În virtutea tradiţiei cu care ne-a obişnuit, de a aduce în atenţia noastră nume sonore pentru comunitate dar şi pentru cultura românească, Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” ne-a oferit, pe 5 decembrie 2017, un regal praghezo – nemţean, prin recitalul extraordinar susţinut de solista de renume internaţional Anda-Louise Bogza, acompaniată în mod strălucit la pian de conf. univ. dr. Mihaela Spiridon.
A încerca să conturezi cariera strălucită a celor două doamne ale muzicii, a încerca să le creionezi parcursul artistic, este, pentru publicul meloman nemţean, un gest aproape inutil.
Aşadar, spectacolul dedicat sărbătorilor de iarnă a avut-o în prim plan pe soprana Anda-Louise Bogza, „o voce verdiană, amplă, bogată, intensă, plină de emoţie”, o artistă care a concertat cu succes fulminant în toată Europa, dar şi peste mări şi oceane, în Asia şi America. A fost aplaudată în „Aida” la Opera de Stat din Viena, Opera de Stat din Berlin, Deutche Oper din Berlin, Opera din Leipzig etc. A făcut o impresie extraordinară cu „Tosca” la Festivalul „Maggio Musicale Fiorentino”, la Opera Bavareză de Stat din München (dirijor Zubin Mehta), Opera din Frankfurt, Opera Naţională din Bordeaux, New Israeli Opera din Tel Aviv etc.
Este formată la Liceul „George Enescu” din Bucureşti şi Academia de Muzică din Praga (studii de pian, clavecin şi canto), fiind angajată la Opera de Stat din Praga şi Teatrul Naţional din Praga. Aici şi pe multe alte scene ale lumii (Musikvereinssaal – Viena, Festspielhaus – Salzburg, Royal Albert Hall – Londra, Sala Radio – Bucureşti, Opera House – Nisa etc.) a performat zeci şi zeci de roluri, sub bagheta unor dirijori celebri cum ar fi: Zubin Mehta, Maurizio Arena, Fabio Luisi, Gunter Neuhold, Pier Giorgio Morandi şi mulţi alţii.
Alături de Anda-Louise Bogza, pietreanca noastră pe deplin aplaudată în lumea largă, s-a aflat o altă personalitate muzicală, Mihaela Spiridon, care şi-a pus puternic amprenta atât asupra învăţământului muzical (preuniversitar şi universitar) cât şi asupra interpretării pianistice. Ea este absolventă a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, actualmente fiind conferenţiar universitar doctor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, Extensia Piatra-Neamţ. Îi aparţine ideea înfiinţării şi organizării la Piatra-Neamţ a Concursului Internaţional de Pian „Carl Czerny” şi s-a implicat benefic în afirmarea primei instituţii de învăţământ superior muzical în oraşul nostru. A susţinut nenumărate recitaluri în ţară şi în străinătate şi numeroase tinere talente îi datorează notorietatea (Daniel Ciobanu, Andrei Gologan, Raluca Ouatu şi mulţi alţii). Este director artistic al Festivalului Vacanţe Muzicale, manifestare unde a avut un câmp larg de afirmare a valenţelor sale artistice, dar şi manageriale.
Spectacolul a debutat cu un omagiu pe care Anda-Louise Bogza l-a adus Majestăţii Sale, Regele Mihai I, cu ocazia tristului eveniment al stingerii din viaţă a ultimului rege al românilor, şi o evocare a personalităţii lui G.T. Kirileanu, fost bibliotecar al Casei Regale. Memoria lor a fost cinstită prin interpretarea deosebit de sensibilă şi vibrantă a unui şirag de piese „Ave Maria” compuse de Schubert, Bach/Gounod şi Saint-Saens, precum şi a emoţionantei piese „Panis Angelicus” a lui Cesar Franck.
În a doua parte a programului am văzut o Anda-Louise duioasă în „O mio babbino caro”, plină de dezinvoltură în „Habanera” din „Carmen” a lui Bizet şi interpretând magistral aria „Les filles de Cadiz” a lui Delibes – toate extrem de mult gustate de public şi aplaudate pe măsură.
Deoarece recitalul s-a desfăşurat sub titulatura „Amintiri, Daruri, Lumina”, protagonista a evocat personalităţi care i-au marcat evoluţia artistică, printre care profesorii Lina Şum, Theodor Macarie, Arta Florescu dar mai ales Elena Botez, prezentă în sală, care a devenit „naşa” noului CD al Andei-Louise, pe care l-a botezat cu şampanie. A fost un moment spumos…
Lumina şi Darurile cele mai strălucitoare, care au adus deliciul publicului, au venit în ultima parte a reprezentaţiei când ni s-a oferit un turneu internaţional de colinde, care a debutat triumfal cu „Adeste Fideles”… venite adoremus Domine şi a continuat cu colinde americane, germane, ceheşti, franţuzeşti şi româneşti. Am ascultat astfel plini de încântare: „O Holy Night”, „White Christmas”, „Les anges dans nos campagnes”, „Stille nacht”, „O Tannenbaum”, „O ce veste minunată”…
Ce aş mai putea spune, în numele meu şi al privilegiatului public care a fost martorul acestui regal muzical? Doar atât: Mulţumim Anda-Louise Bogza şi Mihaela Spiridon pentru Darurile pline de Amintiri şi Lumină cu care începem sezonul frumos al sărbătorilor de iarnă. Şi… Anda-Louise, te aşteptăm cu drag, ori de câte ori treci prin Piatra-Neamţ, spre a ne încânta cu magia prin care transformi fiecare concert în neuitate sărbători ale muzicii şi sufletului.
Gianina BURUIANĂ