În cadrul stagiunii artistice de anul acesta, luni 10 iunie 2024, la ora 17, la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” a avut loc un nou eveniment muzical, sub egida Academiei Naţionale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ. Este vorba despre recitalul-examen de canto susţinut de studenţii anului IV, conducere muzicală conf. univ. dr. Gabriela Pepelea, acompaniament la pian lector univ. dr. Ligia Ghilea şi lector univ. dr. Oana Cărbunariu.
Referindu-se la acest moment, conf. univ. dr. Gabriela Pepelea, cea care le-a fost alături patru ani de zile, călăuzindu-i pe drumul greu dar plin de satisfacţii al interpretării vocale, a mărturisit: … Seara muzicii voastre, amprenta investirii şi devoţiunii, a parafat momentul prin interpretarea ce aţi declinat-o elegant în ţinuta profesiunii! Rafinament şi profunzime, inteligenţă interpretativă şi prezenţă scenică, sensibilitate şi candoare, siguranţă şi spontaneitate, frumuseţe vocală şi dăruire – iată doar câteva dintre calităţile prin care aţi cucerit, făcând dovada unei temeinice pregătiri; o generaţie atât de specială în care individualitatea fiecăruia poartă sclipiri nebănuite!
Spectacolul a fost susţinut de patru dintre cei care şi-au luat adio de la viaţa studenţească, patru talente cu aripile întinse spre zbor. Am ascultat cu încântare pe Aurora Gheorghiţă (Pală), Călin Oncioiu, Petronela-Diana Antal şi Liliana Astăcioaiei, care au interpretat piese de Felix Mendelssohn Bartholdy, Hector Berlioz, George Enescu, Franz Schubert, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, George Frideric Handel, Robert Schuman, Tudor Jarda, Gheorghe Dima etc.
Aurora Gheorghiţă Pală este un exemplu clar de soprană lirică de mare anvergură. Vocea are o frumuseţe timbrală rară, emisie vocală naturală şi foarte bine plasată, o sensibilitate aparte în conduită şi multă profunzime în frazare. Calităţile deosebite, tenacitatea, pasiunea neţărmurită pentru cânt, seriozitatea cu care abordează studiul vocii o recomandă ca pe un profesionist, un viitor artist ce va putea oricând cânta pe scenele artei lirice şi nu numai. Abordează lucrări din epoci stilistice diferite, pe care le interpretează cu mare uşurinţă. Iubeşte actul interpretativ şi acest lucru se vede, cucerind publicul prin puterea şi maniera sensibilă a transmiterii mesajului muzical. Doreşte să-şi continue studiile muzicale şi să-şi îmbogăţească experienţa actului artistic vocal şi scenic, după ce şi-a semnat anii studenţiei cu exemplaritate şi frumuseţe.
Baritonul Călin Oncioiu are o voce nobilă, frumoasă, luminoasă. Ca interpret cucereşte prin prezenţa scenică, prin şarm, prin inteligenţa cu care transmite mesajul partiturii. Aplecarea spre dimensiunea interpretării solistice este declinată de o pasiune imensă pentru arta lirică. Cultura muzicală deosebită a lui Călin Oncioiu, determinarea către valenţele operistice, plăcerea de a juca pe scenă, profunzimea cu care se apleacă asupra interpretării îl recomandă ca pe un viitor solist ce poate cuceri scenele teatrelor de operă şi nu numai. În cei patru ani ai studenţiei a făcut dovada meritorie a unui profesionist, cultivând multiple dimensiuni în definirea unei personalităţi de aleasă ţinută artistică.
Am văzut o soprană lirică lejeră, cu un timbru vocal special şi cu un ambitus vocal de mare întindere în persoana Petronelei-Diana Antal. Sensibilitatea şi meticulozitatea interpretării cucereşte pe deplin publicul. Felul în care conduce melodia în cânt este unică, transparenţa vocală te îmbrăţişează iar fragilitatea rostirii îmbracă în emoţie mesajul muzical. O studentă deosebit de conştiincioasă, cu o inteligenţă aparte, cu un talent scenic surprinzător, cu multă profunzime. Poartă în interpretare o rară candoare, o sensibilitate ascunsă în nebănuite profunzimi.Talentul, tinereţea, inteligenţa, seriozitatea o recomandă pentru continuarea şi aprofundarea studiului cântului.
Pasiune mare pentru muzică, pentru artă în general dovedeşte şi soprana Liliana Astăcioaiei. Abordarea unui repertoriu divers, chiar mai greu, demonstrează plăcerea şi bucuria ei mare de a cânta. Cu multă emoţie şi muncă se desprinde de cotidian, păşind în faţa publicului pentru a interpreta momente din poezia sunetelor. S-a dăruit cu multă aplecare spre repertoriul pregătit, a reuşit să adune într-un buchet interpretativ idei şi stări, în tablouri muzicale! În timpul celor patru ani ai studenţiei, cu multă seriozitate şi consecvenţă a îmbrăţişat dimensiuni noi, academice de cunoaştere, de dezvoltare şi manifestare a actului artistic.
Să le dorim celor patru absolvenţi mult succes şi inspiraţie pe mai departe pe drumul vieţii, în încercarea de a crea un univers al frumosului în dimensiuni specifice. Să aducă pe scenele pe care vor urca doar bucurie, distincţie şi onestitate!
Gianina BURUIANĂ