Coca Bloos şi Paul Chiribuţă, invitaţi de onoare la Ziua Editurii Nona

În organizarea Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, la Târgul de Carte „Libris”, ediţia a XII-a, s-a desfăşurat Ziua Editurii Nona. În prezenţa autorilor, au fost făcute referiri critice asupra celor mai recente cărţi apărute la editura care aparţine Centrului: FESTIVALUL DE TEATRU PIATRA-NEAMŢ, 1969-2019 (de Violeta Simina Moşu şi Valentin Andrei), ARMONII STATORNICE – Antologie poetică, (de Mihai Hanganu), DABADA, NUBANU ŞI PRIETENII LORTeatru pentru copii (de Miruna Grigoriu şi Loredana Grigoriu).

De asemenea, publicul prezent a putut afla amănunte despre cel mai recent număr al Revistei de literatură şi artă ANTITEZE, publicaţie editată sub egida Centrului pentru Cultură şi Artă „Carmen Saeculare” Neamţ.

Invitaţii de onoare ai evenimentului au fost actorii Coca Bloos şi Paul Chiribuţă, doi dintre reprezentanţii generaţiei anilor ’70 şi ’80, perioadă în care Teatrul Tineretului era considerat unul de prim rang, iar Festivalul care se desfăşura la Piatra-Neamţ era perceput drept cel mai important eveniment teatral naţional.

Cei doi importanţi artişti au făcut referire la volumul FESTIVALUL DE TEATRU PIATRA-NEAMŢ, 1969-2019. În acelaşi timp, aflându-se în faţa unui public care, acum câteva decenii, era prezent şi la fiecare spectacol al T. T., au făcut mărturisiri de suflet, rememorând anii de glorie ai instituţiei pietrene.

Coca Bloos: Această lucrare înseamnă mult, nu pentru noi, cei care facem parte din istoria povestită aici, în aceste pagini, ci pentru cei care nu au cunoscut timpurile în care noi am făcut cunoscut numele Teatrului Tineretului nu numai în ţară, ci şi peste graniţele ei. Această carte, care poate fi considerată şi un album, pentru condiţiile grafice deosebite şi pentru fotografiile din interior, este ca un instrument de propagandă culturală. (…) Eu am dat concurs şi am fost angajată aici pe vremea când directorul Teatrului era domnul Bunghez, pe care-l văd în sală şi îl salut. Şi mă bucur să spun că în cei aproape nouă ani cât am jucat aici, acest Teatru a fost familia mea – aici se petreceau nunţile, botezurile, prieteniile. Iubirile mele aici au fost. Aici am învăţat ce este Teatrul. Şi aici am trăit sărbătoarea fiecărei premiere, căutând să mă ridic la nivelul acestui Teatru. Aici am învăţat că Teatrul nu este un maidan, nu este un loc unde să îţi reverşi violenţa, agresivitatea, rumeguşul strâns în tine…

Paul Chiribuţă: Piatra-Neamţ este oraşul meu, în care am crescut şi m-am format. Cartea este importantă pentru acest peisaj cultural din Piatra, care a fost întotdeauna alimentat de oameni care au ştiut să creeze un climat propice performanţei, pentru că performanţă este ceea ce s-a întâmplat la Teatrul Tineretului în acei ani. Vreme de douăzeci şi cinci de ani, Teatrul Tineretului a fost o locomotivă a teatrului românesc. Cu Teatrul Tineretului am fost prezenţi la marile festivaluri europene care se desfăşurau la vremea aceea. Dar, mai ales, am fost şi organizatori ai acestui Festival de teatru care a fost cel mai important festival care se desfăşura în România, multă vreme singurul…. Piatra era un oraş mai departe de Bucureşti şi, deci, mai departe de ochiul vigilent al cenzurii, fapt care a făcut posibil ca aici şi nu în altă parte să se întâmple debutul lui Andrei Şerban, spectacole ale lui Penciulescu, sau Silviu Purcărete. Cartea reuşeşte să aducă mărturie clară despre această epocă formidabilă pe care T. T. a traversat-o, o demonstraţie a ceea ce Penciulescu numea «solidatea efemerului». Rămânem în memoria oamenilor chiar dacă nu existăm decât în acea clipă, pe scenă. (…) Vă doresc să apucaţi vremurile în care actuala formă a Festivalului să devină la fel de importantă cum a fost cea prezentată în această carte.

La finalul prezentării monografiei FESTIVALUL DE TEATRU PIATRA-NEAMŢ, 1969-2019, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, printr-un scurt moment aniversar, l-a omagiat pe actorul Paul Chiribuţă la împlinirea a cinci decenii de activitate teatrală.

Nu în ultimul rând, merită remarcată prezenţa, pe întreg parcursul acestei a XII-a ediţii a Târgului de carte LIBRIS, a expoziţiei de pictură prezentată publicului de trei artişti plastici importanţi ai urbei pietrene – Petru Diaconu, Arcadie Răileanu, Radu Cristian Macavei.

Red.