Pictorul Lucian Gogu-Craiu prezintă „Broken Glass Explosion”

Artistul plastic Lucian Gogu-Craiu, profesor la Palatul Copiilor din Piatra-Neamţ, expune la Galeria de Artă „Lascăr Vorel”, până la sfârşitul lunii aprilie. Aflat la prima „confruntare” cu publicul în acest an, Lucian Gogu-Craiu ne propune contactul vizual cu 14 lucrări reprezentative pentru creaţia sa. Expoziţia se intitulează „Broken Glass Explosion”.

Pictorul Mircea Răsvan Ciacâru a scos în evidenţă faptul că Lucian Gogu-Craiu se numără printre puţinii artişti care lucrează, care sunt preocupaţi, care au idei şi care vin întotdeauna în faţa iubitorilor de frumos cu noutăţi: „El este singurul artist din Piatra-Neamţ, în opinia mea, care are o dublă susţinere: cea a familiei şi cea politică, ceea ce nu-i de ici, de colo”.

Criticul de artă Emil Nicolae a menţionat că performanţa lui Lucian Gogu-Craiu constă în permanenta căutare, cercetare şi voinţă de a înnoi limbajul artistic. „Contează imaginea, ne-am obişnuit cu nişte lucruri, nişte simboluri. Acestea dau frumuseţe, dau sens lucrărilor, dar, până la urmă, vorbind strict tehnic, contează limbajul artistic. Problema este cum exprimăm, cum transcriem, cum prezentăm aceste imagini arhicunoscute. Aici intervine şi originalitatea. Domină sticla în această expoziţie, acesta este un amănunt important dar nu neapărat semnificativ”.

Lucian Gogu-Craiu a spus că a încercat să „schimbe” lucrările clasice făcute din sticlă, cum ar fi vitraliu, vazele de sticlă, cu altele neconvenţionale. „Eu am vrut să ies din aceste forme convenţionale şi am făcut o pictură cu sticlă, nu pe sticlă. Consider că în artă tot timpul trebuie să vii cu ceva nou”.

Piesa de rezistenţă din expoziţie este lucrarea denumită „Un turn de istorie”. „La baza istoriei acestui oraş, avem o listă cu pietreni iluştri cum ar fi Lascăr Vorel, Nicu Albu sau V. A. Urechia”, a mai afirmat Lucian Gogu-Craiu.

Fiecare participant la vernisajul expoziţiei lui Lucian Gogu-Craiu a plecat acasă, la fel ca anul trecut, cu un mini-tablou.

Violeta MOŞU