Expoziţie-eveniment:

„Elena Cuza. Doamna Unirii (1825-1909)”, la Muzeul de Istorie din Piatra-Neamţ

 „A murit la Piatra-Neamţ femeia ideal de bună şi modestă care a fost Măria Sa Doamna Elena, tovarăşa lui Cuza Vodă. Sunt sicrie pe care nu se depun nici florile cele mai din inimă închinate. Orice laudă, orice semn de durere par nepotrivite faţă de măreaţa simplicitate a fiinţei pământeşti, care, trăind între noi, cei plini de neajunsuri şi păcate, a dus viaţă cerească, asemenea îngerilor. Dintre aceste fiinţe alese, a fost Doamna Elena, a cării viaţă întreagă înseamnă: uitare de sine, iertare pentru alţii, binefacere ascunsă lumii. Odihnească în pace în acel pământ al ţerii despre care spunea că numai cine s-a născut în cuprinsul lui poate să-l iubească! Pentru noi, cei ai pământului acestuia, ea n-a murit: icoana ideală s-a ridicat numai, prin cea din urmă, dacă nu şi cea mai grea suferinţă, ceva mai sus, şi un glas din timpurile mai bune a tăcut”, spunea, în aprilie 1909, Nicolae Iorga.

Iată de ce, la împlinirea a 110 ani de la moartea Principesei, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ propune publicului vizitator o expoziţie de excepţie, Elena Cuza. Doamna Unirii (1825-1909), o invitaţie spre cunoaşterea vieţii Primei Doamne a Principatelor Unite Române. Vernisajul expoziţiei a avut loc marţi, 2 aprilie 2019, la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Piatra-Neamţ, în prezenţa reprezentanţilor instituţiilor partenere.

Organizarea expoziţiei nu ar fi fost posibilă fără colaborarea cu prestigioase instituţii muzeale din ţară: Muzeul Naţional de Istorie a României, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, Muzeul Bucovinei, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău. Partener în realizarea acestui proiect a fost şi Serviciul Judeţean Neamţ al Arhivelor Naţionale.

Proiectul expoziţional pune laolaltă cele mai reprezentative bunuri culturale existente în colecţiile muzeale naţionale, bunuri ce au aparţinut soţiei domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Pot fi admirate tronul domnesc, sigiliile Doamnei, portretul Elenei Cuza, realizat de Theodor Aman în octombrie 1863, pentru Azilul „Elena Doamna”, cărţi şi partituri muzicale dedicate Principesei Domnitoare a Principatelor Unite, scrisori, obiecte de artă decorativă provenite din reşedinţele familiei princiare. Un segment expoziţional important atrage atenţia asupra strânsei legături pe care Elena Cuza a avut-o cu oraşul Piatra-Neamţ, în ultima perioadă a vieţii sale.

Expoziţia poate fi vizitată până luni, 10 iunie 2019.

Dr. Mihaela-Cristina VERZEA,

director ştiinţific al Complexului Muzeal Judeţean Neamţ