Şcolile, sub lupa poliţiei

În noul an şcolar, unităţile de învăţământ vor fi intens monitorizate de patrule mixte formate din poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali, dar şi de patrulele auto ale poliţiei, zona de pază şi securitate extinzîndu-se şi dincolo de curţile şcolilor şi pe traseul elevilor către casă.
Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Neamţ în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Neamţ, sub coordonarea prefecturii, au realizat Planul de măsuri privind siguranţa în şcoli, în acţiunile comune fiind cooptaţi jandarmii şi poliţiştii locali în ideea ca efectivele care vor asigura ordinea şi liniştea în perimetrul educaţional să fie cît mai numeroase.

Stoparea consumului de etnobotanice şi a violenţei

Inspectorul şef al IPJ Neamţ, Paul Tablan dă asigurări părinţilor în acest sens: „Vor fi patrule în zona şcolilor şi în afara lor, vor fi incluse şi pe itinerariile patrulelor auto şi a celor pedestre. Se va avea în vedere programul elevilor la cursuri, ieşirea de la şcoală şi traseul acestora către casă. Terenurile de sport, pe care se practică şi în timpul liber activităţi sportive, vor fi şi ele în atenţia noastră. Pe linie economică vom verifica respectarea categoriilor de produse permise la vînzare în apropierea şcolilor, potrivit HG 128/1994, unde colaborăm şi cu efectivele de la crima organizată şi sperăm să nu mai apară în apropierea şcolilor magazine etnobotanice”.
Dacă în judeţul Neamţ cazurile de tineri care au consumat etnobotanice şi au ajuns în spital într-o stare deplorabilă au fost destul de puţine, în alte judeţe situaţia este mult mai îngrijorătoare, iar părinţii sunt disperaţi şi neputincioşi în faţa acestui flagel.

Creşterea infracţionalităţii în şcoli cu peste 33%

Pe parcursul anului şcolar 2011-2012 nivelul infracţionalităţii în mediul şcolar a crescut cu 33,5%, 36 de infracţiuni având loc în mediul rural şi 8 în mediul urban. Cele mai multe dintre aceste infracţiuni – 38 – au avut loc chiar în incinta şcolii. Numărul infracţiunilor de furt a crescut cu 17,39%, cazurile de ameninţare au scăzut de la 4 în anul şcolar anterior la 2 anul trecut, iar cel al tâlhăriilor s-a menţinut constant, cu două cazuri, unul de smulgere a genţii de pe umăr şi un altul de sustragere prin forţă a unui lănţişor. Au crescut şi infracţiunile de lovire de la 5 la 8, însă acestea nu au fost grave, nici una nefiind soldată cu vătămare corporală.
Inspectorul şef Paul Tablan priveşte însă cu optimism noul an şcolar şi cu speranţa că nu vor fi înregistrate niciun fel de evenimente neplăcute.
Viorel Stan, inspectorul şcolar general, a pus un accent deosebit pe prevenţie: „Confirm existenţa unei foarte bune colaborări cu IPJ Neamţ pe linia activităţilor de prevenire şi combatere a evenimentelor neplăcute în unităţile de învăţământ, avem o serie întreagă de activităţi comune. În şcoli avem şi pază asigurată de unitatea de învăţământ, dar în unele situaţii avem şi contracte cu firme private. Vom desfăşura tot felul de activităţi de prevenire şi sunt absolut convins că în anul şcolar care începe nu vom avea nici un fel de evenimente neplăcute”.
În municipiul Piatra Neamţ s-a discutat inclusiv problema asigurării supravegherii video a oraşului de care vor putea beneficia şi şcolile, însă în acest moment doar în unele unităţi de învăţământ din oraşe există acest sistem de supraveghere, destul de costisitor.
Angela BRUDARU