Sub semnul Festivalului George Enescu

● Neamţ Music Festival 2019 şi dualităţile limbajului muzical

După succesul fulminant al primelor două ediţii, Neamţ Music Festival, de acum prestigiosul eveniment patronat de pianistul Daniel Ciobanu, numit „copilul minune al oraşului Piatra-Neamţ” – revine în forţă cu idei şi invitaţi noi, creşte, se bucură de notorietate şi succes în rândurile publicului local dar şi de aprecierea multor invitaţi speciali, unii parcurgând distanţe de mii de kilometri pentru a-i fi martori. Multilateral talentatul şi tot mai aplaudatul Daniel Ciobanu a reuşit să adune în jurul său energiile publice şi private cele mai doldora de fonduri pentru ca viaţa muzicală din oraşul nostru să ajungă peste noapte un punct de gravitaţie şi un model pe harta culturală din România şi nu numai. Astfel, evenimentul este susţinut de Consiliul Judeţean Neamţ, co-organizat de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, ajutat de numeroşi sponsori instituţionali dar şi privaţi, cum ar fi prinţul Fabrizio Ruspoli, Robert Hodes, Maia Brandenberger, Valerie James şi alţii care au sprijinit din resurse proprii în special prima ediţie, când festivalul s-a aflat în etapa genezei pe scena artistică de la noi.

Motto-ul actualei ediţii (a III-a) este Duality-Dualitate, poate cea mai simplă şi nimerită definiţie dată lumii, într-un singur cuvânt. Şi dacă orice fenomen are un opus, cum ar fi putut muzica să fie altfel. Din mulţimea de dualităţi posibile, fiecare zi a festivalului a etalat un scenariu diferit. Ca în fiecare an festivalul e un vis devenit realitate şi mă bucur să văd că ne lărgim familia. Muzica pe care o veţi asculta e menită să rupă cotidianul, obişnuitul şi previzibilul. Există muzică de diferite feluri şi cel mai des întâlnit este divertismentul, care a devenit de mult un fel de zgomot. Noi însă vă vom îmbrăţişa, provoca, răsfăţa şi pune pe gânduri cu sunete care dau o altă culoare şi un conţinut diferit existenţei umane. E muzica sferelor visată încă de antici dar pe care, pentru o auzi, trebuie să privim dincolo de orizontul apropiat – a declarat Daniel Ciobanu.

Un fapt excepţional şi demn de remarcat este că în acest an, manifestarea a intrat sub aripa protectoare şi generoasă a Festivalului „George Enescu”. Cum s-a întâmplat aceasta? În primul rând, pe data de 4 septembrie, alături de Orchestra Radiodifuziunii Poloneze, condusă de Cris­tian Mandeal, Daniel a fost parte a festivalului „George Enescu”.

În al doilea rând, Neamţ Music Festival a dedicat seara de gală Festivalului Internaţional „George Enescu”, alăturându-se astfel celorlalte zece oraşe din ţară care participă în acest an la cea mai extinsă ediţie de până acum.

Muzica şi dansul, poate cea mai veche dualitate din istoria artei, au alcătuit aripile programului din prima seară, adică 12 septembrie 2019, la Cinema, Mon Amour. Maurice Ravel şi Igor Stravinski, cei mai importanţi compozitori de muzică de balet din primele decenii ale secolului XX, au fost purtaţi pe clapele unor aranjamente la două piane, susţinute de pianiştii Daniel Ciobanu şi Petras Geniusas. Cunoscut publicului nostru încă din prima ediţie a festivalului, Petras Geniusas este unul dintre cei mai proeminenţi şi versatili artişti lituanieni, care a împărţit scena cu giganţi precum Rostopovici, Menuhin, Kniazev, Tarasov. Petras şi Daniel ne-au dăruit, la două piane, o izbitoare dualitate stilistică între Stravinski revoluţionarul şi Ravel clasicistul, prin ceremonialul violent şi păgân al Rusiei arhaice (Stravinski – „Ritualul primăverii”), faţă în faţă cu povestea mitică de dragoste între Daphnis şi Chloe (Ravel). Finalul serii a fost marcat de piesa „La Valse”, semnată tot de Maurice Ravel, care traversează toate etapele istoriei valsului, de la începuturi până la strălucirea imperială şi decadenţă. A fost momentul cel mai clocotitor al spectacolului, pentru că, suprapus peste sunetele pianelor am avut evoluţia spectaculoasă a doi tineri balerini, Stefanos Dimoulas şi Natasha Trigg, care au oferit, în spiritul dualităţii, graţie şi adrenalină, ajutaţi de videomapping-ul realizat de Cristian Luchian. Să nu-l uităm nici pe compozitorul Pierre Audiger, mare prieten al festivalului, o apariţie spumoasă, care a prezentat în primă audiţie piesa „Pietricica”.

A doua seară s-a desfăşurat într-o atmosferă mult mai intimă, în moderna locaţie Rubik Hub din Ştrandul Tineretului şi a reprezentat o întâlnire de excepţie cu doi tineri pianişti, care au propus o dualitate suculentă, senzuală şi irezistibilă între clasic şi jazz. Este vorba despre Pietro Bonfilio, absolvent al Conservatorului „Giuseppe Verdi” din Milano şi al masterului la Conservatorul Regal din Scoţia şi de Omri Mor, pianist, compozitor şi aranjor, născut în 1983 în Israel, care de curând a lansat albumul său de debut „It’s about time”. În acest „Jeans Concert” ne-am infuzat în prima parte susţinută de Pietro Bonfilio în dramatismul Sonatei în do minor a lui Mozart, pentru a face apoi loc spiritului popular autentic invocat de Ceaikovski în „Dumka”; am experimentat formule ritmice şi explorări armonice originale prin Sonata op. 46, nr. 3 a lui Kabalevski, ne-am delectat cu altă compoziţie a lui Pierre Audiger, „Lumiere sous le Dome”, recitalul încheindu-se cu piesa lui Maurice Ravel „Alborada del gracioso” (Cântecul matinal de dragoste al clovnului), pe cât de strălucitoare pe atât de plină de sonorităţi pianistice noi. A fost multă apreciere din partea publicului, concretizată în aplauze îndelungi în picioare, pentru modul elegant, chiar adorabil în care Pietro a reuşit să-şi transpună şi transmită piesele.

Şi Omri Mor şi-a ridicat publicul în picioare după excelentele execuţii de jazz, reinventând pianul într-o cheie personală, pe cât de originală pe atât de entuziasmantă. Ne-a oferit cu generozitate standarde de jazz îmbinate cu compoziţii proprii, într-o cascadă de sunete antrenante, surprinzătoare, alteori melancolice şi suspendate, mereu neobosit şi alimentat de o imaginaţie extrem de bogată.

Nu putem trece cu vederea nici eforturile pe care organizatorii festivalului le-au depus pentru tânăra generaţie de pianişti, care vine din urmă cu mult talent, abnegaţie, determinare. Este ceea ce am simţit urmărind evoluţiile lor în cadrul spectacolului absolvenţilor cursurilor de masterclass, desfăşurate sub îndrumarea pianiştilor şi profesorilor: Mihaela Spiridon, Petras Geniusas şi Graeme McNaught. Concertul a avut loc sâmbătă, 14 septembrie, la ora 11, la Cinema, Mon Amour.

A urmat seara de 14 septembrie, numită de organizatori „Jazz on the Rocks”, motiv pentru care publicul iubitor de jazz s-a deplasat la Cetatea Neamţului pentru a urmări un dialog incendiar între trei muzicieni exponenţi a trei instrumente diferite: pianistul Omri Mor, basistul sud african crescut la Ierusalim Gilad Abro şi percuţionistul algerian Karim Ziad. Atmosfera a fost foarte fierbinte în ciuda frigului de afară, iar Cetatea Neamţului s-a transformat într-un spaţiu al artei şi al întâlnirii multiculturale, piesele compuse de cei trei stând sub semnul fuziunii artistice şi purtându-ne de la influenţele marocano-andaluze până la stilurile algeriene sau ritmurile ierusalimice. Fără să exagerez, i-am mărturisit la final lui Daniel Ciobanu că aceşti artişti sunt „bolnavi de jazz”, afirmaţie pe care el a aprobat-o şi a completat-o: „incurabili”…

Concertul de Gală din ultima seară (15 septembrie), din nou la Cinema, Mon Amour, ne oferă un alt joc al contrastelor, punând, din punct de vedere componistic, faţă în faţă, pe cei mai mari poeţi romantici ai pianului. Un maestru al intimităţii, Frederic Chopin, alături de primul megastar al claviaturii din istorie, Franz Liszt. Un timid melancolic cu un showman imbatabil, doi prieteni admirându-se şi susţinându-se reciproc, fără să lipsească umbrele de gelozie şi înstrăinare.

Glisând spre partea de interpretare, am avut fericirea de a vedea la Piatra-Neamţ Orchestra Română de Tineret, considerată de criticii europeni ca un ansamblu excepţional, condusă de Gabriel Bebeşelea, recunoscut ca unul dintre cei mai talentaţi dirijori care s-au născut în ultimele decenii în România. A urmat un adevărat regal, succedându-se la pianul Fazioli patru pianişti de renume mondial, multipremiaţi la concursuri internaţionale şi cu vastă experienţă interpretativă în toată lumea, care au tăiat răsuflarea publicului prin evoluţiile lor: Charles Richard Hamelin care a interpretat Concertul nr. 1 de Chopin, Alexander Ullman – Concertul nr. 1 de Liszt, Lukas Geniusas – Concertul nr. 2 de Chopin şi Vitaly Pisarenko – Concertul nr. 2 de Liszt. O premieră absolută pe o scenă nemţeană, un asemenea maraton pianistic, atâta concentrare de valoare, înalta calitate interpretativă, subtilitatea, rafinamentul, sensibilitatea, energia dezlănţuită, pasiunea.

Şi astfel, sub crâmpeie de glorie, s-a încheiat cea de-a III-a ediţie a Neamţ Music Festival. Cuvintele nu s-au inventat încă pentru a caracteriza dăruirea, curajul, ingeniozitatea şi tenacitatea cu care pianistul Daniel Ciobanu a condus acest fenomen unic. Un călduros „Farewell” (Rămas bun) tuturor artiştilor care ne-au însoţit în acest periplu, la care adăugăm speranţa unor revederi la ediţiile următoare.

Gianina BURUIANĂ