Fără îndoială, a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Arte Plastice „Piatra-Neamţ Creativ” (22-30 iulie 2018), va rămâne în istoria oraşului, în primul rând, ca o impecabilă demonstraţie de virtuozitate plastică, la care au contribuit toţi participanţii. În al doilea rând, va dăinui prin recordul de participare şi calitatea deosebită a invitaţilor: 50 de elevi şi studenţi, coordonaţi de 13 profesori şi însoţiţi de 15 părinţi, provenind din Rusia, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Macedonia, Polonia, Hong Kong, Thailanda, Israel şi România.
Proiectul a fost realizat de către Asociaţia Culturală Arte. Ro în parteneriat cu Primăria Piatra-Neamţ, instituţie care a cofinanţat activităţile derulate în perioada menţionată. Participanţii invitaţi în proiect sunt câştigătorii Concursului Internaţional de pictură pentru elevi Piatra-Neamţ Creativ, desfăşurat la începutul acestui an şi finalizat cu Expoziţia Internaţională de Arte Plastice pentru Copii „Piatra-Neamţ Creativ”, Ed. a II- a, 2018 care a fost prezentă pe simezele Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” Neamţ în perioada martie-aprilie 2018.
„Manifestarea pe care o organizăm – susţine prof. Cristina S. Petrariu, preşedintele Asociaţiei culturale „Arte. Ro” – se doreşte a fi o acţiune culturală anuală dedicată copiilor pietreni dar şi celor din lumea întreagă, precum şi a artei acestora, o celebrare prin lucrările tinerilor artişti a excelenţei în artele vizuale, precum şi un îndemn spre a preţui mai mult pictura, natura, frumosul în general, o încercare de a construi prin copii o lume mai frumoasă, care să preţuiască mai mult valorile autentice, cultura, bunul simţ şi bunul gust.
Prin acest proiect cultural – artistic, realizăm o promovare extinsă a oraşului nostru, atât în mediul fizic cât şi în cel virtual, din perspectiva artistico-plastică, educaţională, culturală, istorică, geografică şi turistică. Succesul acestui obiectiv al nostru ţine aproape exclusiv de continuitatea festivalului. Contactul direct al participanţilor cu istoria şi geografia spaţiului plastic şi artistic al oraşului, va constitui şi anul acesta cu certitudine un real succes, argument susţinut de reuşita ediţiei anterioare a proiectului, care a adus un plus de promovare semnificativ oraşului şi judeţului nostru, cu precădere în mediul online, dar nu numai. Acest proiect contribuie masiv la determinarea unui loc foarte bine definit pentru oraşul nostru pe harta europeană şi mondială a culturii şi educaţiei plastice. Obiectivele noastre fac referire aşadar la promovarea internaţională a oraşului nostru prin act educaţional – artistic şi activităţi culturale de înaltă ţinută.”
Programul activităţilor a debutat pe 23 iulie, cu deschiderea oficială a Festivalului în Sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Petru Rareş” şi timp de patru zile a cuprins o serie de sesiuni de lucru la pictură – peisaj, în plein air, în spaţiul Curţii Domneşti, la Turnul şi Biserica lui Ştefan cel Mare, vizite la muzee, expoziţii, workshop-uri şi sesiuni de informare turistică, un tur cultural al judeţului Neamţ – Cetatea Neamţului, Parcul natural Vânători Neamţ – Rezervaţia de Zimbri şi Faună Carpatină Dragoş Vodă, mănăstirile Neamţ şi Agapia, Conacul Cantacuzino-Paşcanu de la Costişa.
După o scurtă sesiune de lucru care a avut ca personaj principal Turnul lui Ştefan şi expunerea lucrărilor realizate în cadrul festivalului, pe 30 iulie în Sala Cupola a Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” Neamţ, în prezenţa tuturor participanţilor, a avut loc decernarea premiilor: Maria Dima (Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” Bucureşti), Airla Fan, You Gi Lau, Vincent Nathan şi Ernest Cheung Tsun Nei (Hong Kong), Sofia Pakhomova, Antonina Osipenko şi Daria Ivanova (Rusia), Kalina Pavlova (Bulgaria), Adi Levinstein (Israel) şi Maria Luiza Bălan (Asociaţia Culturală Arte. Ro, Piatra-Neamţ).
Profesoara Cristina S. Petrariu, iniţiatoarea acestui eveniment unic în zona Moldovei, care a impulsionat prin deosebita sa putere organizatorică întreaga manifestare a conchis: „Sperăm că aţi avut o săptămână creativă, în ciuda vremii care a fost schimbătoare şi a unei presiuni resimţite poate de copiii prezenţi pentru prima dată la acest festival. Toţi participanţii au demonstrat calităţi tehnice şi creative excepţionale, vizibile de la o sesiune de lucru la alta. Din punctul nostru de vedere, festivalul a fost un real succes. Mulţumesc medicului Mariana Ciobanu, creierul şi sufletul acestui festival, Primăriei Piatra-Neamţ, pictorului Lucian Gogu Craiu şi profesoarei de limba engleză Silvia Morţe. Vă felicit şi vă aşteptăm cu drag şi anul viitor!”.
Mircea ZAHARIA