IN MEMORIAM

Ieri dimineaţă, un telefon primit de la doctorul Virgil Răzeşu îmi aducea trista veste că a murit Ada Popovici, fosta mea colegă de liceu, una din cele mai deştepte femei pe care le-am cunoscut în viaţa mea. Ada avea două licenţe, în filologie şi teatru, o teză de doctorat în filologie, era o poetă sensibilă, dar şi un om curat la suflet, cum puţini mai sunt astăzi. Ne întâlneam rar (ultima dată am văzut-o cu câteva luni în urmă, la conferinţa susţinută la Piatra-Neamţ de Cristian Bădiliţă, conferinţă legată de opera lui Baudelaire), dar de fiecare dată aveam plăcuta surpriză să constat că puteam discuta cu ea pe orice temă legată de literatură, filosofie, teatru, teologie. Ada ştia tot şi ceva pe deasupra, cum se spune. Din păcate, nu a avut în viaţă prilejuri prea multe de a-şi pune în valoare înalta ştiinţă de carte; ar fi putut ocupa oricând, cu brio, un post de profesor universitar la oricare din universităţile noastre, ar fi putut lucra ca ataşat cultural la orice ambasadă, ar fi putut lucra la I.C.R… ar fi putut… Acum îmi pare rău că n-am căutat-o mai des, spre a sta de vorbă. În prezenţa Adei nu te plictiseai niciodată. Drum bun printre stele, Ada, drum bun în Ţara de Dincolo. Dumnezeu să te odihnească în pace! (Dan IACOB, 11 sept 2017)…

 

Draga noastră Ada Popovici este un exemplu rarisim de păstrare a sufletului candid şi creştinesc, deşi a trecut şi trece prin momente care ar pune la pământ un spartan educat spre a muri în luptă. Pentru mine, octogenarul, Ada rămâne un miracol. (Mihai Emilian MANCAŞ, 28 dec. 2013)

 

Ada POPOVICI (18. 09.1960, Iaşi – 11. 09. 2017, Piatra-Neamţ), a fost profesoară, eseistă, publicistă. Studii de filologie, regie de teatru, film şi tv., jurnalistică. Doctor magna cum laude în ştiinţe filologice al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (2007). Profesor de limba şi literatura română la Colegiul Tehnic Gheorghe Cartianu din Piatra-Neamţ. Numeroase participări la simpozioane, conferinţe şi colocvii naţionale şi internaţionale. Colaborări: * Apostolul; * Convorbiri literare * Monitorul cultural şi artistic de Neamţ; * Revista noastră (ASTRA). Cărţi: „Poezia românească. Studiu teoretic şi aplicativ”; „Limbajul dramatic şi orizontul de aşteptare estetică”; „Rugăciuni pentru cei mici”, „Limbă şi literatură română. Comunicare. Proză. Dramaturgie”; „Alfabetul din poveşti”. (Red.)