La început de an şcolar…

  • Interviu cu Doina-Georgeta Gheorghiu – director al Liceului Tehnologic Economic Administrativ Piatra-Neamţ

 

– La experienţa dvs. s-a mai adăugat un an şcolar bogat în împliniri. Aţi putea creiona principalele realizări ale elevilor din anul care s-a încheiat?

– Da, a fost un an bogat în realizări… În primul rând ne bucurăm pentru rezultatele deosebite obţinute la examenul de bacalaureat, unde procentul de promovabilitate a fost de 81%, dar şi de celelalte reuşite ale copiilor noştri. Trebuie remarcate premiile obţinute la olimpiadele şcolare naţionale de către Delia Ana-Maria Căpraru (locul I – olimpiada Tehnologii, domeniul „turism şi alimentaţie”), Octavian Stepaniuc (locul I – olimpiada de limba rusă) şi Nicoleta Vezeteu (menţiune – olimpiada Tehnologii, domeniul „economic”). O participare deosebită au avut elevii noştri la Concursul regional „Ion Ionescu de la Brad” organizat de Liceul „Vasile Conta”din Târgu Neamţ, unde s-au obţinut următoarele performanţe: premiul I – elevul Alberto Bârcoci (prof. Elena Butnaciuc); premiul II – eleva Elena Liciman (prof. Elena Hodrea); premiul III – eleva Miruna Poloboc (prof. Maria Ailincăi); menţiune Sebastian-Irinel Axinte (prof. Elena Butnaciuc) şi Nicoleta Vezeteu (prof. Liliana Ciobănucă). De altfel, Nicoleta Vezeteu, laureată şi la olimpiadă, a făcut parte şi din echipa participantă la concursul regional de dezbateri „Gândesc, vorbesc şi acţionez Pro-Integritate”. Ceilalţi trei membri ai echipei au fost Teofana Ţurcanu, Alexandra Socea şi Benianim Condorache (toţi elevi în clasa a XI-a B), echipă care s-a calificat succesiv în taberele de dezbateri de la Oglinzi (judeţul Neamţ), apoi Sibiu, ajungând până în finalele desfăşurate în tabăra de la Eforie Nord. Această primă reuşită la un concurs de dezbateri i-a ambiţionat pe cei patru elevi să creeze un club de dezbateri în şcoala noastră, care va fi o pepinieră pentru noile concursuri şi olimpiade pe această temă.

– Activităţile extracurriculare dobândesc o importanţă din ce în ce mai mare în noul peisaj şcolar. Ce a mai întreprins liceul dvs. în acest sens în anul şcolar 2017-2018?

– Aş începe cu firmele de exerciţiu care au o tradiţie în şcoala noastră, participând de-a lungul anilor la numeroase concursuri, simpozioane şi mai ales la târguri ale firmelor de exerciţiu pe plan naţional (Timişoara) şi internaţional (Salz­burg). De aceea am organizat şi noi concursul judeţean „Târgul firmelor de exerciţiu”, la care au participat 10 firme din judeţ. Premiul I a fost obţinut de firma coordonată de prof. Teodora Panţiru şi Maria Ailincăi iar premiul II de cea coordonată de prof. Luiza Radu, Oana Banu şi Mihaela Ciorsac.

De specializarea „Estetica şi igiena corpului omenesc” se leagă concursul internaţional „Frumuseţea va salva omenirea”, organizat de Colegiul „Mondostud-Art” din Chişinău, cu o ediţie în Republica Moldova şi una în Piatra-Neamţ, găzduită de liceul nostru. Elevii noştri au obţinut premii frumoase la ambele competiţii, ca de altfel şi la concursul regional organizat de prof. Ana Sava – „Frumuseţea în haine de sărbătoare”.

Şi catedra de alimentaţie publică este foarte activă şi doresc să enumăr doar două din multele activităţi organizate: simpozionul judeţean „Tradiţia se păstrează în fiecare bucătărie” – coordonat de prof. Cristina Popa şi „Zilele gastronomiei”– coordonator prof. Micşunica Rusu.

Să nu uităm de ansamblul de dansuri „Doina”, coordonat de domnul Adrian Gheorghiu, care ne încântă de multe ori cu jocurile populare, dansurile ţigăneşti şi multe altele, dovedind că avem şi talente artistice, nu doar artizani într-ale economiei.

– Proiectele europene constituie un mare avantaj, o şansă de a ne deschide, de a confirma, de a ne perfecţiona. Ce ne puteţi spune pe această temă legat de Liceul Tehnologic Economic Administrativ Piatra-Neamţ?

– Şi din acest punct de vedere anul trecut a fost foarte bogat, deoarece am derulat două proiecte Erasmus+. Primul, European Tourism Professionals a fost un proiect de mobilităţi de formare profesională a elevilor, prin care 22 de elevi din clasa a XI-a, de la specializarea „tehnician în turism” au desfăşurat stagiul de pregătire practică la două hoteluri din Granada (Spania). Astfel şi-au completat competenţele de specialitate, lingvistice şi de lucru într-o echipă internaţională, pentru facilitarea accesului pe piaţa muncii. Durata stagiului a fost de trei săptămâni, certificat prin document Europass. Al doilea a fost un proiect de formare adresat cadrelor didactice, de care au beneficiat 10 profesori care au participat la activităţi de formare în ţări europene (cursuri structurate cu durata de 5-7 zile) în domeniile TIC, consiliere şi orientare profesională, comunicare cu părinţii, internaţionalizare şi cooperare internaţionala, inclusiv eTwinning. Cursurile au avut loc în Spania, Italia, Malta, Republica Cehă.

Am participat şi eu la una din aceste mobilităţi de formare cu denumirea „How to make your school more international”, în Spania. 50 de ore de curs mi-au dovedit că suntem la fel, indiferent de unde venim, că avem ca profesori aceleaşi nevoi şi aspiraţii; am fost acolo cursanţi din 12 ţări şi am constatat cât de multe lucruri ne unesc şi cât de important este să ne unim şi să ne facem planuri cu privire la modul în care putem să ajutăm mai mult şcolile să se integreze în spaţiul european.

Proiectele au fost realizate cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.

– Sunteţi director aici din anul 2011. Cum este să fii director la Liceul Tehnologic Economic Administrativ?

– Greu dar frumos… Această şcoală este, cronologic vorbind, al treilea copil al meu şi ca urmare, să fiu director aici este pentru mine o continuare a unui vis – de a exista în judeţul Neamţ un liceu economic cu toate calificările specifice serviciilor: economic, turism, comerţ, alimentaţie publică, estetică.

– Vă rog să exprimaţi câteva gânduri şi speranţe pentru noul an şcolar.

– Anul acesta şcolar sper să fie şi mai bun pentru viitorii „bacalaureaţi”, sper să fie un an plin de realizări pentru toţi cei care lucrează în această şcoală şi, în general, sper să avem un an şcolar cu rezultate foarte bune.

Mult succes tuturor cadrelor didactice din judeţul Neamţ!

 

A consemnat Gianina BURUIANĂ