Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită la Şcoala Cordun
Luni, 27 martie, la Şcoala Gimnaziala nr.1 Cordun a avut loc celebrarea a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Scopul acestei manifestări a fost acela de a aduce în atenţia elevilor importanţa acestui eveniment istoric, de a le insufla copiilor spiritul patriotic şi dragostea faţă de semenii noştri de peste Prut. La activitate au asistat directorul instituţiei, Carmen Sandu, cadrele didactice Doiniţa Bogoi, Ion Mihăilă, Anica Tanasa, Ana Marcovici, Luminiţa Radu, Oana Roca, Ionela Panaite şi consilierul educativ Alina Luca, precum şi inspector Nina Sava.
„Activitatea a debutat cu prezentarea semnificaţiei zilei de 27 Martie 1918, urmată de versuri şi cântece patriotice recitate şi cântate de elevii claselor gimnaziale, iar elevii clasei pregătitoare au prezentat o mică expoziţie cu picturi şi creaţii realizate în culorile tricolorului”, a precizat profesor Alina Luca.
A noua ediţie a Concursului Naţional „Infotehnica”
Luni, 27 martie, a fost organizată a IX-a ediţie a Concursului Naţional de referate şi comunicări ştiinţifice „Infotehnica”, la Colegiul Tehnic „Miron Costin” din Roman, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ. Concursul s-a desfăşurat pe cinci secţiuni destinate elevilor şi profesorilor. În vederea derulării concursului au fost încheiate 34 acorduri de parteneriat cu unităţi şcolare din 16 judeţe. Activitatea a fost monitorizată de directorul Colegiului Tehnic „Miron Costin”, profesor Ana Maria Zăloagă, şi de coordonatorul proiectului, profesor Cristinica Sava şi s-a bucurat de participarea directă şi indirectă a 57 de cadre didactice şi 106 elevi, din 22 unităţi şcolare, din diferite localităţi din ţară: Iaşi, Focşani, Zorleni, Vaslui, Braşov, Suceava, Târgu Jiu, Bacău, Oradea, Pildeşti, Piatra Neamţ, Oneşti, Buzău, Baia Mare…
La secţiunea destinată profesorilor au participat 59 de cadre didactice cu 57 de lucrări, dar şi participarea la cele cinci secţiuni destinate elevilor a fost bogată: 106 elevi cu 76 lucrări.
Deoarece toate activităţile au fost realizate conform calendarului, iar indicatorii au fost atinşi, se consideră că proiectul şi-a atins scopul, consemnându-se totodată sporirea gradului de interes faţă de acest concurs, atât la nivelul cadrelor didactice cât şi al elevilor.
Constantin Brâncuşi, omagiat la Colegiul Tehnic,, Miron Costin”
Pe 28 martie, în sala de festivităţi a Colegiului Tehnic „Miron Costin” din Roman a avut loc activitatea „Constantin Brâncuşi – sculptorul sufletului românesc”. Scopul proiectului regional de tineret „Constantin Brâncuşi – sculptorul sufletului românesc” îl constituie promovarea lui Constantin Brâncuşi şi a operelor sale în rândul tinerilor din regiunea Roman, cu ocazia comemorării a 60 de ani de la moartea marelui sculptor. Colegiul Tehnic „Miron Costin” are ca parteneri în acest proiect: Clubul Copiilor Roman, Şcoala de Artă „Sergiu Celibidache” Roman şi Şcoala Ion Creangă. Tinerii prezenţi la activitate au aflat mai multe informaţii despre Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, de la profesor de istorie Mariana Cristea, iar profesor dr. Monica D. Carp a oferit elevilor prezenţi detalii despre proiectul „Pe urmele lui Brâncuşi”. La finalul activităţii, elevii şi cadrele didactice care au sprijinit activitatea au primit diplome de voluntariat în artă.
„Constantin Brâncuşi, geniul artei contemporane, a dăruit României ceva unic în lume, ceva ceea ce omul a căutat dintotdeauna, o scară la cer: Coloana infinitului. Infinită a fost iubirea lui Brâncuşi pentru România şi pentru artă. Pentru un timp infinit, numele său se va identifica cu cel al ţării noastre. Se pare că eternitatea chiar s-a născut la sat. În România”, a afirmat profesor Mihaela-Dana Rusu.
Ansamblul „Laudamus” s-a calificat la Olimpiada Naţională Corală
Pe 31 martie, la Botoşani, s-a desfăşurat etapa zonală a Olimpiadei Naţionale Corale, la care au participat corurile liceelor teologice şi ale seminariilor din zona Moldovei. La secţiunea seminarii teologice, ansamblul coral „Laudamus” al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman a obţinut premiul I, cu 100 de puncte. Astfel, ansamblul a fost promovat în etapa naţională a concursului şi va reprezenta Moldova la Concursul Naţional de Muzică pentru formaţiile corale din învăţământul preuniversitar, ce va avea loc la Arad, în perioada 5-6 mai 2017.
Corul a fost dirijat de domnul profesor Gheorghe Gozar, un neobosit formator de caractere şi deschizător de orizonturi culturale noi pentru ucenicii săi – trei dintre elevii romaşcani primind la Botoşani Premiul Special, ca solişti: Daniel Trică, Iustin Lehonschi şi Marian Netea.
Seminarul romaşcan deţine o tradiţie de excepţie a cântului coral, excelenţă conferită de suita de premii obţinute în cadrul acestor competiţii, în ultimii 26 de ani de învăţământ teologic. De reţinut că numai anul trecut bogata experienţă concertistică a corului s-a îmbogăţit cu un concert de cântece patriotice la Ateneul din Municipiul Bacău, un concert în Republica Moldova,cu ocazia Festivalului „Malurile Prutului”, şi o participare la cursurile de masterclass, în cadrul proiectului „Cantus Mundi”, coordonat de membrii din Corului „Madrigal Marin Constantin”.
Liceenii romaşcani în proiectul Roman 3D
În perioada 24-28 aprilie 2017, s-a derulat la Roman, proiectul Roman 3D – Economic, Social, Cultural, iniţiat de către organizaţia KULT Hub, un proiect de dezvoltare personală şi profesională care combină atelierele interactive, vizitele în companii, întâlnirile cu oameni-model şi învăţarea prin experienţe directe.
În Roman sunt peste 2.500 de elevi, cu vârstele cuprinse între 15 şi 19 ani, prezenţi în cele opt licee din oraş. Proiectul Roman 3D şi-a propus să selecteze 30 dintre aceşti tineri, care să intre în programul de pregătire oferit de către organizatori. Tinerii interesaţi să participe în acest proiect au avut ocazia să se înscrie până pe data de 16 aprilie completând aplicaţia disponibilă pe www.kulthub.ro/roman3d.
Programul Roman 3D este derulat în parteneriat cu Kaufland România şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Roman, a Bibliotecii Municipale „George Radu Melidon” Roman, American Councils for International Education şi Hotel Roman Plaza. KULT Hub o organizaţie non guvernamentală, cu sediul în municipiul Roman, ce are drept scop promovarea, sprijinirea, realizarea şi coordonarea activităţilor de dezvoltare personală şi profesională în rândul tinerilor prin proiecte şi programe educaţionale.
Red.