Concursul „Emanuel Elenescu” – o cale către excelenţă

▪ Interviu cu dl. profesor Mihăiţă Albu, managerul proiectului

Perioada 22-24 noiembrie 2018 a adus în oraşul Piatra-Neamţ un nou eveniment muzical de anvergură şi anume, a XXVIII-a ediţie a Concursului Internaţional de Interpretare Muzicală „Emanuel Elenescu”, desfăşurată pe 8 secţiuni: instrumente de suflat, percuţie, vioară, corzi grave, muzică de cameră, canto clasic, instrumente tradiţionale, canto tradiţional românesc.

Aflăm mai multe stând de vorbă cu managerul proiectului, dl. profesor Mihăiţă Albu, omul care, din poziţia de director al Liceului de Arte „Victor Brauner” a pus bazele acestei manifestări artistice în anul 1991, din dorinţa de a crea modele elevilor, şi care a perpetuat-o an de an, aducând-o la nivelul de astăzi.

Domnule profesor Mihăiţă Albu, ce aduce nou ediţia din anul acesta a Concursului „Emanuel Elenescu”, faţă de cele anterioare?

Noutatea acestei ediţii constă în numărul foarte mare de participanţi, 654 concurenţi, cu aproape 100 mai mulţi decât anul trecut. Aproximativ 200 de copii au venit din Republica Moldova dar s-a mărit şi arealul din ţară, cu centre precum Piteşti, Zalău, Oradea, Baia Mare, Bucureşti, Focşani, Galaţi, adică aproape din toate zonele ţării. În premieră, am avut şi un participant din S.U.A. Pe mine m-a copleşit interesul elevilor şi al profesorilor de a participa la acest concurs, fără a fi descurajaţi de nici o piedică. Cred că au venit din convingerea că sunt bine evaluaţi, pentru că am avut în jurii personalităţi deosebite. Juriile au fost formate pe secţiuni, din profesori din diferite zone ale ţării, evitând astfel suspiciunea subiectivităţii în aprecierea evoluţiilor.

Pe de altă parte a fost o ediţie cu o finalitate foarte bună, şi mă refer mai ales la muzica clasică, unde gala a ieşit ca un veritabil spectacol dedicat Zilei Naţionale a României, cu entuziasm, rafinament, eleganţă şi antren. M-a încântat sufleteşte această finală atât de reuşită, pentru că totul a fost foarte greu de organizat, dar când am văzut sala plină şi calitatea spectacolului am hotărât să continuăm această competiţie de-a lungul anilor. Deja am fixat că cea de-a XXIX-a ediţie va începe pe data de 21 noiembrie 2019.

O altă noutate a fost faptul că la secţiunea vioară au fost 47 de concurenţi, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum, pentru că acesta este un instrument greu şi mulţi evită să îmbrăţişeze studiul lui, deşi este foarte important, fiind cerut în toate orchestrele. Apoi, la secţiunea alamă au fost mai multe instrumente ca altă dată. Dincolo de trompetă, unde au fost 36 de concurenţi, am mai avut 10 cornişti, 9 trombonişti, 4 tube şi 4 eufoane – ceea ce mă surprinde şi mă bucură, eu luptând foarte mult pentru popularitatea instrumentelor de alamă.

Ce urmăriţi cu preponderenţă prin organizarea acestui concurs?

Căpătând caracter internaţional, dorim să încurajăm competitorii, să le dezvoltăm bucuria de a continua studiul şi de a atinge performanţa. Până la urmă urmărim crearea idealului de a studia cât mai mult, de a stăpâni cât mai bine partitura şi de a face o impresie cât mai bună juriului şi publicului. Să fie o cale către excelenţă!

Ce v-a impresionat la concurenţii care au urcat pe scenă anul acesta?

Aş spune calitatea şi dorinţa de a se afirma. Având în vedere că totul costă (drumul, corepetitorul, cazarea, masa), totuşi au plecat de acasă, în plină iarnă, cu scopul de a arăta ce au studiat şi ce ştiu. Prin numărul mare de participanţi s-a arătat un interes parcă mai mare ca pentru olimpiada naţională. Programul prezentat a fost exersat într-un timp foarte scurt. Să începi din septembrie, pentru ca la sfârşitul lui noiembrie să fii capabil să cânţi partituri din memorie, cu acompaniament, să ieşi pe scenă, să evoluezi în faţa unui juriu competent şi exigent – pe toate acestea le consider extraordinare.

Să aducem în discuţie şi laureaţii…

În formula de anul acesta am acordat două trofee, unul pentru muzică clasică şi unul pentru muzică tradiţională. Lupta pentru cele două trofee s-a dat între finalişti, adică cei care au obţinut premiile întâi la diferitele secţiuni din concurs. Laureaţii absoluţi au fost: Ştefan Aprodu din Bucureşti (clasa a XI-a, vioară, Colegiu Naţional de Arte „Dinu Lipatti”) – la muzică clasică şi Cezar-Petru Bordian din Chişinău (clasa a XI-a, nai, Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”). În plus, cu deosebită satisfacţie menţionez că printre finalişti s-au plasat şi patru elevi ai Liceului de Arte „Victor Brauner” şi anume: Alberto-Ioan Pleşcan (profesor Leonid Ciobanu), Isabela Violeta Stănescu (profesor Narcisa Elena Pavel), Cătălin Apostol (profesor Olguţa Toma) şi Tudor-George Ciobanu (profesor Marcel Baltag). Tuturor le adresez felicitări şi urarea ca această performanţă să le fie de bun augur!

Puteţi să ne împărtăşiţi vreo neîmplinire legată de acest eveniment?

Aici aduc în discuţie oficialităţile oraşului nostru care ar trebui să-l „îmbrăţişeze” mai mult pe Emanuel Elenescu, pentru că reprezintă un nume mare şi noi nu ştim încă să ne valorificăm personalităţile deosebite. De exemplu, acest concurs a atras un număr mare de elevi care au venit cu profesorii lor, cu părinţii şi s-a creat şi o mişcare economică la nivel urban. Mulţi au stat la hoteluri, la pensiuni, unii s-au plimbat cu telegondola, alţii au vizitat obiective turistice. Au devenit astfel ambasadori ai acestui oraş pentru că au venit, au văzut şi vor transmite mai departe ideea de a vizita oraşul Piatra-Neamţ. Deoarece concursul creează şi aspecte benefice de genul acesta ne-am dori mai mult sprijin financiar din partea oficialităţilor, în primul rând pentru a aduce jurii de greutate (cum a fost anul acesta Emanuel Daniel Andreescu din Elveţia, prof. univ. dr. Constantin Stanciu). Nu este uşor, pentru că asta presupune decontarea cheltuielilor şi un onorariu acordat, dar personalităţi înalte care să jurizeze atrag şi concurenţi de un alt nivel calitativ. La polul opus, aduc sincere mulţumiri profesorului de clarinet Emanuel Daniel Andreescu, preşedinte al comisiei pentru instrumente din alamă care, în Elveţia, a făcut o campanie de strângere de fonduri pentru noi şi ne-a trimis clarinete, flaute, tromboane, trompete şi o costumaţie completă pentru fanfară.

Domnule Mihăiţă Albu – în loc de încheiere…

Ceea ce îmi doresc eu pe mai departe este să stârnesc dorinţa unor colegi de-ai mei, care să preia acest concurs şi să-l ducă din toate punctele de vedere iar atunci când e mai greu să nu dea înapoi ci să meargă înainte. Poate în timp concursul se va transforma într-o manifestare de talia Vacanţelor Muzicale…

 A consemnat Gianina BURUIANĂ