Încep prin a spune că în urmă cu aproximativ 20 de ani, în sala Cupola a Bibliotecii „G. T. Kirileanu” am participat pentru prima dată la o expoziţie colectivă, în calitate de tânăr elev al Liceului de Arte „Victor Brauner”, unde astăzi sunt profesor.
Expoziţia de Artă decorativă din data de 30 mai a.c. cuprinde lucrări de mare sensibilitate, care au în spate concepte profunde precum globalizarea, consumerismul sau poluarea. Expozanţii sunt elevi ai Liceului de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamţ, de la grupele de Artă decorativă pe care le coordonez, clasele aXI-a şi aXII-a. Am avut bucuria de a-l avea alături de noi pe scriitorul, profesorul şi dirigintele meu – Adrian G. Romila, care a fost de asemenea şi curatorul expoziţiei.
Compoziţiile de impact, cele ce au dominat expoziţia, au 2,5 m x 2 m şi 1,5 m x 1 m şi reprezintă lucrări de atestat, acestea fiind o încununare a patru ani de muncă la Liceul de Arte.
Expoziţia poate fi catalogată şi ca un dar al meu pentru cei mai buni elevi cu care am lucrat iar pentru privitori, pentru vizitatori, poate fi şansa de a trece dincolo de întrebarea „Ce a vrut să spună artistul?” sau poate anula replica pe care am auzit-o de prea multe ori: „Eu nu înţeleg arta abstractă”.
În cadrul acestei manifestări am adăugat la o parte dintre lucrări câte un text, o legendă, unde se regăseşte conceptul compoziţiilor, povestea din spatele lor. Cu siguranţă înţelegerea lucrărilor este uşurată şi curiozitatea este stârnită. Dar cine sunt protagoniştii?
• Amalia Scurtu ne-a adus în prim plan frumuseţea naturii şi odată cu ea datoria noastră de a trăi în armonie cu mediul.
• Sabina Aştefănesei a creionat poveştile copilăriei sale, cu melancolia unui adolescent sensibil.
• Alexandru Apaţiei, pasionat de istorie, a aşezat pe pânză problemele cu care ne confruntăm şi la care sperăm să regăsim cât de curând soluţii.
• Miruna Morţe a realizat un triptic de forţă, narând pe o suprafaţă de doi metri şi jumătate renunţarea la tradiţii şi orientarea noastră spre tot ce înseamnă consumerism, crezând poate că, o dată cu fiecare produs cumpărat, vom deveni mai fericiţi.
• Laurenţiu Păr, autorul lucrărilor de dimensiuni considerabile, a dezvoltat conceptul de globalizare într-un diptic în tehnică mixtă, tempera şi cărbune. Lucrarea face trimitere la dinamica moştenirii culturale a popoarelor, pe parcurs apărând ideea de globalizare.
• Lucian Başchir, elevul nostru de suflet şi colegul lor, un tânăr extraordinar însoţit de un zâmbet larg la fiecare întâlnire a noastră în atelier, ne-a arătat cum te poţi împrieteni cu tetrapareza spastică şi poţi absolvi în acelaşi timp Liceul de Arte.
• Elisa Stoica a abordat teme mitologice iar Sergiu Chirilă a folosit pânza ca pe un martor al gândurilor sale.
• Teodora Antal, Eleonora Balan, Alessia Damian, Luiza Pavelescu, Daria Donciu aflate la un pas de clasa aXII-a, au experimentat, s-au jucat şi au rezolvat creativ multe teme pe parcursul acestui an. Lucrările ce le poartă amprenta au teme precum „Adam si Eva”, „Anotimpurile”, „Apa” sau „Copacul”.
Fiecare lucrare are în spate multă muncă. Uneori de săptămâni, alteori de luni, de la prima schiţă până la ultima tuşă de culoare. Interpretările şi stilizările, cromatica aleasă cu grijă, acordurile şi gamele cromatice, toate au dus la construcţia unor compoziţii decorative de calitate. Sunt elevi ce promit şi confirmă. Sunt elevi olimpici, printre care Teodora Antal, care a obţinut premiul II la Olimpiada Naţională de Arte de la Timişoara şi Miruna Morţe care a adus la Piatra-Neamţ o menţiune.
Corina DĂNILĂ, profesor arte decorative – Liceul de Arte „Victor Brauner”