Ziua de luni, 26 martie 2018 a marcat pentru Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu”, pentru angajaţii acesteia şi pentru publicul cititor o dată importantă: cea a vizitei ambasadorului american Hans Klemm.
Scopul acestei vizite – după cum a explicat în cuvântul de deschidere directorul-manager Mihaela Mereuţă – a fost inaugurarea Raftului American cu o donaţie de carte de peste 300 de volume, care vor intra în colecţiile secţiilor Carte de Artă şi Carte Străină şi vor fi puse la dispoziţia cititorilor nemţeni interesaţi de evoluţia istorică, politică şi culturală a SUA.
Pornind de la consideraţia că acesta este doar începutul unei colaborări durabile, doamna Mihaela Mereuţă a oferit un scurt istoric al contactelor româno – americane care au avut loc în spaţiul bibliotecii. Prezenţa americană la Piatra-Neamţ şi cooperarea cu biblioteca se regăseşte şi în parteneriatul cu organizaţia Peace Corps, în cadrul căruia cinci voluntari americani au predat cursuri de limba engleză şi au susţinut dezbateri despre cultura şi civilizaţia americană. Colaborarea a continuat cu programul Biblionet susţinut de Fundaţia „Melinda şi Bill Gates”, program care a promovat diversificarea gamei de servicii oferite de bibliotecile publice din România. În anul 2018 Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” s-a implicat în alte două proiecte cu parteneri americani şi anume Green – Impact (Fundaţia „Noi Orizonturi) şi Copiii fac coding în biblioteci (Fundaţia Progress).
În discursul său, ambasadorul american Hans Klemm a prezentat cele trei priorităţi ale misiunii sale în România. Prima prioritate este securitatea României şi a SUA, cele două ţări având calitatea de parteneri strategici şi de aliaţi în cadrul NATO, deoarece trăind într-o lume periculoasă, nesigură şi imprevizibilă, doar prin acest mod de parteneriat putem avea un rol important în asigurarea securităţii. A doua prioritate este promovarea democraţiei şi încurajarea României pentru aderarea la valorile şi instituţiile democratice, iar a treia este legată de prosperitatea celor două naţiuni, adică de componenta economică a relaţiilor, de sporirea investiţiilor reciproce şi a comerţului.
Consider însă că în cadrul acestor eforturi, prioritare este extrem de importantă şi creşterea gradului de informare cu privire la tradiţiile noastre, cultura, istoria Statelor Unite ale Americii. Avem şi programe de schimburi de experienţă dintre care cel mai cunoscut este Fulbright, prin care profesori americani vin în România, profesori români pleacă în SUA. Anterior, o bună modalitate de a spori acestă informare a fost proiectul Peace Corps. Şi tocmai acesta este şi scopul Raftului American, o contribuţie modestă, o investiţie, nu doar în biblioteca publică ci şi în cetăţenii acestui judeţ şi în relaţiile pe care le vom avea în viitor.”
Această acţiune a confirmat încă o dată importanţa Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu”, faptul că este un important pol informaţional, că promovează diversitatea culturală, toleranţa şi drepturile cetăţenilor.
Gianina BURUIANĂ