Artă plastică pe simezele pensiunii Lostriţa

Pensiunea Lostriţa, situată pe malul Lacului Izvoru Muntelui, a găzduit în februarie-martie expoziţia de artă a doi artişti plastici, pictorul nemţean Emil Ungureanu – cretă & estompă şi Iarina Ungureanu – acuarelă, de altfel tată şi fiică. Întâlnirea şi dialogul cu iubitorii de artă descinşi la faţa locului într-un număr relativ mare, a avut loc sâmbătă, 22 februarie.

Printre cei care au răspuns invitaţiei la vernisaj s-a aflat şi scriitorul şi criticul de artă Emil Nicolae, cel care avea să facă şi oficiul de prezentator al creaţiei şi personalităţii celor doi plasticieni din oraşul de sub poale de baraj:

„Ne aflăm în lumea personajelor expuse pe simeze de artiştii plastici Emil Ungureanu, un pictor cunoscut publicului iubitor de artă şi fiica sa, Iarina Ungureanu, o adolescentă pentru care acuarela nu mai este un secret. Referitor la vârsta creatorilor, aceasta nu contează, importantă e doar creaţia lor şi modul în care acestea sunt receptate de public. Emil Ungureanu este un excepţional psiholog şi un bun portretist, fapt care ne copleşeşte şi ne reţine în faţa fiecărui personaj, pentru că opera sa vorbeşte o altă limbă, ne spune o altă poveste, fiecare personaj are o altă privire, un zâmbet şi o altă înţelepciune. În portretistica lui Emil Ungureanu găsim melancolie, bucurie, tristeţe, durere, nervi, toate tipurile de imagini care duc portretul dincolo de static, spre compoziţie, astfel încât, eu ca admirator, prelungesc în mentalul şi imaginarul meu lumea pe care ne-o oferă artistul.

Deci avem de-a face cu o expoziţie foarte bună, autorul putând oricând să expună într-o galerie sau într-un muzeu. Oricum evenimentul este foarte important şi cultura adevărată necesită a fi promovată”, a spus printre altele Emil Nicolae, care s-a declarat mulţumit de exponatele ambilor artişti, domnia-sa prezentându-i în urmă cu trei ani şi la Sestry Art Galeery din Piatra-Neamţ.

Pictorul Emil Ungureanu a mulţumit vorbitorilor, gazdelor şi tuturor participanţilor, dându-le celor interesaţi explicaţii pe tema lucrărilor sale. Aceasta pe parcursul a câteva ceasuri, care au transformat întâlnirea de pe malul lacului de acumulare într-un veritabil cenaclu artistic.

La rândul său, Iarina Ungureanu a relatat modul în care a călcat pe urmele tatălui său, mulţumindu-i pentru că i-a pus pensula în mână şi i-a vegheat din umbră fiecare pas în lumea culorii, a artei în general.

„Vă mulţumesc pentru că aţi venit la expoziţia mea şi a Iarinei şi mi-aduc aminte că în urmă cu mai mulţi ani criticul de artă, Valentin Ciucă, mi-a spus că cea mai frumoasă lucrare a mea este fiica mea Iarina, care, iată, astăzi (sâmbătă, 22 februarie – n. r.) a ieşit la rampă spunând poveştile în maniera ei artistică şi care sigur va avea o evoluţie bună”, a declarat Emil Ungureanu, mândru de „comportamentul” artistic al fiicei sale.

Format la şcoala ieşeană de artă, având specialitatea sculptură, Emil Ungureanu s-a dedicat cu precădere picturii în ulei şi creion, impresionând publicul prin forţa tuşei, a culorii şi prin minuţiozitatea creionării portretului.

Expoziţia de la Pensiunea Lostriţa poate fi vizionată de către cei interesaţi până pe data de 23 martie 2020.

Ion ASAVEI