Născută la Piatra-Neamţ, Alexandra Grigoraş, fiind îndrumată de apreciata profesoară Elena Botez, a absolvit, în 2011, Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamţ, precum şi Conservatorul „Luigi Cherubini” din Florenţa, în 2016. În cadrul aceleiaşi instituţii muzicale italiene, a obţinut Masteratul, în 2019.
A participat la cursuri de măiestrie conduse de nume importante ale scenei muzicale mondiale: Mirella Freni (2011), Stefania Bonfadelli (2015), Giulio Zappa (2016), Mariella Devia (2016 şi 2019).
Are în palmeres o serie de premii importante, dintre ele detaşându-se Premiul I şi titlul de Cea mai bună soprană obţinute la Concursul Internaţional de Canto „Ferruccio Tagliavini” – 2017 (Graz, Austria), Premiul I la Concursul ASLICO „Per Giovani Cantati Lirici” – 2017 (Como, Italia).
Din 2015 activează ca solistă de operă.
Cea mai recentă aparţie pe scena internaţională a muzicii s-a consumat anul acesta, pe 8 aprilie, la Granada, în Spania, la Festivalul „Juventudes Musicales – «Manuel de Falla»„.
O lună mai devreme, în martie 2022, a interpretat, pe scena Teatrului „Colón” din Buenos Aires, rolul Mimi din opera „Boema”, de Giacomo Puccini. Atunci, Alexandra Grigoraş i-a avut parteneri de scenă, în rolurile principale, pe tenorul Rodolfo Galeano, baritonul Armando Noguera, soprana María Belén Rivarola, başii Emiliano Bulacios, Felipe Carelli, cu toţii evoluând sub conducerea muzicală a dirijorului Alain Guingal.
Alexandra Grigoraş dăruieşte fiecăreia dintre creaţiile sale câte ceva din frumuseţea sa. A omului de caracter şi de atitudine. Pietrenii au putut-o admira şi aplauda, într-o interpretare răscolitoare, la începutul lunii iulie, cu ocazia celei de-a XLVII-a ediţii a Festivalului Internaţional „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ”.
– Ce reprezintă „Vacanţele Muzicale” pentru soprana Alexandra Grigoraş?
– Pentru mine, „Vacanţele Muzicale” înseamnă un mod de a mă întoarce acasă şi de a mă bucura împreună cu oamenii care mi-au călăuzit primii paşi în muzică. Îi mulţumesc doamnei profesoare Mihaela Spiridon pentru concertul pe care l-am susţinut împreună. Calitatea spectacolului, organizarea au fost foarte bune, şi pot spune că am simţit aceleaşi emoţii ca pe marile scene ale lumii. Faptul că a fost prezentă la acest concert şi maestra mea, profesoara Elena Botez, m-a bucurat nespus.
– Ce amintiri păstraţi despre Piatra-Neamţ, despre începuturile dumneavoastră în domeniul muzicii de înaltă calitate?
– De Piatra-Neamţ îmi amintesc mereu cu drag. Mai ales că începuturile mele în domeniul artistic sunt legate de pasiunea din copilărie pentru teatru radiofonic, apoi de cursurile de teatru, orele de pregătire în domeniul muzical, şi, în final, de hotărârea de a urma Liceul de Arte „Victor Brauner”. Totodată, primii paşi făcuţi în sfera muzicii se leagă de personalitatea doamnei profesoare Elena Botez. Domnia sa m-a învăţat tot ce înseamnă lumea operei, nu doar din punct de vedere muzical, ci şi din punctul de vedere al modului de viaţă al artistului.
– Cum filtraţi prin propria afectivitate mesajele rolului pe care-l interpretaţi?
– Fiecare rol pe care îl interpretez are o semnificaţie unică în sufletul meu. Chiar şi rolurile pe care le îndrăgesc mai puţin la început, ajung să le iubesc după un studiu mai amănunţit, deoarece fiecare personaj are o lecţie de viaţă şi o poveste unice. Eu pot doar să mă bucur interpretând aceste roluri, înţelegând că dacă fiecare personaj nu ar fi avut o experienţă de viaţă semnificativă, nu s-ar fi povestit despre ea. Îmi plac personajele care au mult dramatism, o psihologie dificilă.
– Cum este să vă dedicaţi cea mai mare parte a timpului studiului, perfecţionării continue, să vă sporiţi, de fapt, exigenţa faţă de sine?
– De când începem studiile în acest domeniu ni se spune că trebuie să sacrificăm multe pentru a face performanţă, şi chiar aşa este, dar aceste eforturi au meritat. Răsplata publicului înseamnă foarte mult pentru mine. Atunci când eşti ovaţionată de spectatori şi simţi că eşti apreciată pentru toată munca depusă, consideri că orice sacrificiu merită. Este tot ce-am visat, tot ce mi-am dorit. Este chemarea mea.
– Aţi cunoscut personalităţi din lumea artei şi culturii. Cine v-a lăsat cea mai puternică şi vie impresie?
– Aş începe cu soprana Mirella Freni, care mi-a deschis cele mai importante uşi în Italia, apoi, soprana Mariella Devia, sub bagheta căreia am urmat un masterclass şi cu care studiez în continuare. La fel, studiez şi în prezent cu maestra Elena Botez. Aş dori să-i amintesc şi pe marele dirijor Richard Bonynge, soţul sopranei Joan Sutherland, care mi-a dat primul premiu la un concurs în Austria şi, astfel, mi-a deschis drumul către marile scene, Katia Ricciarelli, Eva Marton ori Leo Nucci.
– Faima unui solist liric o consolidează numai publicul sau şi critica de specialitate?
– Faima unui solist liric, cu siguranţă, este consolidată de public. Aprecierea, încântarea lui este scopul suprem. Critica de specialitate este binevenită doar pentru a înţelege ce ar mai trebui adăugat, îmbunătăţit la consolidarea personală a unui artist.
– Aţi putea să ne sintetizaţi, în câteva cuvinte, crezul dumneavoastră de viaţă?
– După multă muncă şi sacrificii, trăiesc fiecare clipă ca şi cum ar fi ultima şi dau tot ce am mai bun pe scenă, mereu. Eu fac totul cu seriozitate şi credinţă pentru arta pe care mi-am ales-o. Dorinţa de autodepăşire e strict necesară. Altfel, nu poţi ajunge la performanţă în această profesie.
– Fiecare zi care trece este o despărţire sau garanţia unui nou început?
– Fiecare zi care trece este şi o despărţire, dar şi garanţia unui nou început. Iubesc enorm oamenii şi cred că prin profesia mea pot să-i fac să fie mai buni.
– Pentru ce anume, din viaţa dumneavoastră, sunteţi cel mai recunoscătoare?
– Sunt recunoscătoare, în primul rând, lui Dumnezeu care m-a călăuzit pe drumul cel mai bun pe care puteam să îl urmez, părinţilor, pentru că m-au susţinut în fiecare clipă şi, nu în ultimul rând, profesorilor mei, oameni talentaţi, excelenţi profesionişti, fără de care n-aş fi putut realiza nimic.
A consemnat Violeta MOŞU;
Foto: Centrul pentru Cultură şi Artă „Carmen Saeculare” Neamţ