Schimb de experienţă la Piatra-Neamţ, Interviu cu domnul Iosif Covasan, director economic al Sindicatului din Învăţământ Neamţ

 

– Stimate domnule Iosif Covasan, înţeleg că ne aflăm în preajma unui eveniment inedit în viaţa Sindicatului din Învăţământ, peste câteva zile la Piatra-Neamţ urmând să aibă loc o reuniune a profesioniştilor finanţelor din domeniul sindical. Ce se întâmplă, de fapt?

– Cred că se întâmplă un lucru important. Au avut loc până acum în România numeroase întâlniri sau schimburi de experienţă ale persoanelor alese în diferite funcţii sau foruri sindicale. Acum, la Piatra-Neamţ organizăm întâia reuniune comună a celor care se ocupă de contabilitatea sindicatelor şi a cenzorilor care verifică activitatea financiară a sindicatelor din învăţământ. Este o primă materializare a unei idei necesare care, din păcate, s-a născut de mai multă vreme, a fost reluată, promovată şi dezbătută deseori, dar nu a fost înfăptuită deocamdată.

– Deocamdată?

– Am zis deocamdată, pentru că, în perioada 30 martie – 1 aprilie 2017, după 27 de ani, ea va prinde viaţă. Am iniţiat aceasta activitate, nu ca o simplă instruire a participanţilor, ci ca o provocare a unui schimb de experienţă între oamenii care lucrează în aceeaşi zonă. De fapt, dorim să facem efectiv un schimb de experienţă, de informaţii şi de bune practici, care să ne ajute să gândim şi să acţionăm unitar în sectorul nostru de activitate. Când zic că trebuie să acţionăm unitar, mă refer în primul rând la respectarea legilor contabilităţii, a ordenilor şi instrucţiunilor stabilite de către ministerul finanţelor, dar şi la crearea unei viziuni de ansamblu asupra priorităţilor şi sensului muncii noastre. Aş dori ca după această activitate participanţii să poată spune nu doar că s-au simţit bine la Piatra-Neamţ, ci şi că şi-au mai primenit puţin ideile.

– Chiar aşa, de ce la Piatra-Neamţ?

– Mai întâi, pentru că aici este unul dintre primele locuri unde s-au pus bazele mişcării sindicale din învăţământ după decembrie 1989, mai apoi pentru că nemţenii au fost întotdeauna gazde ospitaliere ale unor întâlniri la nivel de federaţie sau confederaţie şi, la urmă, dar nu în ultimul rând, pentru că interlocutorul dumneavoastră este de 27 de ani Preşedintele Comisiei de Cenzori a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ din România.

– E un lucru de laudă. Felicitări. Spuneţi-ne cum vor decurge lucrurile la această reuniune?

– Intenţionăm pentru început să avem o prezentare cât mai frumoasă şi mai nuanţată a Sindicatului din Învăţământ Neamţ. Vom asista apoi la o intervenţie privind noutăţile în domeniu, expunere susţinută de domnul Ion Năstase, un mare specialist în domeniul financiar contabil, auditor intern şi internaţional, patronul firmei EXPERTCONT. Trebuie să mai menţionez aici că Sindicatul nostru a mai beneficiat din plin de recunoscuta sa experienţă europeană, domnul Năstase fiind auditorul proiectului nostru privind „Promovarea egalităţii de şanse şi de gen în cadrul organizaţiilor partenerilor sociali cu accent pe instituţiile de educaţie”, desfăşurat în perioada 2011-2014, cu parteneri din ţară, dar şi din Spania şi Italia.

În intervenţia mea voi încerca să împărtăşesc participanţilor câteva din „secretele” specifice meseriei noastre – fără falsă modestie trebuie să spun că în aproape trei decenii pe aceste funcţii, am mai deprins câte ceva – după cum, în continuare vom asculta şi alte intervenţii din sală, răspunzând, în final, întrebărilor ce se vor isca pe parcurs. Nu intrăm acum în detalii, pentru că sunt lucruri pur tehnice: impozitări, înregistrări în documente, bilanţuri…

– O ultimă întrebare. Cât de tare credeţi în eficienţa acestui schimb de experienţă?

– Foarte tare. Sper să mai luminăm nişte lucruri – chiar ne aflăm în preajma depunerii bilanţurilor financiar contabile la sfârşitul lunii aprilie, iar în toamnă va avea loc Conferinţa Naţională a Federaţiei – după cum sper să putem acredita o viziune constructivă comună a viitorului. Chiar dacă contabilii construiesc viitorul cu pixul, au şi ei dreptul să imagi­neze un viitor mai bun.

– Vă doresc să fie cât se poate de bun. Şi, eventual, mai ieftin.

M. Z.