Organizat sub patronajul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, Liceului de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamţ şi Fundaţiei „Friendship Ambassadors România”, în perioada 23-25 noiembrie 2017, Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală „Emanuel Elenescu” a fost o reuşită totală.
Am stat la sfat cu domnul Mihăiţă Albu, directorul Liceului de Arte „Victor Brauner”, care ne-a împărtăşit – cu jovialitatea ce-l caracterizează – câteva aspecte legate de desfăşurarea concursului.
l Ce aduce nou ediţia de anul acesta faţă de cele anterioare?
– Ediţia a XXVII-a a fost una specială, în sensul că au existat două gale, una pentru muzică clasică şi una pentru muzică tradiţională, aici incluzând atât instrumente populare cât şi canto. La gala de muzică clasică, anul acesta am avut zece finalişti, concertul de gală fiind el însuşi un fel de concurs, de unde juriul a deliberat pentru trofeu. La fel şi la muzica tradiţională, secţiune la care noi organizatorii ţinem foarte mult, datorită faptului că muzica populară este o emblemă a noastră, a românilor, iar zona Neamţului a dat foarte mulţi lăutari şi solişti de muzică populară. Pentru a da greutatea necesară muzicii tradiţionale am creat această secţiune separată de muzica clasică şi se pare că a fost foarte bine, deoarece ni s-a oferit o finală foarte frumoasă cu opt finalişti.
l O expresie a standardului unui concurs este dată şi de valoarea personalităţilor ce fac parte din juriu.
– De mulţi ani, director artistic al concursului este doamna Vasilica Stoiciu-Frunză (profesor la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi), alături de care au fost prezente multe alte personalităţi ale vieţii artistice muzicale cum ar fi: Gabriel Croitoru (solist şi concertist al Orchestrei Radio Bucureşti şi profesor la Universitatea Naţională de Muzică – Bucureşti); Ticu Stanciu (membru al cvartetului „Voces”); Petre Gâscă (profesor la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi); Aurel Marc (fostul rector al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj); Ştefan Neagoe (component al unui cvartet al Filarmonicii din Braşov) şi mulţi alţii…
l Şi totuşi, sufletul oricărui concurs este dat de concurenţi…
– Aşa cum am spus la cuvântul de închidere al concursului şi în cadrul unui interviu la Radio Iaşi, abia prin acest concurs am simţit ROMÂNIA ÎNTREGITĂ, în sensul că am avut un număr record de concurenţi – 557… dintre care peste 150 din Republica Moldova, iar restul din întreaga ţară: Zalău, Alba – Iulia, Arad, Sighişoara, Galaţi, Tulcea, Braşov, Focşani, Vaslui etc. Probabil personalitatea lui Elenescu a creat un magnetism pentru acest concurs dar şi seriozitatea şi competitivitatea ediţiilor anterioare. Laureaţii acestui an au fost: saxofonistul GIULIAN-IOAN LUPU, elev în clasa a V-a la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi (profesor LAURENŢIU REUŢ; pianist corepetitor prof. ALIN FILIPESCU), care a triumfat la secţiunea clasică şi acordeonistul RADU RĂŢOI, elev în clasa a XII-a la Centrul de Excelenţă în Educaţie Artistică „Ştefan Neaga” Chişinău, Republica Moldova, profesor SERGIU MÂRZAC.
l Cum aţi descrie într-un cuvânt ediţia a XXVII-a a Concursului „Emanuel Elenescu”?
– Aş îndrăzni să spun BRAVISSIMO… dar nu după propria mea apreciere, ci bazându-mă pe mai multe argumente. În primul rând am primit pe adresa de email a liceului mesaje de felicitare din partea concurenţilor, membrilor juriului, profesorilor, pentru modul de organizare şi desfăşurare a concursului. Apoi, concurenţii s-au simţit bine şi just evaluaţi de către juriu, chiar dacă nu au plecat toţi cu premii acasă. Publicul a apreciat că a fost o atmosferă caldă, plăcută, civilizată iar galele s-au desfăşurat în timp optim.
l Un gând pentru ediţia viitoare?!
– Întotdeauna când sunt în furtuna concursului îmi spun că n-o să mai organizez altă ediţie pentru că aceasta implică nişte griji şi emoţii extraordinare. Dar după aceea, când se linişteşte totul şi se lasă cortina finală, mi se încarcă din nou bateriile şi spun că am realizat o treabă frumoasă, care merita din plin să fie bine făcută. Pentru că ţin foarte mult la ideea mea că educaţia trebuie făcută prin artă.
A consemnat Gianina BURUIANĂ