PANORAMIC NEMŢEAN

Programe educaţionale gratuite

 

Junior Achievement (JA) România a lansat, joi, 2 februarie, înscrierile pentru anul şcolar 2017-2018 la programele internaţionale de educaţie pentru viaţă şi carieră, prin Curriculum la Decizia Şcolii (CDŞ) sau Curriculum în Dezvoltare Locală (CDL), în toate instituţiile de învăţământ preuniversitar, pentru clasele 0-XII. Elevii (6-19 ani) pot urma gratuit 17 programe internaţionale de tip „learning by doing” testate şi implementate în 39 de ţări din Europa şi 123 de ţări din toată lumea. Adaptate pentru fiecare nivel de studiu, cele 17 programe JA îi ajută pe elevii din clasele 0-XII să-şi dezvolte abilităţile de viaţă, folosind metodologia „learning by doing” ce cuprinde scenarii, jocuri de rol, dezbateri, studii de caz, lucru în echipă şi chiar proiecte de afaceri.

„Profesorii şi elevii beneficiază GRATUIT, prin participarea la fiecare program JA implementat la clasă sub forma CDŞ/CDL de: training şi consultanţă pentru implementarea activităţilor la clasă; programă şi set gratuit de materiale tipărite: ghidul profesorului, manualul elevului, materiale auxiliare (fişe, postere, suport online etc.); de evaluare: PRE-TEST şi POST-TESTVV; activităţi individuale şi în echipă; certificare pentru profesor şi elevi; participare la competiţii şi proiecte naţionale şi internaţionale”, se precizează pe portalul Junior Achievement România.

 

Noutăţi în planul de şcolarizare al elevilor din judeţul Neamţ

 

Urmare a deciziei Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar, faţă de anul şcolar în curs, în viitorul plan de şcolarizare al elevilor din judeţul Neamţ au fost „tăiate” cinci clase la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Piatra-Neamţ, Liceul „Vasile Conta” Târgu-Neamţ, Liceul Tehnologic Dămuc, Liceul Tehnologic Oglinzi şi Liceul Tehnologic Vânători-Neamţ şi suplimentată una – la „Spiru Haret”. Aşa se face că în anul şcolar 2017-2018 vor fi 166 de clase a IX-a, cursuri de zi. În anul şcolar în curs, în liceele din Neamţ funcţionează 170 de clase a IX-a – cu 13 mai puţine decât în anul şcolar 2015- 2016. În ianuarie 2016, în zona Piatra-Neamţ au fost reduse şapte clase, iar în zona Roman – şase clase. Ponderea o vor deţine, ca şi în ultimi ani, clasele pe filiera tehnologică. Vor fi 100 astfel de clase, în timp ce filiera teoretică va cumula 51 de clase, iar filiera vocaţională – 19 clase. Vor mai fi două clase a IX-a – cursuri serale, şi încă cinci clase a IX-a – învăţământ cu frecvenţă redusă. 30 de clase de profesională Totodată, vor fi constituite şi 30 de clase a IX-a de profesională, dintre care una – în premieră – în sistem dual. Aceasta va funcţiona la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra – Neamţ, în baza unui protocol de colaborare încheiat cu societatea RIFIL SA, şi va pregăti specialişti în meseria de filator. Pentru elevii cu handicap vor fi înfiinţate trei clase a IX-a de profesională, la Liceul Special Ştefan cel Mare.

 

Abandonul şcolar în Neamţ

 

Conform datelor centralizate de CJRAE Neamţ şi transmise de inspectorul Elena Preda, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Neamţ, numărul elevilor care nu s-au prezentat la şcoală de la începutul acestui an şcolar este de 404 elevi. Pentru absenţele de la ore, 9 elevi au fost deja exmatriculaţi. În sistemul de învăţământ preuniversitar din judeţul Neamţ s-au înregistrat, în luna decembrie 2016, nu mai puţin de 98.666 absenţe, din care doar 40.150 motivate.

 

Prima ediţie a Concursului de Matematică Mathesis

 

Cursanţii Centrului Judeţean de Excelenţă Neamţ, dar şi alţi elevi din clasele IV-XII matematică, au putut participa pe 18 februarie 2017 la prima ediţie a Concursului Judeţean de Matematică Mathesis.

Concursul, care îşi propune stimularea pasiunii elevilor pentru matematică şi promovarea tineriilor capabili de înaltă performanţă, este organizat de Centrul Judeţean de Excelenţă Neamţ, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ, Colegiul Naţional „Roman Vodă” din Roman şi Liceul Tehnologic „Vasile Conta” din Târgu Neamţ.

Totodată acţiunea îşi propune identificarea elevilor şi profesorilor care au deschidere către obţinerea de performanţe în matematică şi atragerea acestora în activităţile Centrului Judeţean de Excelenţă Neamţ,

Pentru liceu, concursul s-a adresat elevilor claselor cu profil teoretic (specializarea matematică-informatică sau ştiinţele naturii) şi cu profil tehnologic (specializarea servicii sau tehnic).

 

Festivalul naţional de muzică populară pentru copii

 

Consiliul Judeţean Neamţ şi Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” anunţă organizarea celei de a XXIX-a ediţii a Festivalului-concurs de muzică populară pentru copii şi tineri „Florile Ceahlăului”. Manifestarea îşi propune să revitalizeze şi să promoveze tradiţia şi folclorul din România, prin muzica vocală, instrumentală şi costumul popular românesc, fiind deschisă copiilor şi tinerilor solişti vocali şi instrumentişti de muzică populară din România, cu vârste cuprinse între 8 şi 25 de ani.

Festivalul concurs se va desfăşura pe două secţiuni, una destinată interpreţilor vocali ai muzicii populare (cu trei categorii de vârstă, respectiv 9 – 14, 15 – 19 şi 20 – 25 de ani), iar cealaltă soliştilor instrumentişti (împărţiţi pe două categorii de vârstă, 9 – 14 şi 15 – 25 de ani).

Ediţia de anul acesta este structurată pe două etape. Astfel, preselecţia naţională va avea loc în perioada 24 februarie – 1 martie, pentru ca etapa finală să se desfăşoare în perioada 24 – 26 martie.

Ca şi la ediţiile precedente, preşedinta juriului va fi prof. dr. Elise Stan, etnomuzicolog şi realizator TV.

Amănunte legate de festival, precum şi regulamentul acestuia pot fi găsite pe pagina web a Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, www.culturaneamt.ro, precum şi pe pagina oficială a festivalului, www.florile.ceahlaului.

 

Red.