Workshopul Grundtvig E-Safety

 

În perioada 20-26 martie, a avut loc, în Cehia, Ostrava, atelierul Grundtvig, Education of People Working with Children in the Field of Media Risk Prevention, organizat de Asociaţia Risks of Internet and Communication. Incluse în Programul de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii, workshopurile Grundtvig reunesc grupuri mici de adulţi din diferite ţări care doresc să experimenteze modalităţi inovative şi multinaţionale de învăţare, care să contribuie la dezvoltarea lor personală, potrivit nevoilor acestora, fiind încurajaţi să îşi împărtăşească competenţele şi cunoştinţele în mod activ cu ceilalţi participanţi.

Ostrava, locul în care s-a desfăşurat workshopul, este cel de-al treilea oraş ca populaţie din Republica Cehă şi Moravia-Silezia şi a districtului Ostrava-mesto.

Principalul obiectiv al workshopului Education of People Working with Children in the Field of Media Risk Prevention (E-SAFETY) a constat în informarea participanţilor în legătură cu utilizarea în siguranţă a internetului, în vederea prevenirii riscurilor legate de criminalitatea media comisă asupra copiilor. Grupul-ţintă al participanţilor a fost alcătuit din: cadre didactice, psihologi şcolari, ofiţeri de poliţie, criminalişti, persoane implicate în organizaţii care lucrează cu copii în domeniul prevenirii criminalităţii pe internet.

La acest schimb de experienţă internaţional au fost selectaţi reprezentanţi din: Anglia, Cipru, Spania, Turcia, Grecia, Portugalia, Bulgaria, Estonia, Polonia, Slovacia.

Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” a fost reprezentat de Mihaela-Cătălina Tărcăoanu, profesor de limba şi literatura română, expert formare pentru programele Intel Teach – Instruire în societatea cunoaşterii (implică predarea cu ajutorul metodei proiectului – blog, pagină wiki etc.), respectiv, Profesorul – creator de soft educaţional.

Programul workshopului Education of People Working with Children in the Field of Media Risk Prevention a cuprins conferinţe, training practic la PC, vizita la o Şcoala Generală „Alberta Kucery”, simularea unor jocuri, discuţii etc. Un alt obiectiv al atelierului a constat în a-i învăţa pe participanţi cum să creeze instrumente în vederea utilizării sigure a internetului de către tineri (pliante, benzi desenate etc.). Limba în care s-a desfăşurat workshopul a fost limba engleză.

Luni, 21 martie, în prima parte a zilei, a avut loc deschiderea oficială, iar după amiază au fost audiate prezentările pregătite de specialiştii selectaţi să participe la workshop. Fiecare participant a trebuit să se documenteze în legătură cu legislaţia în domeniul utilizării internetului în ţara din care provine, dacă e ilegal ca, în ţara din care provine, cineva să pretindă că are altă identitate pe internet. De asemenea, a trebuit să prezinte cazuri în care persoane au fost condamnate în trecut pentru încălcarea acestei legi. Pe întreaga durată a workshopului, Priit Joesaar (Estonia), operator imagine, a filmat evenimentele în vederea realizării unui documentar.

În cadrul atelierelor Grundtvig accentul se pune pe crearea unor oportunităţi de învăţare („learning by doing”). Participanţii au audiat o conferinţă despre Riscurile de pe internet – Dependenţa de internet (Bullying, Pharming, Grooming, Phishing) şi au creat lucrînd în cinci echipe postere, broşuri, materiale informative etc. în vederea utilizării sigure a internetului. Pe 23 martie, a fost organizată o vizită la Şcoala Generală „Alberta Kucery.

Organizatorii s-au străduit să ofere şi un program cultural. Astfel, participanţii au putut admira panorama oraşului din turnul primăriei şi au fost invitaţi la vernisajul expoziţiei celebrului pictor şi artist decorativ ceh, reprezentant a ceea ce se numeşte Art nouveau, Alfons Maria Mucha, cunoscut pentru stilul său original de a reprezenta portrete de femei. Strada Stodolny, „strada care nu doarme niciodată”, foarte faimoasă în Europa pentru cele peste 80 de baruri, puburi, restaurante deschise pînă dimineaţa, a fost un alt obiectiv prezentat de organizatori.

Workshopul Education of People Working with Children in the Field of Media Risk Prevention (E-SAFETY) a creat oportunităţi de învăţare dintre cele mai diverse. Am avut astfel posibilitatea să conştientizăm riscurile pe care le implică utilizarea internetului de către copii, tineri şi adulţi. Dacă elevii de astăzi sunt consideraţi deja „digital natives”, adulţii încearcă să recupereze acest handicap.

 

Prof. Cătălina TĂRCĂOANU