Cerem autorităţilor să nu mai încalce legislaţia în vigoare şi să asigure siguranţa în şcoli!

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită autorităţilor să respecte Legea nr. 35/2007, completată cu Legea 29/2010, privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, lege care este în acest moment încălcată în mod flagrant şi grav! Ne confruntăm cu un nou caz de violenţă puternică: o profesoară din cadrul Colegiului „Spiru Haret” din Ploieşti a fost înjunghiată de un fost elev, chiar în faţa cancelariei. Trebuie să înţelegem cu toţii că siguranţa şi securitatea în unităţile de învăţământ trebuie să reprezinte, măcar acum, o prioritate pentru Guvern, Parlamentul României şi autorităţile locale! Vă reamintim că, la iniţiativa federaţiei noastre, a fost redactat un proiect de act normativ privind asigurarea protecţiei cadrului didactic în unităţile de învăţământ. Dintr-un dezinteres total al aleşilor, legea nu a ajuns în faza în care să fie votată!

Cazul grav care s-a petrecut în incinta unei unităţi de învăţământ din Ploieşti ne arată cât de vulnerabile sunt şcolile în acest moment în faţa unor agresori. Lipsa pazei din unităţile de învăţământ a dus la această situaţie, care se poate repeta oriunde în ţară, la orice nivel al structurii şcolare. Cerem pe această cale, ministrului Educaţiei Naţionale, dar şi ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice o întâlnire în cadrul căreia să identificăm cele mai bune măsuri care pot fi aplicate la nivelul unităţilor de învăţământ din România. Totul, în contextul în care avem o lege clară, care prevede faptul că:

„Siguranţa în unităţile de învăţământ se realizează sub coordonarea prefectului şi este în responsabilitatea autorităţilor Administraţiei publice Locale, a Inspectoratelor şcolare, a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau a inspectoratelor judeţene de poliţie, a Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti ori a inspectoratelor judeţene de jandarmerie şi a unităţilor şcolare.” (Legea 29/2010)

Elevii, dar şi angajaţii din şcoli sunt vulnerabili la orice formă de violenţă. Faptul că oricine poate să pătrundă în incinta unei unităţi de învăţământ, fără să fie legitimat sau verificat în privinţa obiectelor care pot fi folosite drept armă, ne îngrijorează şi reprezintă o problemă deosebit de gravă, care trebuie rezolvată urgent. Un cadru didactic care îşi îndeplineşte rolul de „profesor de serviciu pe şcoală” nu poate să fie cel care asigură securitatea persoanelor aflate în unitatea de învăţământ. Considerăm că pot fi identificate resursele necesare prin care toate şcolile din România să beneficieze de pază şi protecţie. Oare de ce fel de semnal mai avem nevoie, pentru a lua o decizie concretă în această situaţie?

„Nu este prima dată când federaţia noastră solicită instituţiilor abilitate să aplice legislaţia în vigoare şi să acţioneze pentru combaterea acestor cazuri de violenţă. Este deosebit de grav ce s-a întâmplat cu colega noastră din Ploieşti, iar acest pericol poate să fie oriunde în ţară, la nivelul oricărei unităţi de învăţământ. Solicităm şi de această dată o întâlnire cu membri ai Guvernului României, ai autorităţilor locale, precum şi ai părinţilor pentru a identifica cea mai bună soluţie. Nu vrem să transformăm şcolile într-un loc nesigur pentru colegii şi elevii noştri. Totodată, parlamentarii României ar trebui să se sesizeze şi să voteze în regim de urgenţă legea prin care am cerut protecţie pentru personalul din învăţământ în cadrul unităţilor şcolare”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu. (F.S.L.I.)