat primilor 18 elevi din cadrul aceluiaşi proiect, care au beneficiat de stagiul clinic desfăşurat în Malaga, în perioada 15 ianuarie – 12 februarie 2023.
Sub îndrumarea unor tutori specializaţi, în cadrul stagiului clinic desfăşurat în străinătate, elevii şi-au îmbunătăţit competenţele profesionale în domenii precum: chirurgie şi nursing specific, medicină internă şi nursing specific, sănătate mintală, geriatrie şi lucrul cu pacienţii psiho-geriatrici, îngrijiri paliative şi nursing specific, îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi şi diverse dependenţe.
Valentina Ospir, elevă în anul I, calificarea profesională asistent medical de farmacie, a declarat: Din punctul meu de vedere pot spune că este o experienţă de neuitat la clinica la care am fost repartizată. În primele două săptămâni am efectuat practica pe secţia RGA şi am observat cum sunt distribuite medicamentele către pacienţi, majoritatea fiind ajunşi acolo din cauza unor accidente. Ultimele două săptămâni am fost repartizată pe secţia Home, la Clinica Vitalia, unde erau persoanele vârstnice. Am desfăşurat aceeaşi activitate, care m-a încântat.
De o experienţă similară s-a bucurat şi colega ei, Petruţa-Petronela Anăstăsoaei: Clinica la care am fost repartizată se numeşte „Centrul rezidenţial Elite”. În această clinică sunt bătrâni cu multe afecţiuni: foarte mulţi cu parkinson, probleme psihice, afecţiuni cardiace. Având în vedere specializarea pe care o urmez, asistent medical de farmacie, am avut ocazia să practic acest lucru, dimineaţa şi la prânz când pregăteam şi ordonam medicamentele, apoi le administram pacienţilor. Despre angajaţii de acolo, pot spune că au fost foarte drăguţi cu noi şi nu au ezitat niciodată să ne explice anumite aspecte ce ţin de profesie şi de relaţia cu pacienţii.
Încheindu-se perioadele de mobilitate, în conformitate cu calendarul stabilit, urmează etapa de echivalare a stagiului clinic desfăşurat în străinătate, conform unei proceduri specifice proiectului. În linii mari, aceasta constă în descrierea practicii pe care fiecare elev a efectuat-o şi prezentarea unui caz clinic/a unei proceduri, tehnici de specialitate în faţa unei comisii formată din profesori de nursing din şcoală.
Rezultatele proiectului Erasmus+ 2021-1-RO01-KA121-VET-000011452 vor fi diseminate prin diverse activităţi desfăşurate atât la nivelul unităţii de învăţământ, cât şi prin alte acţiuni precum: cercuri pedagogice ale cadrelor didactice de specialitate şi ale directorilor, şedinţelor Consiliului Profesoral din şcoală, mass-media, în cadrul reuniunilor cu unităţile sanitare din judeţ etc. În acest sens, numărul beneficiarilor indirecţi va creşte, cel mai important fiind faptul că viitorii pacienţi vor avea parte de îngrijiri medicale realizate la nivel profesionist şi responsabil.
Prof. dr. Mihai FLOROAIA