Noi experienţe Erasmus pentru elevii şi profesorii de la „Vasile Sav”

Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman este beneficiarul unui proiect Erasmus, finanţat de Uniunea Europeană, în domeniul educaţiei şi formării profesionale pentru perioada 2021-2027.

 Este vorba despre proiectul cu nr. 2023-1-RO01-KA122-SCH-000126544, intitulat „Click pentru o educaţie europeană”, cu o perioadă de implementare de 14 luni, care a început pe 1 octombrie 2023 cu un buget de 32.130 euro.

 Scopul proiectului este acela de a oferi beneficiarilor o alternativă unică de instruire la standarde europene, pentru a creşte calitatea formării profesionale pentru profesori, şanse sporite în carieră şi de integrare socio-profesională în diferite medii pentru elevi.

 Obiectivele de atins, propuse în proiect sunt următoarele:

O1. Dezvoltarea competenţelor digitale de bază şi avansate necesare învăţământului online/ hibrid şi prevenirii bullingului/cyberbullingului în mediul şcolar, pentru 6 profesori.

O2. Cresterea incluziunii, îmbunătăţirea motivaţiei, dezvoltarea de competenţe verzi privind reciclarea DEEE şi de prevenire a bulling/cyberbulling, pentru 12 elevi, din pers­pectiva educaţiei europene.

O3. Adaptarea managementului insti­tuţional la politicile educaţionale europene privind digitalizarea şi incluziunea socială, asigurarea sustenabilităţii acestuia.

 Echipa de proiect este constituită din: director, prof. Lezeu Alexandru – reprezentant legal şi responsabil cu monitorizarea, prof. Vlăduţ Lăcrămioara – responsabil proiect, prof. Leancă Paula – responsabil comunicare, prof. Ploşniţă Lăcrămioara – repsonsabil tehnic, prof. Buhai Ilenuţa – responsabil logistică proiect şi economist Samson Carmen-Vaniuşa – responsabil financiar.

 Proiectul prevede trei mobilităţi: două fluxuri profesori – şi un flux elevi:

– Flux 1, profesori – Portugalia, cursul „Bullying and cyberbullying -prevention, identification and intervention”, februarie 2024, 7 zile, provider Asociația Edu2grow, la care au participat 3 cadre didactice.

– Flux 2, profesori – Spania, iulie-august 2024, 7 zile, cursul „I Tech-Pedagogy”, provider Asociația Colony of Creators la care vor participa 3 cadre didactice.

– Flux elevi – Spania, mobilitate de tip SCH, la IES Chan do Monte, Marin, la care au participat 12 elevi de clasa a X-a de la profilele real, respectiv tehnologic, în perioada 6 -10 mai 2024.

 Partenerii în aventura Erasmus de anul acesta sunt din Portugalia şi Spania:

– Edu2grow Portugal Centro, Caldas da Rainha/Lisbon

– Colony of Creators Portugal Região Autónoma da Madeira

– Instituto de Educacion Secundaria Chan do Monte, Marin, Spain.

Prima mobilitate a proiectului a avut loc în perioada 19-25 februarie, trei profesori ai liceului Tehnologic „Vasile Sav” Roman: director – prof. Lezeu Alexandru, director adjunct- prof. Dăscăliţa Daniela şi prof. Păiuş Cătălin au participat la cursul „Bullying and cyberbullying – prevention, identification and intervention”, în Machico, Portugalia.

Susţinut de formatori ai Asociaţiei Edu2grow, cursul a propus activităţi practice şi analiza unor situaţii de viaţă, menite să evite şi să gestioneze, prin metode non-formale, probleme cu care se confruntă şcoala, din ce în mai mult; comunicarea şi dinamica de grup pentru prevenirea agresiunii, managementul conflictelor şi medierea, metodele formale şi non-formale de intervenţie în bullying, cultura şi interculturalitatea au fost modulele din structura cursului desfăşurat pe parcursul unei săptămâni.

Pe lângă oferta de informaţii, metode şi tehnici de prevenţie şi de intervenţie, cursul a prilejuit întâlnirea unor oameni de calitate din mai multe ţări europene, care s-au conectat pentru obţinerea unui mediu perfect de învăţare şi pentru stabilirea unor colaborări pe termen lung.

 A doua mobilitate a avut loc în perioada 6 – 10 mai 2024, 12 elevi de clasa a X- a, însoţiţi de profesorii Roxana Nemeşu şi Cosmina Ploscă, paricipând la o acţiune de mobilitate în localitatea Marin, Spania.

 Alături de elevii spanioli, cei 12 elevi de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” au desfăşurat activităţi variate, ce au vizat dezvoltarea de competenţe verzi şi prevenirea fenomenului de bullying / cyberbullying în cadrul a trei instituţii de învăţământ din Spania, IES Chan do Monte, Marin, Colegio SEI San Narciso, Marin şi IES Félix Muriel, Rianxo.

 Elevii au avut oportunitatea de a se familiariza cu sistemul de educaţie din Spania, istoria şi cultura locală, practicile de dezvoltare durabilă din zonă, în cadrul unor activităţi ce au promovat toleranţa, respectul, incluziunea şi solidaritatea ca valori comune.

 Programul mobilităţii a inclus demonstraţii practice, lucru în echipe pentru realizarea unei aplicaţii Ecological Footprint App GoGreen CDM, studiu de caz despre criteriile programului Blue Flag şi condiţiile ce trebuie întrunite pentru ca o plajă să poată fi deschisă publicului, activităţi sportive diverse, activităţi artistice de pictură pe faţă, vizite culturale la Muzeul Masso şi Muzeul Mării, piaţa de peşte şi portul din localitatea Marin, oraşul Pontevedra şi oraşul Santiago de Compostela din Spania.

 Elevii şi profesorii au primit Certificate Europass Mobility precum şi Certificate de participare la întregul program. Au revenit acasă cu un bagaj important de informaţii şi cu dorinţa de a le folosi.

 În concluzie, cele două mobilităţi au avut un impact semnificativ asupra participanţilor – profesori şi elevi – şi au constituit o experienţă unică pe care o vor fructifica în activităţi viitoare.

A consemnat

Echipa de proiect de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman

Adrese utile:

– site proiect https://oqxvzy.webwave.dev/

– pagina de facebook a proiectului: https://www.facebook.com/profile.php?id=61552054983088

Notă:

Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei.