Învăţământul profesional tehnic dual este „şcoala fără şomeri” şi reprezintă o formă alternativă a învăţământului profesional tehnic clasic. Acesta îşi propune să ofere şanse egale tuturor tinerilor de a îmbrăţişa o profesie care să le aducă beneficii şi satisfacţie pe termen lung, indiferent de provenienţa socială, iar angajatorilor le oferă acces la forţă de muncă bine calificată. Aproximativ 30% din studii se desfăşoară în instituţia de învăţământ, iar celelalte aproximativ 70% – în cadrul agentului economic, astfel accentul fiind pus pe instruirea practică, în condiţii similare celor reale de muncă. La absolvirea studiilor profesionale duale tinerii specialişti au locul de muncă aproape „în buzunar”.
Ziua Învăţământului Dual cu sloganul „Înveţi. Munceşti. Câştigi!” a ajuns la Soroca şi a reunit în Scuarul Cetăţii Soroca peste 10 instituţii de învăţământ tehnic şi companii. Aici, tinerii au făcut cunoştinţă cu meserii interesante şi bine plătite. S-au organizat o serie de activităţi dedicate învăţământului profesional tehnic dual, participanţii au venit cu o gamă diversă de oferte de studii şi de angajare actuale, ateliere interactive, dar şi momente artistice inedite.
„În Republica Moldova, învăţământul dual a fost lansat acum opt ani, în 2014, când o singură instituţie de învăţământ profesional tehnic şi un agent economic au format o grupă de 29 de elevi. Iar acum, peste opt ani, avem peste 50 de meserii implicate în această formă de învăţământ, peste 100 de agenţi economici şi 30 de instituţii de învăţământ tehnic cu programe de formare profesională prin învăţământul dual. Ziua Învăţământului Dual este o sărbătoare, deoarece marcăm succesul tuturor actorilor implicaţi în proces. Iar în acest an, printre succesele Ministerului Învăţământului şi Cercetării în colaborare cu partenerii, marcăm şi succesul aprobării Legii învăţământului dual, care ne va deschide noi uşi, noi oportunităţi pentru toţi actorii implicaţi.” a declarat Galina Rusu, Secretar de Stat, Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Evenimentul a fost adresat absolvenţilor de gimnaziu şi liceu, dar şi persoanelor de până la 35 de ani care îşi doresc să îmbrăţişeze o nouă meserie. Tinerii vizitatori în cadrul târgului au participat la o serie de ateliere în domenii actuale precum electronica, energetica, tehnologiile informaţionale, industria alimentară, moda, frumuseţea sau chiar medicina.
În cadrul atelierelor, vizitatorii au avut posibilitatea de a descoperi trucuri culinare, vestimentare şi de frumuseţe, au explorat inovaţiile energetice şi au văzut cum pot schimba lumea prin digitalizare. Au fost receptivi la adresarea întrebărilor la care căutau un răspuns de demult.
Anterior, în luna mai, circa 20 de instituţii de învăţământ profesional tehnic şi companii s-au întrecut în ateliere interactive şi prezentarea oportunităţilor de studii şi de angajare actuale în cadrul unui eveniment asemănător, dedicat învăţământului profesional tehnic dual şi în Chişinău.
Ziua Învaţământului Dual 2022 este organizată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul proiectului „Promovarea Învăţământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi finanţat de Ministerul Federal German pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (BMZ) şi Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).
Red.