Ultima negociere privind salarizarea, ce a avut loc luni, 30 mai 2016, între reprezentanţii sindicatelor din învăţământ şi reprezentanţii Ministerului Muncii, a eşuat.
Propunerile avansate de Guvern ce vizau aplicarea unor corecţii în grila de salarizare, corecţii ce ar fi generat o creştere a salariilor în medie cu 5% de la 1 august 2016, nu au fost acceptate, fiind considerate discriminatorii, irelevante şi insuficiente pentru un domeniu prioritar, stabilit prin CONSTITUŢIE şi prin STRATEGIA NAŢIONALĂ DE APĂRARE A ŢĂRII.
În condiţiile în care prin aceste corecţii, cea mai mare creştere salarială propusă pentru ÎNVĂŢĂMÂNT este de 257 lei/brut şi cea mai mică este de 80 lei/brut, credem că această Ordonanţă menţine subfinanţarea în Educaţie şi creează dezechilibre flagrante între categoriile de angajaţi plătiţi din fonduri publice.
Având în vedere faptul că nemulţumirile provocate de prevederile acestui act normativ nu sunt singurele acumulate în sistem, 150 de membri ai Sindicatului din Învăţământ Neamţ (70 din zona Piatra Neamţ, 50 din zona Roman şi 30 din zona Târgu Neamţ) s-au alăturat celor aproximativ 15.000 de salariaţi din învăţământ, reprezentanţi ai părinţilor şi elevilor, într-o amplă acţiune de protest organizată de F.S.L.I., Federaţia „Spiru Haret” şi Federaţia „Alma Mater” la Bucureşti, în ziua de 1 iunie 2016, Ziua Internaţională a Copilului ce a devenit anul acesta, Ziua Profesorului Nemulţumit.
Marşul de protest a pornit din faţa Guvernului către Palatul Cotroceni pe traseul: str. Berzei, – Ştirbei Vodă – Splaiul Independenţei – str. Constantin Noica – Şoseaua Cotroceni – Bd. Iuliu Maniu – Complex Politehnică. Dascălii veniţi din toate judeţele ţării au afişat şi scandat lozinci precum: „Jos Guvernul Tehnocrat”, „Demisia”, „Lăsaţi educaţia educatorilor”, „Pas cu pas spre un IMPAS”, „Nu va întrebaţi cât costă educaţia, ci cât valorează ea”, „La această guvernare, nota 4 la purtare”, „Vreau o şcoală ca afară, dar aici, la mine-n ţară”.
La Palatul Cotroceni, manifestanţii au intonat Imnul de Stat, iar o delegaţie a sindicatelor din educaţie, împreună cu reprezentantul Consiliului Naţional al Elevilor a fost primită de consilierii prezidenţiali Ligia Decă şi Gabriel Cristian Piscociu, deşi într-o încăpere alăturată preşedintele Iohannis se întreţinea cu un grup de copii veniţi în vizită de Ziua Copilului.
La Administraţia Prezidenţială a fost depus un memoriu prin care se prezintă solicitările profesorilor şi deopotrivă ale elevilor şi părinţilor ce vizează: creşterea de urgenţă a alocaţiei bugetare pentru ÎNVĂŢĂMÂNT, până la atingerea procentului de 6% din PIB, prevăzut de Legea Educaţiei Naţionale; creşterea costului standard per elev; creşterea salariilor pentru toţi angajaţii din ÎNVĂŢĂMÂNT; creşterea burselor elevilor şi studenţilor; decontarea integrală a cheltuielilor de navetă pentru elevi şi profesori; dotarea corespunzătoare a unităţilor şcolare, astfel încât să fie eliminate contribuţiile părinţilor pentru igienizare, achiziţionare de material didactic etc.; asigurarea fondurilor necesare pentru formarea profesională continuă a salariaţilor din învăţământ; elaborarea în regim de urgenţă a Legii salarizării unitare, pornind de la principii corecte, astfel încât fiecare categorie socio-profesională să fie poziţionată în grila de salarizare în funcţie de rolul şi importanţa pe care o are în dezvoltarea societăţii.
Protestul dascălilor din 1 iunie 2016 nu a împiedicat Guvernul să aprobe, miercuri, 8 iunie, Ordonanţa 20/2016 privind salarizarea bugetarilor, demonstrând încă o dată, deşi nu mai era nevoie, incapacitatea de a gestiona sistemul de salarizare în sectorul public, precum şi totalul dispreţ faţă de personalul din sistemul educaţional.
Invocata „mărire salarială” este de fapt o corecţie de care beneficiază în special cei cu o vechime mică, fapt NEDREPT faţă de cei cu vechime mare (care vor primi o corecţie de 1,5% aplicată în 2 tranşe) şi faţă de personalul nedidactic (care nu beneficiază de nici o corecţie/creştere salarială).
Având în vedere că subfinanţarea reprezintă cea mai gravă problemă cu care se confruntă Educaţia şi că Guvernul Tehnocrat al României nu a reuşit să găsească soluţii pentru rezolvarea acesteia, liderii Colegiului Naţional F.S.L.I. au decis consultarea membrilor de sindicat din organizaţiile de bază în legătură cu neparticiparea la examenele naţionale (evaluarea la finalul cl. a VIII- a şi examenul de bacalaureat) ca formă a unei acţiuni de protest în forţă, ale cărei efecte să fie percepute de guvernanţi ca foarte serioase şi care ar putea crea premisele unei regândiri a sistemului de salarizare care să demonstreze că domeniul Educaţiei este şi în fapt, nu numai declarativ, o prioritate naţională.
Sindicatul din Învăţământ Neamţ a declanşat procedura de consultare, joi – 9 iunie 2016, iar rezultatele au fost centralizate, joi – 16 iunie 2016, în următoarea formă:
– pentru boicotarea Evaluării Naţionale la finalul clasei a VIII-a, au semnat 33,21% cadre didactice;
– pentru boicotarea Examenului Naţional de Bacalaureat au semnat 33,73% cadre didactice.
Aşteptăm centralizarea la nivel naţional, în funcţie de care F.S.L.I. va propune următoarele acţiuni ce vor fi comunicate membrilor de sindicat.
Gabriela GRIGORE, Secretar General al S.L.L.I.C.S. Neamţ